Ипекакуана е много ефективно лекарство за овладяването на силно гадене и повръщане, които може да са провокирани по време на бременност, но също при стомашно-чревни неразположения или респираторни заболявания, често съпроводени с кървене от лигавиците.
 
Историята на откриването на Ипекакуана като лечебно средство е увлекателна и пълна с интересни обрати. Родината му е Бразилия, където вирее във влажни, сенчести гори. Местните индиански племена го използвали като лек за стомашни оплаквания. Коренът от растението Cephaelis бил пренесен в Европа през XVII век от един холандски лекар. Първоначално Ипекакуана се прочула като лек за дизентерия. Самият Луи XIV дори обещал почести и богатства на лекаря, спасил с нейна помощ живота на сина му, заразен от дизентерия, ако разкрие тайната на могъщото лекарство. По-късно през XVIII век друг лекар използвал корена заедно с опиум, за да създаде прочутата си смес, известна като „пудрата на Доувър”.
 
Наркотичното съединение било употребявано в течение на 2 века за лечението на треска и подагра. В началото на XIX век парижки химици откриват, че изсушеният корен на растението съдържа два мощни алкалоида – еметин и цефелин. Именно на тях се дължи действието на Ипекакуаната, тъй като активират центъра на повръщането, а също и раздразват локално стомаха. 
 
Корените на растението били използвани и за направата на сироп за лечение на отравяне, например при битов инцидент. Сиропът предизвиква повръщане и диария, поради което бързо придобил широка популярност сред булимици.
 
Оказва се, че Ипекакуаната може да отстрани до 50% от стомашното съдържимо! Коренът е силно отровен, поради наличието на споменатия алкалоид еметин. Приет в големи количества води до изявена остра сърдечна недостатъчност. В умерени дози предизвиква гадене и обилна секреция от лигавиците на дихателните пътища съпроводена с кръвохрачене, а в малки представлява мек стимулант на стомаха, който подсилва апетита и подпомага храносмилането.
 
Хомеопатичното лекарство Ипекакуана също се произвежда от корените на растението, но съобразно действието на хомеопатията на принципа на подобието и след многобройните хомеопатични разреждания няма никакви странични ефекти и се прилага терапевтично за редица състояния, сред които гадене и повръщане, дихателни проблеми и др.
 

Ипекакуана като хомеопатично средство

Ипекакуана е много популярно хомеопатично лекарство за сутрешното гадене, характерно за първите месеци на бременността. Важна индикация за нуждата от употреба на Ипекакуана е, че езикът на пациента е чист – нещо нетипично при оплаквания от гадене и повръщане. Друга типична характеристика е, че дори след повръщане не настъпва облекчение. Гаденето може да е съпроводено със силно отделяне на слюнка. И отново нещо неочаквано – въпреки обилната саливация (слюноотделяне) и загуба на течности липсва жажда.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Лекарството се препоръчва също при: гадене, което се появява вследствие на силно главоболие; задушаваща кашлица от прекомерно натрупване на слуз (евентуално с повръщане); кървене (например обилна менструация, кръвоизлив и заплашващ спонтанен аборт с режеща болка около пъпа). Ипекакуана се прилага и при бронхит или астматичен пристъп, при който болният страда от силно, болезнено стягане в гръдния кош, затрудняващо дишането почти до задушаване. Лицето посинява, кашлицата не може да спре. Задъхва се осезаемо, гади му се и повръща.
 
Опитният лекар хомеопат може да използва това лекарство също при коклюш с повръщане, при заболявания на дихателния тракт, бронхопневмония, но също и при редица храносмилателни смущения и др. Общото между всички изброени дотук е придружаващото ги гадене, като един от основните симптоми.
 

Ипекакуана D6, D30 в домашната аптечка

  • При гадене и повръщане, което не води до облекчение: при остър гастроентерит; гадене при пътуване в кола; гадене при бременност.
  • Повишено слюноотделяне.
  • Спастична кашлица с позиви за гадене и/или повръщане. 
  • Само по лекарско предписание – като допълващо лечение на бронхиална астма при деца. 
 
Дозировка: При остри симптоми – на всеки час по 1 доза (5-10 глобули). След настъпване на подобрение – приемите се разреждат до 3 пъти дневно по 1 доза. 
 
Консултант: д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на Център за Обучение и Практикуване на Хомеопатия – ЦОПХ