Тази година грипът атакува по-рано от обичайното и вече сме в епидемична обстановка. Какво трябва да знаем, за да се предпазим и лекуваме правилно? Прочетете съветите на опитни лекари, изпитани в дългогодишната им практика.
 
 
Д-р Пенка Ценкова, специалист по белодробни болести
Грипният вирус е много коварен, защото тръгва от носната лигавица, но достигайки до дихателните пътища, разрушава епитела им. Това разчиства пътя на бактериите, които навлизат и се получават усложнения. Всички знаем едно важно правило, но често не го спазваме – още при първите симптоми на вирусна инфекция, особено на грип, да останем в къщи на легло поне 2-3 дни.
Първите дни лечението е с понижаващи температурата лекарства, противовъзпалителни и болкоуспокояващи. Хомеопатичното лекарство Инфлуцид например е прекрасно средство за лечение на грип. При първи симптоми се взема ударна доза – на всеки час по една табетка, максимум до 12 таблетки дневно за възрастни и през 2 часа до 8 таблетки дневно за деца. След настъпване на подобрение обаче трябва да продължите с поддържаща терапия за минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 таблетки дневно). За подпомагане на имунитета помагат и билкови имуностимулатори, витамин С и витамин В комплекс.
 
Важно правило е, ако до третия ден не може да се свали температурата, да се търси лекарска помощ. Ако след третия ден температурата не спада под 38-39 градуса, ако кашлицата се засилва, с пристъпи на суха и дразнеща през нощта, има риск. Това обикновено са признаци на бронхит, а следващото по тежест усложнение е пневмонията. Тя невинаги се чува със слушалки, затова при съмнение лекарят назначава рентгенова снимка. Не бива да чакаме седмица с висока температура под предлог, че организмът „сам се бори”. При вторична бактериална инфекция често са налага прием на антибиотик. Той обаче се предписва само от специалист.
 
Д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат
Хомеопатията разполага с богат арсенал от медикаменти за подпомагане на организма при сезонните вирусни заболявания. Подходяща е и за домашно лечение, но това не означава да пренебрегнете професионалната консултация! В аптечката на едно семейство е добре да има някои основни препарати, които ще послужат като първа помощ, в случай, че нямате достъп до лекар или фармацевт: Аконит D6; D30 – при остро, силно повишаване на температурата, с втрисане. Треската най-често е резултат от остро изстиване след излагане на студ и силен вятър. Болният е много тревожен, със силна жажда; Беладона D6; D30 – при рязко повишаване на температурата (над 38 С) със зачервено лице и обилно изпотяване; силно пулсиращо главоболие; непоносимост към светлина и шум; силно зачервено гърло с усещане за сухота и драскане. Често медикаментът следва Аконит, когато температурата започне да спада и пациентът започва да се поти; Гелсемиум D6; D30– при постепенно повишаване на температурата, втрисане и треперене, изразено главоболие, отпадналост и вялост; липса на жажда. Оплакванията се развиват постепенно, в рамките на няколко дни; Бриония D6; D30– при постепенно повишаваща се температура, отпадналост, обилно изпотяване, което облекчава, сухи лигавици (пресъхнала уста) и непрекъсната жажда за течности. Всяко движение обостря оплакванията. При остро проявени симптоми лекарствата в разреждания D6, D30 се приемат по 1 доза до 6 пъти на ден. Колкото е по-изявена симптоматиката, толкова по-начесто се приема лекарството. При намаляване на оплакванията съответно разреждаме приема.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Д-р Валентина Гергинова, педиатър и неонатолог
Малките деца лесно вдигат висока температура и обикновено родителите бързат да заведат бебетата и най-малките на лекар, защото се страхуват. Грешките стават по-скоро при по-големите. Дори да се назначи антибиотик само според клиничната картина, ако температурата не спада през следващите дни, задължително трябва да се направят кръвни изследвания. Високата температура плаши родителите, но тя не бива да се сваля на всяка цена. Повишаването на градусите е защитна реакция на организма за изработване на антитела. Правилото гласи – при температура до 38 градуса не се приемат никакви антипиретици (температуропонижаващи лекарства)! Над 38,5 оС се дават медикаменти за понижаването й. Има и друга особеност – в стремежа си да овладеят симптомите, майките се изкушават да редуват различни антипиретици. Това не е издържано от медицинска гледна точка и моята лична препоръка е все пак да не се прекалява с тези средства.
 
Д-р Румяна Георгиева, педиатър
Най-важното е да не допускаме контакт на вирусите с лигавицата на носа, очите и устата. Грипът обича минусовите температури навън, но бързо загива от директна слънчева светлина или дезинфектанти. Спазвайте добра лична хигиена, мийте често ръцете. Избягвайте затворени пространства, където се събират много хора. Проветрявайте често помещенията. Не пипайте очите и носа с неизмити ръце! Добрият имунитет е ключов за справяне с вирусите, но често пада при стрес, от който страдат както възрастните, така и децата. Подходящи имуномодулатори са ехинацея, черен бъз, клеева тинктура, коластра, витамин С. Друга изпитана схема за подкрепа на имунната система е с комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз: №3 сутрин, №6 на обед, №7 вечер, по 3 табл. от всяка. Разтварят се в чаша топла вода и се изпиват преди хранене, приемът е 6-8 седмици.
 
Д-р Весела Попова, хомеопат
За пълно излекуване от вирусната инфекция са нужни 7-10 дни. През това време организмът е много чувствителен към други зарази. Грешка е да се върнем прекалено рано на работа. След като настъпи оздравяване, за децата пък е добре да останат поне още една седмица вкъщи. Заетите родители обаче бързат да ги върнат в яслата или градината. Тогава се случва малките да боледуват по 2-3 пъти за един месец и става така, че накрая имунитетът рухва. Затова, след като сме се преборили с поредния вирус, е важно да обърнем внимание на възстановяването на организма. Има комбинация от Шуслерови соли и за детоксикация след вирусна инфекция –с номера 4, 6, 9 и 10. Хомеопатичната детокс терапия се препоръчва при хора, които пият много антибиотици и други химични препарати. Натоварването с лекарства оставя енергиен отпечатък на клетката, който може да се освободи с комбинация от хомеопатични препарати и соли.