Една от най-неприятните болки е тази от зъб. При зъбобол имаме усещането, че болката се простира в мозъка. Зъбоболът обикновено е признак на възпаление на зъбната пулпа, която е осеяна с нервни окончания. Оплакването може да се появи при кариозен процес, травма на зъба или проблемни венци.

Преглед при лекаря по дентална медицина задължително се изисква при зъбобол, който вреди на съня. В случай, че се оплаквате от силна чувствителност при консумация на топла, студена или сладка храна, срещата със специалиста също е неизбежна.

Докато се чака прегледът, болката може да се облекчи със следните хомеопатични средства:

  • Belladonna: подходяща е при пристъпна болка, която се влошава при докосване или движение, като дъвчене. Отчита се усилване на зъбобола нощем. Лигавицата на устата е суха. Страдащият е раздразнителен, трескав и с зачервено, топло лице.
  • Chamomilla: приема се при зъбобол, който се влошава при каквато и да било топлина. Болката е много силна и ирадиира към ушите, като се влошава през нощта. Страдащият е емоционално претоварен.
  • Coffea cruda: помага при болката, която се влошава от топлина и се успокоява при поставяне на студено кубче лед или задържане на студена вода в устата. Болният е лесно възбудим и свръхчувствителен.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Hepar sulph: е подходящ да се взима при наличие на гноен процес. Проявява се свръхчувствителност към докосване. Зъбоболът се влошава при престой в затворени помещения и студено.
  • Magnedia phosphoric: дава се при болка, която се изостря от хладно, но й се отразява благоприятно топлото. Зъбоболът се усеща като електрически шок.
  • Mercurius: назначава се при болка заради абсцес или кариес. Болката се влошава през нощта, както и при хранене и консумация на топли или студени напитки. Засегнатият има лош дъх или метален вкус в устата. Слюноотделянето му е повишено.
  • Plantago е подходящ срещу зъбобол, който става силно осезаем при докосване, контакт със студен въздух и се обостря при студени или горещи напитки. Бузите са подути.


Независимо от болката по време на хомеопатичната терапия е желателно миенето на зъбите да бъде редовно като се използва паста, съвместима с принципите на това лечение. За целта подходяща е паста за зъби от серията Астера Хомеопатика, с която може да се поддържа устната хигиена и се ограничи кариозният процес. Това се получава заради наличието на 80% ксилитол в състава й, който не позволява на вредните бактерии да отделят млечна киселина, разграждаща зъбния емайл.Пастите от сериата Астера Хомеопатика не съдържат ментол, флуор, сулфати, парабени и включват доказали действието си натурални съставки. Астера Хомеопатика предлага паста за избелване на зъбите, за чувствителни венци, за комплексна грижа за зъбите и венците. Има и детска паста за зъби, която е безопасна при поглъщане и създаване на първи навици за устна хигиена от кърмаческа възраст.