Не подценявайте ринита и не отлагайте лечението му. Важно е от самото начало имунната система да се подкрепи с правилните грижи, за да може да се справи с причинителя.
 
Острият ринит е свързан обичайно с вирусни инфекци на горните дихателни пътища, които може да са съпроводени с повишаване на температурата, обща отпадналост, възпаление на средното ухо и др. При спад на имунитета и неправилно лечение ринитът може да премине в хроничен или да се стигне до вторична бактериална инфекция. Затова обърнете внимание на следните признаци за възникване на усложнения: секретите стават плътни, гнойни, променят цвета си към жълт или жълто-зеленикав, болният поддържа висока температура и се оплаква от тежест и болка в областта на синусите. 
 

Да облекчим симптомите

Какво представляват острите симптоми при респираторните инфекции? Всъщност те са отбранителната реакция на организма, който включва в действие защитните си сили. Въпреки че са неприятни за болния, повишената температура, хремата, кашлицата са знак, че организмът се бори с навлизащите вредители. Така че тези симптоми са полезни и неизбежни. Високата температура например не е заболяване сама по себе си. Тя показва, че тялото реагира на атаката на болестотворни вредители и мобилизира защитните си сили. Важно е да се знае, че повишената температура (особено при децата) не е задължително да бъде индикация за тежко заболяване. Тя е знак, че имунната система на детския организъм реагира бързо и силно. От друга страна по-малките деца (най-вече в първата година от живота си), и по-възрастните хора реагират особено чувствително на този процес и при по-дълго протичане на болестта и влошено общо състояние са препоръчителни редовните контролни прегледи при лекаря. 
 
При лечение на остри инфекции на горните дихателни пътища разполагаме с редица симптоматични медикаменти (понижаващи температурата, спиращи възпалението, обезболяващи и т.н.). Те облекчават оплакванията на пациента, но не повлияват протичането на болестта. Широко употребяваните капки за нос например не могат да се преборят с причинителя на хремата, а ако се използват неправилно или дълго, водят до привикване и имат нежелани странични ефекти. Вместо тях можете да се доверите на хомеопатичното лечение.
 

Хомеопатични лекарства при хрема 

Тяхното действие стимулира самооздравителните сили на организма. Работата на имунната система се оптимизира и болестотворните причинители могат ефикасно да бъдат отстранени. Важно в хомеопатията е избраното лечебно средство възможно най-добре да съответства на индивидуалните оплаквания на болния. 
 
При водниста, течаща хрема - Алиум цепа D6 е подходящо хомеопатично лекарство при обилна, водниста хрема, при която кожата на ноздрите и над горната устна бързо се разраняват. Характерни са също честите атаки на кихане в началото на заболяването. В случай че, освен обилната хрема има и силно влошено общо състояние (например слабост, втрисане, нужда от топлина), тогава правилният избор на медикамент е Арсеникум албум D12. При водниста, течаща хрема, която протича по-скоро леко, но за сметка на това очите са силно раздразнени и зачервени, болният се нуждае от Еуфразия D6. 
 
При слузеста хрема с жълтеникави секрети – един от подходящите медикаменти в този случай е Пулсатила D6. Препоръчва се, когато топлината провокира влошаване на оплакванията и на общото състояние на болния. В такива ситуации носът може да бъде също така неприятно запушен. И обратното - когато е на хладно, на открито или на отворен прозорец, болният усеща подобрение. Друго средство за лечение е Хепар сулфурис D10 – подходящо лекарство при хрема, придружена с втрисане и чувствителност при излагане на течение. Хепар се препоръчва също в случаите, в които се стига до усложнения като възпаление на синусите. 
 
При хрема с крусти и струпеи - ако при хремата се образуват много крусти и струпеи по носната стена, а при опит да бъдат премахнати се стига до болка и дори разкървавяване, се препоръчва лечение с Калиум бихромикум D12. Хремата обикновено е гъста, лепкава, секретите се нижат на дълги „конци”. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
При суха хрема със запушен нос - ако носът е сух и болният има силно желание често да си издухва носа, дори когато заради сухотата почти няма секрет, подходящо лекарство е Стикта D6. При малки деца и кърмачета, които силно се затрудняват да се хранят или пият заради запушения си нос, е подходящо лечение със Самбукус нигра D6. 
 

И още съвети за по-бързо оздравяване 


При хрема и запушен нос е много важно тялото да се пази затоплено. Колкото по-топла и добре кръвоснабдена е лигавицата, толкова по-защитена е тя срещу атаката на вирусите. 
 
Още при първи симптоми можете да направите гореща баня на краката с леген вода, в която е разтворена морска сол. Подобреното кръвообращение помага на имунните клетки, съдържащи се в кръвта, да се противопоставят на инфекцията. 
 
Пийте много вода, което улеснява изчистването на токсините от тялото. Ако обичайно се нуждаем от около 2 л вода дневно, при инфекция трябва да поемаме поне по 3 литра.
 
По възможност останете у дома да си почивате. Промийте носа с физиологичен разтвор, правете гаргара с топла вода и сол. Така се отмиват болестотворните вируси и микроорганизми.