Спешна поръчка, която трябва да се изпълни без отлагане, 8, 9, та дори и 10 часа без да отделяте поглед от екрана на компютъра. Не ви се случва за пръв път, но в края на работния ден очите ви почти непоносимо парят, появяват се и сърбеж, и зачервяване. А на следващата сутрин са все така червени и изглеждат подпухнали, с раздразнени клепачи. Дълго обмисляната среща с офталмолога изглежда вече е неизбежна...


Между 50 и 90% от работещите с компютър страдат от подобни оплаквания, като голяма част от тях отлагат прекалено дълго консултацията с лекар. Специалистите обаче предупреждават, че т.нар. компютърен синдром може да ни подсказва за началото на сериозни здравословни проблеми. А опитите за самолечение или забавянето на прегледа - да предизвикат нежелани усложнения и да доведат до поява на хронични проблеми.
 

Бягате от очилата? Грешка!


Прегледът при офталмолог е важен, за да се установи, че нямате рефракционни аномалии (диоптър, астигматизъм) или наличие на даден възпалителен процес. Липсата на корекция при наличие на диоптър или астигматизъм в комбинация с продължителна работа с компютър (или такава, свързана с четене и писане) може да доведе до сериозни и неприятни хронични заболявания, каквото е например блефаритът (възпаление на клепачните ръбове).

 

Когато лекарят отхвърли наличието на някой от изброените проблеми, вероятно се касае за т.нар. „сухо око”. Тази диагноза звучи като нещо, което не застрашава сериозно здравето. И така грижата и профилактиката за очите, подложени на сериозно натоварване с работата пред екрана, често се неглижират. Липсата на достатъчно овлажняване обаче може да доведе до хронично възпаление на повърхностните тъкани и до такова, което да увреди роговицата.


А в следващото десетилетие специалистите очакват лавинообразно нарастване на подобни оплаквания и зачестяващи здравословни проблеми, тъй като зависимостта ни не само от компютрите, но и от всякакви електронни устройства (таблети, смартфони, електронни четци, видеоигри) ще продължава да расте.
 

Когато сълзите изчезнат  

Сухото око е често срещан синдром при продължителна работа с компютър. Сълзите са нужни за овлажняване и защита на очната повърхност и промените в тяхното качество и количество водят до сухота и дразнене. Най-честите оплаквания, свързани с това са:

NEWS_MORE_BOX

 

  • Усещане за наличие на чуждо тяло в окото, придружено често от смъдене, драскане, парене.
  • Натежаване на клепачите с усещане за сърбеж.
  • По-слабо и замъглено виждане.
  • Зачервяване на очите.
  • Дразнене от светлина.
  • Главоболие, което се засилва от светлина и при четене.
  • Възможно е и да се появи сълзене.

Всички тези симптоми говорят за пренапрежение на окото, тъй като продължителната работа с компютър с постоянните опити за фокусиране на образа водят до по-рядко мигане, намаляване на сълзите, изсъхване на слъзния филм и зачервяване на конюнктивата вече в по-напреднал стадий.
 

Как можем да си помогнем?


Преценката за метода на лечение трябва да се направи задължително от очния специалист. Но има изпитани начини за облекчаване на състоянието, за подобряването му и за профилактика на процеса, свързани с нужния за здравето на очите баланс на минерални вещества в организма.


Шуслеровите терапевти препоръчват при очна умора и синдром на сухото око комбинация от минерални соли, която осигурява хидратацията и еластичността на очната леща:

 

  • Сол №1 калциев флуорид – която е необходима за роговицата и нейната защитна функция, както и за зрителната острота, определяща се от еластичността на очната леща. Тази сол се прилага при зачервяване и болка вследствие преумора на очите.
  • Сол №8 натриев хлорид - за смъдящи, парещи, с усещане като за пясък в тях очи. Като регулатор на водния баланс в организма, солта се препоръчва както при повишена, така и при понижена слъзна секреция. Подпомага обмяната на веществата и трофиката (възстановяването) на роговицата.
  • Сол №11 силицея - възстановява нервната проводимост, укрепва конюнктивата на окото и помага при повишена чувствителност към светлина. Хроничният й дефицит може да доведе до тикове на клепачите.

Приемът е по 5 таблетки от всяка сол дневно, минимум за 3 месеца. Правете два такива курса годишно за профилактика.

 

Не забравяйте, че почивката на очите при работа на компютър е задължителна – на всеки половин час отклонявайте погледа за минута-две встрани от екрана, по възможност в далечината през прозореца. Препоръчително е на всеки час-два да се прави 10-минутна пауза.

 

Полезен е също приемът на хранителни добавки с лутеин и комплекс витамини и микроелементи за подпомагане на очите.