Д-р Теодора Александрова е специалист по образна диагностика, мамолог, Шуслеров терапевт 

 

 - Д-р Александрова, с какви оплаквания обичайно влизат жените във Вашия кабинет? За помощ в кабинета при мен идват както бъдещи майки, които изпитват болки, защото гърдите наедряват през бременността, така и кърмачки или жени, които са прекратили вече кърменето. Разбира се, проблемите при всички тях са различни, но търся винаги щадящи решения. Един пример за това – често давам препоръки и на бременните, и на кърмещите жени кои са подходящите за тях Шуслерови соли. Тяхното предимство е, че могат спокойно да се използват в тези важни периоди от живота, за разлика от някои конвенционални средства, които не са препоръчителни поради нежелани странични ефекти. 


Например при мастит при кърмачките може да има голяма полза от приложението на минералните соли. Маститът е възпалителен процес на гърдата в резултат на бактериална инфекция. Причините за появата му са разнородни. Тъй като каналите на гърдата в периода на кърмене са по-широки от обичайното си състояние, това създава условия за много по-лесно попадане през мамилата (зърното) на бактерии. Те може да попаднат там от устата на бебето или поради недобра хигиена. Като всеки инфекциозен процес маститът се развива и на базата на понижен имунитет в резултат на недоспиването и изтощението на кърмачката, на стреса - особено при неопитните родилки. 


Процесът на инфектиране се улеснява при недобре оформени зърна или при разраняването им поради неправилно засукване от бебето. Затова е важно обучението на бременната как да подготви зърната, как да кърми, как да поставя бебето на гърда, така че то правилно да захване зърното с ареолата, как да изцежда гърдите. Това са много важни детайли и за здравето на жената, и за успешното кърмене. 


 - Как може да се облекчи състоянието при мастит? 


В резултат на възпалението засегнатата гърда се подува, става твърда, изключително болезнена и при наслагването на бактериална инфекция се стига до типичния мастит с висока температура, втрисане и т.н. Той може да протече по-леко – със субфебрилна температура до 38 С, с леко зачервяване на даден участък на гърдата, но може да бъде и изключително тежко състояние, при което кърмачката не може да стане от леглото поради силното втрисане, отпадналост и мускулни болки. В тези случаи тялото буквално е интоксикирано. И обичайно в тази ситуация се изписва прием на антибиотици. 


Когато пациентка иска да избегне по възможност антибиотичния прием и да продължи спокойно с кърменето, задължително правя ехография, за да се установи дали става дума за усложнен или неусложнен мастит. Усложненият мастит е състояние, при което процесът е толкова бурен и бърз или напреднал, че в самата гърда се образува абсцес. Налага се да се направи дренаж, пункция и т.н. 


Ако се касае за неусложнен мастит, може да подходим по щадящ организма начин и затова препоръчвам прием на Шуслерови соли №3 и №5. Двете повлияват възпалението, а сол №5 има и антисептично действие. Към тях добавям и сол №12, която има дренажно действие. Комбинирам ги с хомеопатичните лекарства Фитолака и Беладона, които имат много добър ефект в тези случаи. 


Дозирането на солите е индивидуално. То зависи от състоянието – дали е за профилактика, или за лечение на дадено остро състояние. Ако говорим за лечение, например – мастит с температура – тогава може да се приемат до 15 таблетки за деня. Тук е ролята на терапевта да наблюдава и динамично да съветва за дозировката и включването на допълнителни соли. Защото при мастит може да се използват и №8, №10, №9 .


Никога върху зачервена гърда не се слага топъл компрес. Нещо което много от старите баби препоръчват, но е грешка. При възпалителен процес и зачервяване се прави само изцеждане на кърмата. Задължително външно се прилагат и Шуслеровите мехлеми с намазване на засегнатия участък. Зачервеното място се третира с Шуслеров мехлем №3, а може да се редуват №3 и №12. 


Най-лесно мехлемите могат да се приложат по следния начин: сутринта след кърмене се изцежда възпалената гърда, след което се нанася достатъчно количество мехлем, върху него се слага чиста тензухена кърпа или марля, притиска се добре с ластичен сутиен и жената остава така с компреса. След няколко часа гърдата се измива, следва кърмене, изцеждане и се прави компрес с другия крем. 


Съвременната жена е много ангажирана и често пъти прави всичко сама - гледа бебето, грижи се за семейството, някои даже и работят едновременно с това. И този толкова динамичен живот затруднява грижата на жената за самата себе си. Подтиква я - за по-лесно - просто да се откаже. Да си вземе антибиотика, да спре кърмата с лекарства и да си „реши“ така проблема. Но това не е в интерес нито на майката, нито на бебето. Ако майките са много заети, съветвам ги да си разтворят солите за деня в едно шишенце вода и да изпият малко по малко течността. Ако се затрудняват да си правят компреси с Шуслеровите мехлеми, просто да намазват гърдите през деня, но през нощта задължително да си лягат с компрес. 


 - Могат ли минералните соли да помогнат и след приключване на кърменето? 


Когато настъпи моментът за отбиване на бебето, за да се улесни спирането на кърмата, съветвам жените да приемат Шуслерова сол №10, ежедневно 3 пъти по 3 табл., или да разтворят 10 таблетки от солта в шише вода и да го изпият постепенно в рамките на деня. Тук е важно да се приложи сол №10 и под формата на мехлем (маз) – нанася се два-три пъти през деня, втривайки се в гърдите с леки масажни движения, което е изключително подходящо за доброто изчистване на каналите. 


След като успешно приключи кърменето, отново с помощта на Шуслеровите мехлеми могат да се погрижат и за възстановяването на предишната форма на гърдите, които междувременно доста са променили вида си. За тази цел могат да комбинират Шуслеровите мехлеми №1 и №11. 


Шуслеров мехлем №1 калциум флуоратум има локално въздействие за стягане, по-добър тонус и еластичност на тъканите в тялото. А мехлем №11 силицея е особено важен за структурата на съединителната тъкан. Спомага за стягане и бърза регенерация на кожата. 

 

 - Какъв обобщен съвет бихте дали на жените за грижата за здравето на гърдите им? 


По принцип всяка една жена, дори без да е била кърмачка или да е раждала, след 30-та си година е задължително да започне ежегодни профилактични прегледи. Да не пропуска всеки месец след цикъл да провери състоянието на гърдите си. Минимум веднъж годишно се прави ехография, която се препоръчва за жени до 40-годишна възраст. След това вече е по преценка на специалист дали профилактичният преглед да бъде с ехограф или мамограф.