Букви, а до тях цифри, те - върху кутийки с латински имена. Ако за първи път ви се налага да си купите хомеопатично лекарство, сигурно се чудите какво означават всички странни съкращения на опаковките. Преди да посетите аптеката е добре да знаете няколко лесни правила за подбор на медикаментите.
 

1. Какво представляват?

Хомеопатичните лекарства са лекарствени продукти, произвеждани съгласно правилата на Хомеопатичната фармакопея. Те се приготвят от растения, минерали, животински отрови и други субстанции, чрез така наречения метод на потенциране, който се състои от последователни разреждания на изходната субстанция в алкохол и дестилирана вода и последващи енергични разтръсквания. Последователните разтръсквания усилват действието на разтворите. Най-ценното на този начин на производство е, че дори силно отровни вещества, се освобождават от своята токсичност и се превръщат в животоспасяващи лекарства. Най-ефикасните хомеопатични лекарства при тежки случаи се получават именно от отровните вещества на растения. Тази поредица от разреждания означава, че хомеопатичните лекарства са безопасни и могат да се използват при деца, бременни, кърмачки и възрастни хора.
 


2. Какво означават буквите и цифрите?

Те показват метода на разреждане.


Десетично – при него всички последователни разреждания се правят в съотношение едно към девет (изходно вещество към разтворител). Потенциите от този вид се обозначават с римски цифри от X или D, изписани след цифрата, означаваща съответното разреждане, например 3D, 6D.

 

Хомеопатичните лекарства в ниски разреждания могат да се използват продължително време и в комбинация с традиционните. Такива, например, са Шуслеровите соли, които са хомеопатично разредени, но са на границата на хомеопатията. Те са неорганични минерални соли, които възстановяват минералния баланс на организма на клетъчно ниво.


В тази потенция се произвеждат и редица комплексни хомеопатични препарати, които могат да се купят без рецепта от аптеките.

 

Стотично – разрежданията са в съотношение 1 към 99. Обозначават се с римска цифра C. Например 6C, 30C , 200C.
LM (ел ем) – при тях първоначално се разрежда последователно три пъти едно към 99 и след това полученото разреждане 3C се разрежда едно към 50 000.

NEWS_MORE_BOX


При изписването на съответното хомеопатично лекарство се използват латинските наименования на изходната суровина, като след него се отбелязва съответната потенция.


Потенциите между 1C и 12C са считат за ниски, 12C и 30C за средни, а над 30C за високи. Високите разреждания над 200C  се обозначават с М. Например, разреждане с 1000С=1М, 10000С=10М и т.н.

 

Повечето хомеопатични лекарства се подготвят в течен вид, а след това с разтвора се импрегнират таблетки, глобули, гранули. Могат да се приготвят кремове и унгвенти.
 

3. Как се приемат?

Приемат се през устата, 30 минути преди или 30 минути след хранене. Съхраняват се на сухо и защитено от слънчева светлина място, далече от електромагнитно лъчение (телевизори, телефони и др).

Важно е да знаете, че високите потенции се изписват от лекар хомеопат. Ниските може да си купите сами.

Следващата сряда ще ви разкажем кои са хомеопатичните медикаменти за вашата аптечка при пътуване.