Недостигът на важни за мозъка хранителни вещества, а също и някои обичайни навици от ежедневието могат да имат негативно влияние върху мозъка и да ни изложат на риск от поява на депресия, тревожност, деменция, инсулт и пр.

 

Диетата и начинът на живот играят огромна роля в регулирането на мозъчната дейност. 


 

1. 
Защо, например, е важно да не пропускаме закуската? Когато отлагаме първото си хранене за деня за по-късен час, това води до по-ниски нива на кръвната захар, а мозъкът ни се нуждае от нея, за да работи добре.

 

2. 
Защо не бива да се лишаваме от сън? Системният му недостиг нарушава когнитивните функции на мозъка, влошава паметта и концентрацията, пречи на способността ни да възприемаме и запомняме нова информация. В допълнение нашите сетива и рефлекси са притъпени, което многократно повишава риска да пострадаме при инцидент. А хроничното недоспиване може да направи всички тези „ефекти” постоянни. Помислете за това следващия път, когато предпочетете филмовия маратон пред почивката в леглото. 

 

3.
Оказва се също, че ако сме свикнали да си угаждаме повече на масата, правим лоша услуга не само на талията си, но и на мозъка си. Проучвания показват наличието на връзка между появата на наднормено тегло и процесите на деменция. Според изследователите това е възможно да се дължи на системно небалансирано хранене, при което което изпитваме постоянна нужда да преяждаме, за да отговорим на дефицитите на организма от витамини и минерали. Буквално трупаме килограми, докато в същото време изтощаваме мозъка си с глад. 

 

4. 
Ако сте пушач, може пък следващите редове да ви подтикнат най-после да се откажете от вредния си навик. Според учените сред многобройните вреди, които нанасят цигарите на организма, влизат и дълготрайни изменения на мозъка. Тютюнопушенето води до когнитивни нарушения и повишава риска от поява на деменция.

 

5. 
А ако все още не сте свикнали да пиете достатъчно вода (минимумът е по 35 мл на килограм телесно тегло), крайно време е да поправите това. Ефектът от дехидратацията на тялото засяга първо мозъка, като води до когнитивен спад. Настъпват нарушения на възможностите ни да се концентрираме, страда паметта и способността да вземаме решения. Затова не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода – жаждата е сигнал, че процесите на дехидратация вече са започнали. Опитайте се да пиете регулярно вода през целия ден. 

 

6.
Знаем, че хроничният стрес има отрицателно въздействие върху всички органи и системи на тялото, но поради това, че повишава производството на хормона кортизол той има особено негативно влияние върху редица мозъчни функции. Излишъкът от кортизол е свързан с чести резки промени в настроението, до проблеми със съня, нарушения в концентрацията, влошаване на паметта и др. затрудненията при запаметяване на информацията. В резултат на повишените нива на стрес могат да се отключат дори някои психични проблеми. 


Да обмислим начина си на хранене и ежедневните си навици е първата стъпка към правилната грижа, за да се радваме на по-бърз и ефективен ум. Ето какво още ни съветват специалистите, за да подобрим концентрацията, бързината на мисълта и паметта си.

 

Повече движение – по-добра памет

Добре известно е, че редовният спорт помага за поддържането на мозъчната функция. Мозъчната активност се увеличава и паметта се подобрява дори след еднократно физическо натоварване. Изследвания, свързани с това, са разгледани на годишната среща на Когнитивното невронаучно дружество в Сан Франциско, САЩ. Учените са установили, че при по-интензивни тренировки повече се подобряват мозъчната активност и паметта. Други проучвания сочат, че редовните, умерени упражнения стимулират мозъчните участъци, ангажирани с функцията на паметта.

 

Зеленчуци, който не яде... Има и повече проблеми с паметта

Изследване на учени от Бостън, САЩ, публикувано в медицинското издание Neurology, проучва близо 28 000 мъже в продължение на години. Според учените при повишена консумация на плодове и зеленчуци (6 или повече порции дневно) се отчита по-малка загуба на паметта с възрастта. Антиоксидантите и биоактивните вещества като витамините А, В, С и Е; каротеноиди, флавоноиди и полифеноли, които се съдържат в тях, намаляват мозъчния оксидативен стрес и предотвратяват възрастово обусловената мозъчна дисфункция, предполагат учените. Повечето от нас забелязват първите „пробойни” в паметта около 50-годишна възраст, когато започват определени химични и структурни промени в мозъчните участъци, свързани с паметта. Забавя се скоростта на обработка на постъпващата информация, затруднява се възприемането на познати имена или думи.

 

Подкрепа на паметта с природни средства

Клинично проучване на учени от Украйна установява, че оплакванията от влошаване на паметта, отслабено внимание, бързо изморяване и нарушаване на концентрацията могат да се повлияят с прием на минерални соли. Предмет на тяхното проучване е приложението на Kalium phosphoricum D6, Шуслерова сол №5 - минералната сол на нервната система и психиката. Резултатите показват,че приложението на сол №5 в рамките на 30 дни, 2 пъти дневно, повишава нивото на формиране на оперативна памет и добрата устойчивост на паметта, подобрява ефективността в ежедневната дейност и концентрацията. Сред участниците намаляват и оплакванията от главоболие и бързо изморяване. Отчита се повишаване на психическата устойчивост.

 

Книгите – едно от най-големите богатства 

Всички знаем как четенето може да обогати живота ни, но върху ползите от книгите за здравето ни са се спрели изследователи от университета в Йейл. Те разработват проучване, което установява, че при хората, които редовно четат книги, има 20% по-нисък риск от смърт през следващите 12 години в сравнение с тези, които рядко четат или предпочитат периодични издания. Като тази разлика се запазва трайно, независимо от образование, здравословно състояние, финанси, семейното положение и др. Четенето не само е удоволствие – то поддържа мозъка по-млад и е едно от златните ключета, благодарение на които можем да се радваме на по-дълъг живот!