Синдром на чревната пропускливост

Синдром на чревната пропускливост е понятие, с което работят практикуващите алтернативна медицина. Няма да чуете такава диагноза в традиционната медицина. Там се борави с термина повишен чревен пермеабилитет.

 


Според разпространените теории в алтернативната медицина хронично нарушената чревна бариера и пропускливост са в основа на редица системни заболявания. 

 

Защо имаме основание да говорим за чревна пропускливост? Логично, органите не са изолирани в организма. Те са част от определени системи с начало и край. Органите са изградени от своите тъкани и прилежащи слоеве клетки. Органите не са изолирани тела от системи, които се намират в една или друга част на тялото ни. Чрез кръвотока, в който са включени всички и допирайки се един до друг и не само, те също си влияят. 

 

Когато говорим за черва, е добре да имаме предвид, че това е не просто една гъвкава и многократно извиваща се тръба, през която преминават остатъците от храната, в последната ѝ част – фекалиите. Червата имат значителна роля в усвояването на хранителните вещества и отделянето на отпадните продукти. Чревната лигавица осигурява адекватното усвояване на полезните вещества от храната и същевременно се грижи всичко ненужно и вредно да бъде изхвърлено и да не попада в кръвообращението. 

 

За да се подсигури изолиращият ефект на чревната стена и „мекото“ преминаване на чревното съдържимо, тя е покрита от слуз. Тази слуз, отделяна от чревната лигавица, тя самата и чревните епителни клетки изграждат своеобразна чревна бариера. Тази чревна бариера е толкова по-функционална, колкото повече съдържа оптимално количество мукус, здрава лигавица и са налични плътни и специфични контакти между епителните клетки. Налични ли са недостатъци в някои от елементите на чревната бариера: например намалено отделяне на слуз, разхлабени контакти между епителните клетки, още повече болестотворни процеси като язвички и инфекции по чревната лигавица, се получава пропускане на молекули, токсини и микроорганизми от червата в кръвния поток.

 

Чревната бариера не зависи само от споменатите елементи, но и от чревния микробиом. Всеки дисбаланс между полезните, неутралните и вредните микроорганизми в червата може да повлияе в негативна посока чревната пропускливост. Патогените не бива да надхвърлят повече от 15% от общото количество микроорганизми. В противен случай, освен че се нарушава локалният имунитет, се повлият въобще защитните сили на целия организъм – все пак 80% от имунните клетки на организма ни се намират в червата. 

 

Микробиомът обаче е изключително чувствителен – не просто приемът на лекарство може да му се отрази неблаприятно - известно е въздействието на антибиотиците да унищожават полезните чревните бактерии - но и стресът, диетите, вредните съединения в храните, различната храна...

 

При съвременното хранене много често се случва патогенните микроорганизми да заемат мястото на пробиотиците (полезните бактерии) в червата и да нанесат своите поражения върху лигавицата им, което създава условия за повишаване на чревната пропускливост. Едно от важните условия за поддържане на локалния имунитет и здраве, а и не само, е киселинно-алкалният баланс – pH.

 

При инфекции и възпаления вече се получава през чревната бариера да преминат вредни микроорганизми, вследствие на което имунната система, разпознавайки ги като чужди тела образува антитела. По този начин биха могли да се отключат редица патологични процеси, възпалителни и системни заболявания, чийто механизъм на възникване се определя като автоимунен.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Синдромът на чревната пропускливост има отношение към редица оплаквания на съвременния човек и са свързани с редица проявяващи се в нашите десетилетия с масова сила заболявания: автоимунен тиреоидит, диабет, дерматити, псориазис, деменции, алергии и др., смята Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг. Графиня Ангелика Волфскийл е световноизвестен натуропат от Германия (за да имаш практика по натуропатия в Германия се преминава през базово медицинско образование). Десетилетия се занимава с нормализиране дисбалансите в здравословното състояние на тялото, съчетавайки различни методи на алтернативната медицина като китайска народна медицина, Аюрведа, хомеопатия, шуслерова терапия и др. Графиня Ангелика Волфскийл. Тя е и ръководител на програма за повишаване на професионалната квалификация по биохимия при Свободния съюз на германските натуропати (FVDH) и вицепрезидент на Биохимичен съюз на Германия.

