Слънчев удар

Слънцето бързо се превръща от приятел във враг, когато не спазваме елементарни правила за грижа за себе си през лятната ваканция. Как да действаме, ако прекалим с престоя на открито и стигнем до топлинен удар или слънчева алергия? Кои са някои от най-популярните хомеопатични лекарства, които могат да помогнат в тези ситуации? 
 
Ако сте били изложени на слънце прекалено дълго, но също и при горещо, задушно време с висока влажност на въздуха или при престой в топли и влажни помещения, тялото ви може да прегрее. Затруднява се отделянето на топлина от организма към околната среда, а първите признаци за наличие на проблем са: главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане. Може да последват отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки случаи настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове. Всички те може да са признаци на слънчев или топлинен удар. Не бива да се подценява първоначалното усещане за неразположение, а трябва бързо да се действа, за да се избягнат усложненията и сериозните последствия. Слънчевият удар е животозастрашаващ за хората със сърдечносъдови оплаквания. 
 

Оказване на първа помощ при слънчев удар

 


Засегнатият трябва да се пренесе незабавно на хладно, проветриво място на сянка. Сложете го в полулегнало положение, разхлабете дрехите и напръскайте главата с вода. Охладете тялото с помощта на мокри компреси на главата, гърдите, корема и гърба. Дайте му да пие студена вода.
 
 

Помощ с хомеопатия

 

  • Аконит D6: Подходящо лекарство за всички остри състояния, с рязко повишаване на температура, втрисане след излагане на слънце, силно зачервено лице без изпотяване. Действа успокояващо на пациента, изпаднал в шок. Оплакванията на засегнатия се влошават от резките температурни промени. Подобрение настъпва на открито, в покой и след като настъпи изпотяване. 
  • Беладона D6: Характерни симптоми: усещане за изгаряща топлина, силно зачервено лице, изпотена кожа, разширени зеници; пулсиращо главоболие, сърцебиене, световъртеж като ефекти от излагането на слънце. Засегнатият се подобрява при покой в леглото, жаден е за студени напитки. Влошава се от шум, светлина, докосване.
  • Гелсемиум D6: Главоболие с виене на свят и замаяност след излагане на слънце. Бавен пулс, сърцебиене, засегнатият е зачервен, изпотен, отпаднал, с ниско кръвно налягане. Влошаване на оплакванията настъпва от затопляне, особено на главата, а подобрение - от изпотяване. Много характерен симптом е липсата на жажда въпреки дехидратацията. 
  • Глоноинум D6: Пулсиращо (разцепващо) главоболие със замъглено съзнание или загуба на такова, внезапно усещане за дискомфорт с прилив на кръв към главата и рязко повишаване на кръвното налягане. Има сърцебиене, слаб пулс, бледност след излагане на слънце. Подобряване от студени апликации, баня, на чист въздух и когато лежи с повдигната глава. Влошава се от затопляне, от най-леко разтърсване, от светлина. 
 

Слънчева алергия

Част от хората проявяват свръхчувствителност към ултравиолетовите лъчи на слънцето. Алергичната реакция може да се прояви в рамките на часове или дни след излагане на слънце. Обичайно се изразява в сърбящ, зачервен обрив, усещане за парене. Най-често засегнати са вратът, раменете, по откритите зони на ръцете и краката. В някои случаи състоянието може да се обостри с проява на утрикарни обриви или с малки мехурчета. Ако имате подобни проблеми, е добре в месеците преди лятната почивка да се консултирате с опитен лекар хомеопат, който да ви препоръча подходяща профилактична схема. Така ще се предпазите от поява на неприятните обриви. 
 
Помощ при слънчева алергия
 
Превенцията е водеща: Не се излагайте на слънчева светлина между 11 и 16 ч. и нанасяйте на всеки 2 часа слънцезащитен крем с висок фактор. Избягвайте козметични или фармацевтични продукти, които могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънцето. Ако приемате лекарства по лекарско предписание, попитайте вашия лекар дали трябва да вземете специални предпазни мерки при престой на открито.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Помощ с хомеопатия
 
  • Апис D6 – при прояви на кожни алергии с парене, сърбеж, леко зачервена кожа, при поява на мехурчета. Раздразнената кожа е силно чувствителна на докосване. Успокоява се от налагане на студени компреси или бани – важна индикация, че Апис е подходящото хомеопатично лекарство. 
  • Беладона D6 – при алергична реакция със силно зачервяване, болка и усещане за топлина. Обривът се появява внезапно с чувство за загряване. 
  • Сулфур D6 – тежка слънчева алергия със силно парене и сърбеж, който се влошава през нощта, от топлина в леглото, от миене. 
  • Хамомила D6 – при малки деца, които се оплакват от алергична реакция със сърбеж, който се влошава през нощта. Детето изпитва силна раздразнителност от сърбежа, безутешно е и иска да бъде носено на ръце от родителя, за да се успокои. 

При остри симптоми хомеопатичните лекарства може да се приемат начесто (през 1 час) по 1 доза (10 глобули), но не повече от 6 пъти дневно. След настъпване на подобрение приемът се намалява до 3-4 пъти по 1 доза на ден. 

 

За да сте сигурни в ефективността и успеха на хомеопатичната терапия, ще ви помогне лекарят хомеопат, чиято задача е да намери подходящото лекарство спрямо индивидуалните оплаквания.