Преди да се спрем на дестинация за нашата лятна ваканция, е добре да помислим не само дали искаме на море в Гърция (на всяка цена) или в България, но и какво е общото ни здравословно състояние. По този начин почивката ни ще бъде гарантирано и приятна, и полезна.

 

Слънце, топлина и движение 


Работещите на бюро, на компютър, водещите заседнал начин на живот често се оплакват от хронични болки в гърба, врата и ставите на ръцете. При този тип оплаквания ваканцията е препоръчително да се случва на място с много слънце, с възможности за разходки и повече движение (още по-добре активен спорт). Топлината е изключително важна, за да може схванатите мускули да се отпуснат, а спортът и повечето разходки ще помогнат на тялото да възстанови свободата си на движение. 


Добре е да използваме всички възможности, които ни дава морската почивка или тази в балнео курорт. Разходките по пясъка, край прибоя на вълните са изключително полезни за опорно-двигателния апарат, но също така и зареждащи, и балансиращи психиката. Най-добре би било, ако след морската ваканция направим и няколко посещения на басейн с минерална вода. Балнеолечението се препоръчва при възпалителни и дегенеративни ставни и костни проблеми, например артрит, артроза, при остеопороза и др. 


Хомеопатията може да е допълнителен плюс в лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат. Рус токсикодендрон, например, е популярно хомеопатично средство при мускулно-ставни оплаквания, когато болката и усещането за скованост се влошават при студ и влага, а подобрение настъпва от топлина и при раздвижване на тялото. Препоръчва се на хора, които се оплакват от болки и скованост в областта на врата и раменете, главоболие в тила, облекчаващи се при масаж, разтягане и раздвижване. Подходящ медикамент е и за засегнатите от силна болка в долната част на гърба, които забелязват подобрение, ако спят върху по-твърди повърхности.

 

На тишина, спокойствие и хладина 

При хипертония или сърдечносъдови проблеми е добре да намерим време за почивка на някое тихо и спокойно място, където можем да се разтоварим от стреса и напрежението в работата. Има много възможности за такъв тип почивка в България – на планина, в къща за гости в някое закътано селце, край река или язовир. 


Лятото може да е добър сезон за хората с проблеми с високото кръвно, тъй като топлината разширява кръвоносните съдове и кръвното спада. Ако изберем почивка на море, разходката край морския бряг ще помогне за редуциране на стреса много ефективно, тъй като движението ще е съчетано с морския въздух, богат на отрицателни водородни йони, на лечебните морски соли, действащ пречистващо на белите дробове. Така дишането катализира повишаване на нивата на кислород и на серотонин, хормонът на щастието. Нивата на стрес е регулират през деня и през нощта сънят е по-пълноценен. 


Но за тези, които не се чувстват добре на слънце и в жегите, морската ваканция и излагането на слънце категорично отпадат. В тези случаи е добре също така, да се обърне внимание на начина на хранене и на достатъчната двигателна активност. Това са важни стъпки в борбата с хипертонията и сърдечносъдовите проблеми. 


И тук може да се съдейства с природни средства, за цялостно подобряване на здравословното състояние. При хипертония, например, се препоръчва хомеопатичното лекарство Арника, което е популярно със своето действие на артериална защита. Укрепва съдовите стени и може да се приема продължително време в подкрепа на стабилността и функционалността на съдовете.  

 

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К. Н. Матур.