 

4 стълба на доброто храносмилане

Според Графиня Ангелика Волфскийл доброто храносмилане – необходимото условие да поддържаме оптималната функционалност на чревната лигавица и чревната бариера и намалим риска от възникване на синдром на чревната пропускливост – се гради на 4 стълба. Това са правилно хранене, движение, почивка и подпомагане на храносмилането с природни средства.

 

Какво трябва да бъде храненето ни: храненето ни трябва да е балансирано и регулярно с не по-късен прием на храна от 18.00 ч.; с по-ниска консумация на животински мазнини и повече витамини, минерали и фибри, които подпомагат отделянето на холестерола от организма. Тя не препоръчва приема на вода и течности по време на хранене, тъй като това разрежда храносмилателните ензими.

Движението ни е необходимо не само за изразходване на натрупаната енергия, активиране на чревната перисталтика, но и за поддържане на метаболизма на тялото.

 

Почивката трябва да е осъзната, за да даде необходимия покой и баланс на тялото. Това се получава не чрез кафе паузи или цигара, а чрез чаша чай, вана, съзнателно дишане, четене за удоволствие, йога или тай чи...

 

Как да подпомогнем организма си?
Графиня Ангелика Волфскийл ни обръща внимание, че при храненето съвременият човек е загубил приема на една важна субстанция в храните си – горчивата. Изключая горчицата трудно можем да се досетим къде още се среща този вкус, но горчивите субстанции в храната са необходими за балансиране на жлезите, от които зависи доброто храносмилане. Единственият здравословен начин, за да постигнем удовлетворяване на нуждите на организма от тези вещества според нея е, чрез прием на горчивки, получени от диворастящи растения и билки, от приема на които сме се откъснали отдавна. С усещането на горчивия вкус започва слюноотделянето и се стимулира производството на сок от задстомашната жлеза, пояснява натуропатът. Гастритол е изпитан продукт на Немския хомеопатичен съюз за здрав стомах и може да осигури тази естествена нужда на организма. Какви оплаквания се имат предвид: киселини, оригване, подуване на корема, газове...

 

Друго средство, с което може да се комбира действието на горчивките за предотвратяване и преодоляване на чревния дискомфорт е приемът на шуслерови соли. При остри оплаквания помагат шуслерова сол № 3 Ferrum phosphoricum D12 и № 4 Kalium chloratum D6, които се приемат на интервал от 15 минути по една таблетка до отшумяване на оплакванията. 

 

При хронични оплаквания горчивката се комбинира с прием на шуслерови соли по схема за 8-дневен период (за всеки ден отделно се приемат съответно ШС №3 Ferrum phosphoricum D 12, ШС №4 Kalium chloratum D 6, ШС №5 Kalium phosphoricum D 6, ШС №6 Kalium sulfuricum D 6, ШС №7 Magnesium phosphoricum D 6, ШС №8 Natrium chloratum D 6, ШС №9 Natrium phosphoricum D 6, ШС №10 Natrium sulfuricum D 6 по 10 таблетки разтворени в горещи вода) и метода „въртене“. При него след прием на съответната сол се прави лягане, редувайки всяко от страните на тялото за 5 минути: гръб, корем, лява и накрая дясна страна.

 

Освен през устата организмът ни възприема терапевтично въздействие и през кожата. Шуслеровите соли могат да достигнат до тялото и вложени в мехлем, каквито предлага Немския хомеопатичен съюз и вече могат да се намерат в аптеките в страната. Шуслеровите мехлеми действат ефективно нанасяни по медиани с масаж или чрез прилагане на компрес в комбинация или не според конкретното оплакване.

 

За изхвърляне на токсини и подпомагане на черния дроб например Графиня Ангелика Волфскийл препоръчва да се прави компрес през уикенда във времето за отдих 14 часа. За целта е необходим шуслеров мехлем № 10 или № 6 според случая.

 

Как се изпълнява компресът: мехлемът се нанася по дясната дъга на ребрата; в областта на черния дроб се слага влажна гореща кърпа, след което тялото се обвива в този пояс с голяма суха хавлиена кърпа. В областта на черния дроб може да се постави термофор с гореща вода. Компресът престоява между 20 – 60 минути, след което се отстранява влажната кърпа и тялото се остава да почива обвито със сухата и термофорът за още 1 час. Компресът може да се изпълни и в комбинация с въртене.

 

При бебешки колики може да се използва шуслеров мехлем 7 и се прави масаж на коремчето на бебето по спирала от пъпчето по часовниковата стрелка.