Предменструалният синдром (ПМС) е свързан с невидимите за нас хормонални процеси, които се случват в женското тяло. На физиологическо и психическо ниво те се изразяват в състояния на безпокойство, напрежение в мускулите и спазми, главоболие, раздразнителност, но също и потиснатост. Повечето жени усещат гърдите си чувствителни, оплакват се от подуване на корема, задържане на течности, покачване на тегло и много други. Според повечето статистически данни около 80% от дамите с редовен менструален цикъл изпитват поне един ПМС симптом.
 

Какви са възможните причини?

Сред тях са наследствеността, както и рязкото спадане на хормона естроген в кръвта. Влияние оказват и възрастта, хроничният стрес, липсата на достатъчно почивка, небалансираното хранене. 
 

Как може да се облекчат симптомите?

Промяна на храненето в дните преди предстоящия менструален цикъл. Добре е да се ограничи солта, за да се избегне задържането на течности и подуването, от което много жени се оплакват. Прекомерната употреба на мазни храни, на продуктите, съдържащи кофеин, на алкохол също влошават неприятните усещания. В този период често нараства желанието за сладки храни и въглехидрати, които закратко помагат за повишаване на енергията и настроението. По-добре е обаче вместо шоколад или десерти да се предпочетат пресни или сушени плодове, фрешове. Достатъчният прием на пълнозърнести храни, кафяв ориз и зеленчуци през деня помага за овладяването на прекомерния апетит, който също е сериозен проблем при някои. Ако се хапва по и на всеки 3 часа, се поддържат стабилни нивата на кръвната захар. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Повишаване на физическата активност. Всеки вид спорт, който ви доставя удоволствие, ще помогне за облекчаване на симптомите. Не е нужно натоварването да бъде тежко – много подходящи са бързото ходене или джогинг, каране на колело, йога, пилатес, плуване. 
 
Помощ с хомеопатия. Консултирайте се с опитен лекар хомеопат, който да назначи най-подходящите монопрепарати спрямо индивидуалните ви симптоми. Кои са някои от най-популярните хомеопатични средства, които помагат за облекчаването на оплакванията при ПМС? 
 
  • Цимицифуга D6 – подходящо лекарство при нарушения на менструалния цикъл и предменструален синдром с нервно напрежение, неспокойство, депресивни настроения, безсъние. Менструацията е силна или пък оскъдна, с тъмна лееща се кръв.
  • Натриум хлоратум D6 – при дисменорея (болезнена менструация) със спазми. За жени, които имат апетит за солени храни и забелязват покачване на теглото си (3-4 кг) преди менструация поради задържане на течности. ПМС с главоболие, което се влошава от топлина, с поява на херпеси или акне. Нуждаещите се от лечение с Натриум хлоратум са по-скоро затворени, мълчаливи, предпочитат да се усамотят.
  • Пулсатила D6 – при ПМС с крампи в мускулите и болезнени спазми в корема, при жени със склонност към меланхолия и плачливост, повишена емоционална чувствителност и променливо настроение преди началото на цикъла, за жени, които постоянно търсят и се нуждаят от утеха. Менструалният цикъл закъснява, прекалено кратък е, оскъден, нередовен. Често препоръчвано от хомеопатите средство при млади момичета.
  • Игнация D6 – за овладяване на депресивните състояния при ПМС с емоционална свръхчувствителност, усещане за топка в гърлото и в стомаха, периодично сменящи се настроения с плач и смях, характерно е и постоянното въздишане, нужда от уединение. 
  • Лахезис D10 – за овладяване на ПМС с главоболие, със зачервяване и топли вълни, влошаващи се привечер. Всички симптоми утихват с началото на менструацията. При нервни, превъзбудени, словоохотливи жени със склонност към изпотяване, раздразнителни, неспособни да се концентрират.
  • Сепия D10 – при мигрена преди началото на менструацията, съпроводена от гадене, отпадналост, усещане за тежест в корема, потиснатост. Нервност и раздразнение, които се сменят с равнодушие. Менструацията е променлива – или закъснява и е слаба, или настъпва прекалено рано и много обилна.
  • Нукс вомика D6 – при ПМС с резки промени в настроението и превъзбуденост. Лекарството е подходящо за жени, които по принцип са раздразнителни и избухливи, а наближаващата менструация ги провокира още повече.
 
Прием на витамини и минерали. Препоръчват се витамин С, Е, В6, калций и магнезий. Всички те помагат за облекчаване на симптомите при ПМС. Витамин В6 е много подходящ при депресивни състояния. Калцият и магнезият намаляват тежестта на оплакванията, овладяват резките промени в настроенията, облекчават спазмите. Балансът на калций и магнезий може да се регулира с помощта на Шуслеровите соли №2 калциев фосфат и №7 магнезий. Сол №7 е добила популярност като ефективно обезболяващо средство – разтварят се 10 таблетки от солта в чаша топла вода и се пие бавно, на малки глътки.