„Болестите не връхлитат човека като гръм от ясно небе, а са резултат от последователни грешки срещу природата.“ е казал Хипократ, а Парацелз допълва: „Силата на лекаря е в самия пациент.“ - два цитата, които Графиня Ангелика Волфскийл използва в своята лекция за борбата и превенцията срещу сърдечносъдовите заболявания с помощта на неконвенционалните методи. 
 
Графиня Ангелика Волфскийл е немски натуропат и ръководител на специализираното обучение на Съюза на немските натуропати по биохимия на д-р Шуслер. 
 
Високото кръвно налягане е основен фактор, който води до сърдечносъдови проблеми. При наличието на хипертония има и генетична предразположеност, позната още като "есенциална хипертония". Въпреки наследствеността обаче е много важно какъв е начинът ни на живот, отношението към себе си, отношението към света – които до голяма степен определят развитието на заболяването.
 
Рисковите фактори, дори и когато нямаме генетична предразположеност, са: консумация на храни с високо съдържание на сол, честа употреба на алкохол, никотин, стрес, липса на движение, наднормено тегло. Когато става дума за консумация, изборът е личен, стресът обаче се дължи на независещи от нас фактори. Може би най-ефективният начин да се справим с напрежението и стреса е като приемаме тези затруднения като предизвикателства на живота и им придадем малко по-позитивна окраска. 
 

Как да разберем, че кръвното ни налягане е високо? Симптомите са:  

 • общо безпокойство и нервност, главоболие;
 • световъртеж;
 • задух;
 • умора;
 • обливане на топлина, избиване на пот;
 • нарушено зрение;
 • шум в ушите, кървене от носа. 

 
При изключително високи стойности на кръвното налягане може да се стигне дори до замъгляване на съзнанието, крампи, парализа. Трябва да имаме предвид, че главоболието, предизвикано от хипертония, се появява най-често сутрин и отслабва през следващите часове до обяд. Горепосочените симптоми могат да се проявят по отделно или в комбинация.
 

При високите нива на кръвното налягане помагат следните Шуслерови соли


 • № 1 Calcium fluoratum D 12 – сутрин се разтварят 6 таблетки и се изпиват;
 • № 3 Ferrum phosphoricum D 12 – преди и след обед по 5 таблетки се разтварят и се изпиват;
 • № 7 Magnesium phosphoricum D 6 – като „Гореща 7“ няколко пъти на ден, при нужда се разтварят по 10 таблетки;
 • Крем № 6 и № 10 – се нанасят на горната част на корема преди лягане, като кремовете се редуват, могат да се използват и за компрес на черния дроб.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Хипотонията, означава ниски нива на кръвното налягане, за жени -  под 100/60 mmHg и за мъже -  под 110/60 mmHg. Съществува и понятието „вторична хипотония“. То представлява ниско кръвно налягане, което е резултат от заболяване или действие на лекарство. Много е важно да се знае, че хипотонията трябва да се лекува тогава, когато са налице и оплаквания от недостатъчното оросяване на периферните органи. Докато човек се чувства добре със своите ниски RR стойности, не е необходимо лечение.
 
Причината е, че трайно ниското кръвно налягане може да е вродено. Тази т. нар. „есенциална хипотония е най-често срещаната форма и засяга в повечето случаи млади, слаби жени. Защо кръвното налягане при тях е толкова ниско, не е известно. Предразположеността към това също може да е наследствена.
 
В борбата с хипотонията помагат Шуслерова сол № 3 Ferrum phosphoricum D 12 - 3 пъти дневно до 5 таблетки се разтварят. А също така и № 8 Natrium chlor. D 6 - 2 – 3 пъти дневно 3 – 5 таблетки се разтварят. Освен това е важно да се консумира достатъчно количество вода и да се движим. 
 
Съществуват сравнително малко същински сърдечни заболявания. Това са заболявания, които действително възникват в сърцето и протичат в самата сърдечна тъкан. Такива са: възпалителни сърдечни заболявания; дефекти на сърдечната клапа, вродени или придобити; дилатация на сърцето до сърдечна недостатъчност, затлъстяване на сърцето. 
 
Всички останали патологични процеси в крайна сметка възникват в следствие функционални нарушения и са свързани с нервите и кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето. Картина на болестта включва: сърцебиене, стенокардии до Angina pectoris, коронарни заболявания до инфаркт на миокарда.