Сезонът на грипа и настинките е в разгара си и зачестяват оплакванията от гнойни ангини, синузити, хреми и други възпалителни процеси. Можем ли да овладеем и да излекуваме тези състояния с природни средства?

 

Най-често срещаните гнойни инфекции през зимата са свързани с дихателната система. Това са възпалени сливици с гнойни налепи, гнойни хреми и синузити, трахеити и др. Обичайно при остри гнойни инфекции в лечението се включва антибиотик. Но съществуващите рискове на антибиотичната терапия, каквито са проявата на алергии, непоносимост или резистентност към използваните медикаменти, повишават през последните години интереса към ефективна и безопасна алтернатива на конвенционалното лечение. Такава алтернатива предлага хомеопатичната терапия, в която са познати около 30 монопрепарати за гнойни инфекции. Ето кои са някои от най-често използваните в практиката на лекаря хомеопат.


 

NEWS_MORE_BOX

 

 

 

  • Mercurius solubilis D30 – класическо лекарство при гнойна ангина, тонзилофарингит, ринит, синузит и всякакви гнойни инфекции с редки, жълто-зелени секрети. Този хомеопатичен медикамент е подходящ при всички случаи, когато болният е с влошено общо състояние, висока температура, обложен език с отпечатъци от зъби, лош дъх, обилно слюноотделяне. Лесно се забелязват зачервеният фаринкс и „плътни” уголемени сливици с тенденция към нагнояване, както и уголемени лимфни възли. Може да има кашлица, през нощта - суха, мъчителна, а през деня – продуктивна, с гнойни храчки. Подходящ медикамент също при заболяване от среден отит с изтичане на зловонен, гноен секрет от ухото, силно слюноотделяне и жажда. Засилената жажда е специфично допълнително указание, че това лекарство е подходящ избор на лечение. 
  • Phytolacca D30 – Препоръчва се при тежки ангини с тъмночервен фаринкс, болезнени фарингеални дъги и оточна увула. Забелязват се сиво-бели налепи по сливиците с чувство за чуждо тяло и нужда от преглъщане. Топлите напитки засилват болката в гърлото; а при преглъщане тя се разпространява към ухото. Засегнати са и лимфните възли, които са твърди и подути. 
  • Hepar sulfuris D30 - полезен хомеопатичен медикамент както при остри възпалителни процеси със склонност към нагнояване, така и при чести рецидивиращи инфекции. Болният е силно чувствителен – нетърпимост към болката и изобщо към докосване, характерна е болката – като забита треска. При ринити, ринофарингити, тонзилити, синузити и отити с кръвенисто-гнойни секрети. Възпалението на синусите е много болезнено, съчетано е със силна раздразнителност. Секретите са с лоша миризма. Лекарството има много добър ефект и при рецидивиращи стафилококови инфекции, които протичат с циреи по цялото тяло.
  • Silicea D30 – при тенденция към хронично или рецидивиращо нагнояване на лигавиците на ушите, носа и гърлото; при хронични рецидивиращи синузити, които трудно се лекуват, включително и с прием на много антибиотици. При хронично запушен нос с оплакване от тежест в главата (усещане, че сякаш главата ще се пръсне). Влошаване настъпва от студ, влага, през зимата. Болката се облекчава от прилагане на топли компреси.


С правилно назначено хомеопатично лечение може бързо да се облекчат симптомите и да се скъси протичането на заболяването. Използването на хомеопатични лекарства е напълно съвместимо и с друг вид терапии, включително с антибиотично лечение, когато се е наложило прилагането му. Предоставената тук информация не отменя нуждата от консултация с лекар хомеопат.