Д-р Ирена Маждракова e лекар и специалист по класическа хомеопатия. Завършва медицина през 1995 г. в Медицинска академия, София. От 2004 г. придобива специалност по клинична лаборатория.
За хомеопат се обучава през 1996-1999 г. Лекува чрез хомеопатия повече от десет години от завършването си. Член е на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България.
Как хомеопатията може да ни помогне да подсилим имунитета си през зимата?

Хомеопатията може да помогне по два начина. Единият е като се консултирате със самия лекар специалист по хомеопатия, който определя т. нар. конституция на пациента.  Този разговор-интервю обикновено продължава около час и половина. Това означава, че лекарството се подбира според умственото, емоционалното и физическо състояние, което е индивидуално за всеки пациент. Конституционалното лекарство е най-ефективно, т.е. когато се приеме, то подсилва имунитета. Ако организмът има някакъв дисбаланс, лекарството му помага да се справи с него и се подготвя за срещата с вирусите и бактериите.

Вторият начин е използването на  комбинираните препарати, които могат да се намерят в аптеката и които самите пациенти могат да подберат според описанието им. Има няколко такива продукта на пазара, като например Инфлуцид и Осцилококцинум. Тъй като това са специфични лекарства, те действат различно при различните пациенти. Просто всеки човек трябва да прецени кое му действа най-добре. Не ги препоръчвам като профилактика изобщо, но когато около нас има кашлящи, с температура, когато сме били в досег с хора, болни от някакъв вирус, каквато е ситуацията в момента, е добре да започнат да се приемат като превантивна мярка срещу разболяване.На какво конкретно в начина ни на живот трябва да обърнем внимание през зимния сезон?

Необходимо за организма е да си осигуряваме балансирано хранене с витамини и минерали, което е трудно през зимата. Това обаче е важно!Чесънът е много полезен природен продукт, особено подходящ за консумация през студените месеци, която може да започне още от септември месец. Имам предвид чесънът, който е пресен, защото той действа антибактериално.


Сега в аптечната мрежа се предлагат етерични масла, много от които имат антибактериален ефект, като масло от чаено дърво, евкалипт. Тези масла могат да се инхалират през деня с помощта на специална лампа. Така от една страна се прочиства затвореното пространство вкъщи или на служебното място, от друга прочистваме въздухоносните си пътища.


Да се спортува е не по-малко важно. Когато спортуваме, ние боледуваме много по-рядко. За децата препоръчвам спортовете на открито, защото в залите е доста прашно и задушно.


През зимата могат да се използват и някои добавки. Например, кора от мравчено дърво. Аз лично правя чай от нея и го препоръчвам. На пазара се предлагат две форми, едната е на андийския медицински център, във вид на листа, другата е под формата на таблетки на „Корал клуб“.


Това не е българска билка. Идва от Южна Америка, но е с много добри качества – има силно антивирусно и антибактериално действие. Може да се използва дори и при гъбични инфекции, а като профилактика е чудесно средство за подсилване на имунитета.  От нашите билки за тази цел може да използваме тинктури от  пелин или зелено орехче, които се намират в билковите аптеки.


През зимата е хубаво да приемаме алкализиращи храни, т.е. повече зеленчуци и то сезонни – задушени или на салата. Препоръчвам също така да има много кълнове в храната, защото те съдържат полезни за нас вещества и алкализират вътрешната среда.


Стресът също е голям проблем при всички нас. Желателно е вечер преди лягане да релаксираме – просто да се отпуснем мислите и ума си, което би ни помогнало много и в здравословно отношение. Обикновено се разболяваме, когато сме изморени, така че нашата почивка е много важна.Кога трябва да започнем профилактика на зимните заболявания?

С общоукрепващите средства профилактиката трябва да започне от септември. Нещо много хубаво, което можем да направим още от края на август, е да си правим чай от джинджифил. Според китайската традиционна медицина зимата е сезонът на метала и затова е важно тогава тялото да е топло. При тях се препоръчва от края на август да се изготвя чай от джинджифил.Прилагала съм го и има наистина много добър ефект. Джинджифилът е корен, който го има навсякъде, включително и в големите супермаркети. Чаят може да се прави и при първите симптоми на настинка. Пие се колкото се може по-горещ, за  да ни затопли.


С хомеопатични средства, поради специфичността на подбора, препоръчвам профилактика само при конкретна ситуация на грип или вирус, ако сте се докоснали до болен. При тези пациенти, които вече имат предписани конституционални лекарства,  може да ги пият един път месечно, в периодите, когато има много вируси.