Грипът е заболяване, с което се сблъскваме всеки зимен сезон. Въпреки това изтръпваме от риска да „ни тръшне“ и въпреки това продължаваме да повтаряме някои грешки и неефективни практики при терапията му.

Грипът е вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път, но много по-често при допир на общи контактни повърхности. Рискът от предаването му не е толкова голям от диретна френска целувка, колкото ако пипнем лигавицата на носа и очите със замърсени пръсти.

Зачервят ли се и станат ли пълни с течност очите ни, то значи че вирусите са предизвикали инфекция. Въпрос на време е те да се разпространят по лигавицата на носоглътката и навлезнат в гърлото.

Симптомите, на базата на които съдим, че сме се заразили от грип са именно възпалено гърло, запушен нос, главоболие, мускулни болки, повишена телесна температура, съчетани със силна физическа отпадналост.

Често бъркаме грипа и настинката. Грипът за разлика от останалите инфекции на горния респираторен тракт през студеното полугодие се отличава с бързото си развитие, той ни „стоварва“ буквално за една нощ, не ни остава възможност да се чудим дали гърлото ни дразни от сухия въздух в помещението заради отоплението или „сме хванали нещо“, дали главоболието ни се дължи не охлаждане заради атмосферните условия и неподходящото облекло или сме заболели...

Независимо как се лекува грипът той отнема една седмица, разбира се, с изключение на случаите, когато поради пренебрегване на симптомите или потиснат имунитет състоянието на организма се влоши и се развият усложнения.

Като вирусна инфекция грипът, както и останалите респираторни вирусни инфекции, няма как да се излекува с антибиотици. Изключая случаите на усложнения, при тези вирусни респираторни заболявания се третират симптомите за облекчаване състоянието на болния, тоест давайки температуропонижаващо средство ние не лекуваме грипа, не „избиваме гадните вируси“, а облекчаваме дискомфорта, който изпитваме. „Гадните вируси“ всъщност се унищожават от имунната ни система и колкото по-здрава е тя, толкова по-бързо организмът се избавя от чуждите тела и се възстановява.

В този смисъл от полза са повече усилията ни да се подпомогне и укрепи собственият имунитет и той „по-бързо влезе в час“ и се организира срещу вирусите. Това става задължително като се даде необходимата почивка на организма – за да се справи той бързо със стреса без да му се добавя друг и се оставят механизмите му да работят без допълнително разстройване; приемат се достатъчно течности - за поддържане на благоприятни условия за изхвърляне от тялото на отделените от вирусите и метаболитните процеси токсини и се предотврати дехидратирането на тялото заради повишената температура; внимателно се подбира храната, като тя е витаминозна, богата на полезни вещества – например омега-3, желязо; осигуряваща достатъчно градивен материал – белтъчини, тъй като те са необходими заедно с аминокиселините за образуването на антитела; и по-бедна на наситени мазнини и прости въглехидрати, които биха натоварили и без това функциониращата на бързи обороти имунна система с неприятния си ефект да подклаждат възпалителните процеси в тялото.

NEWS_MORE_BOXХомеопатията дава отличен пример за средства, с които може да се подпомогне имунитетът в борбата срещу грипните вируси, без да има притеснение за натоварване на организма със синтетични химичните съединения и странични ефекти, които носят конвенционалните лекарства. При клинично проучване е установено, че приемащите и инфлуцид – хомеопатично лекарство – при грип необходимостта от симптоматично медикаментозно лечение, тоест посягане към температуропонижаващите средства, сиропа за кашлица и капки за нос, е три пъти по-малко*, както и че от четвъртия ден на заболяването тези пациенти са в осезаемо по-добро здраве.  

При първите признаци на грип д-р Дора Пачова, хомеопат, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, в интервю за Puls.bg препоръчва Шуслерови соли 3 и 4 за подпомагане адаптирането на организма към процесите на образуване на антитела, които нормално са съпроводени с повишаване на телесната температура. Шуслерова сол 3 (железен фосфат) е полезна в начална фаза на инфекцията и температура до 38,5о С.

При наличие на водниста хрема или запушен оточен нос може да се добави и Шуслерова сол 8 (натриев хлорид). Тази сол помага и при болки в ставите, които също се срещат като оплакване при грип.

На следващата фаза от грипа е удачно взимането на Шуслеровата сол 4 (калиев хлорид). Тя помага за отделянето на жилави секрети.
При температура, над 38,5о С е удачна Шуслерова сол 5 (калиев фосфат), която също така допринася за преодоляване изтощението на организма. В случай на мускулни болки и/или главоболие може да се добави допълнително Шуслерова сол 7(магнезиев фосфат).

Гнойната хрема, възпалението на синусите, дрезгавата кашлица, хриповете, болките в ушите и отита, въобще влошаването на инфекцията, иска Шуслерова сол 6 (калиев сулфат), а Шуслерова сол 10 (натриев сулфат) се препоръчва през възстановителния период за преодоляване на астеничния синдром или, с други думи казано, за възстановяването на баланса в организма сред силния стрес за него от боледуването.

Най-подходящата лична комбинация за подпомагане на организма при грип, разбира се, е добре да бъде препоръчана от личния лекар хомеопат.


* (Eropkin, M.Y., Prigoreva, V.A., Gudkova, T.M., Konovapova, N.I., Pobova, T.G., Baibus, D.M. et.al. [Activity of the preparation „Influcid“ with respect to flu viruses in model systems.]Medline-Express 2007; 194 (6): 3-6 Russian.)