и защо е толкова важно да умеем да говорим за чувствата си?

 

Привикнали сме със стереотипите, според които мъжете не обичат да говорят за своите емоции и избягват да изразяват гласно какво усещат и особено какво ги безпокои. Психолозите предупреждават обаче, че умението на детето да споделя какво го вълнува, тревожи или натъжава е изключително важно не само за неговото здраве, но и за цялото му бъдеще. Затвореното в себе си момче, което се бои (или не умее) да изразява безпокойството си, което не знае как да реагира на агресията, как да се разтовари от стреса, може на по-късна възраст да развие невротични симптоми и да се сблъска със сериозни психологически и здравословни проблеми.

Способността да разбира и регулира емоциите си – т. нар. емоционална интелигентност, има решаващо значение за бъдещото развитие на детето. Тя е ключов фактор за взаимоотношенията му с връстниците, с близките вкъщи, за постигането на успехи в училище.
 


1. Какво означава емоционална интелигентност и как да подпомогнем изграждането й у детето?

Емоционалната интелигентност е съвкупност от умения:

  • Да осъзнаваме емоциите си и начина, по който влияят върху поведението и мислите ни. Да успяваме да ги овладеем и направляваме в позитивна посока.
  • Да осъзнаваме своите силни и слаби страни, да умеем да се мотивираме.
  • Да общуваме и да разбираме чувствата и нуждите на другите.


Започнете нейното изграждане още с грижите за бебето – прегръщайте го, когато има нужда да бъде успокоено, незабавно се отзовавайте на плача му. От начина, по който се отнасят с него, то научава какво е усещането за сигурност и доверие, осъзнава какви са неговите физически и емоционални нужди и как тези нужди могат да бъдат задоволени.

NEWS_MORE_BOXПоказвайте своята подкрепа и разбиране. Ако умеете да намирате позитивното във всеки един момент от ежедневието и поздравявате детето, че се е справило, то ще расте като оптимист и винаги ще е уверено в себе си.

Когато е сърдито за нещо, обърнете внимание на чувствата му. Показвайки му че сте съпричастни, ще е по-лесно да го научите как да се успокоява в моменти на фрустрация. Научете го на самоконтрол, като му давате личен пример. Не забравяйте, че децата винаги наблюдават и копират моделите на поведение на родителите си. Когато изразявате емоциите си с думи ( „Много съм ядосана, че разля сока на масата“), това ще помогне на момчето да осъзнае правилната посока за изразяване на негативни емоции, без да изпада в деструктивно поведение.
 

2. Разболяват ли ни емоциите?

Нормално е вашият син да реагира на негативните събития с гняв, страх, скръб, неувереност, чувство за вина... Голяма е вероятността той да запази този модел на реакция и през целия си живот.

Потискането на негативните чувства и невъзможността да се освободим от тях особено много вреди. Задържани дълго време, те могат да изригнат неочаквано, примерно в нощните кошмари на детето или във внезапната поява на заекване или нервен тик на лицето на тийнейджъра.
Ако агресивността, враждебността преобладават в живота, и детето привикне към тях и ги възприеме като модели на поведение, с времето се натрупва негативен ефект, който може да доведе дори до проблеми със сърцето, убедени са лекарите хомеопати. А съвременни медицински изследвания показват как емоциите променят вътрешната биохимия, хормоните и ензимите в организма.
 

3. Какво можем да направим?

На първо място трябва да научим детето как да неутрализира стреса и негативните емоции. Това може да стане, като му помогнем да изгради своята емоционална интелигентност, а също и с помощта на хомеопатичните продукти и с терапията с Шуслерови соли.

Първата стъпка към редуциране на стреса е осъзнаването какво всъщност представлява самото състояние. Обяснете му физическите симптоми, които самите вие усещате (присвиването на стомаха, изпотените длани, сърцебиенето) и го помолете да опише какво чувства в моменти на тревога.

Ако момчето става гневно в мигове на силно напрежение, нека в такива моменти да се заеме с действия, които го успокояват. Слушането на определен тип музика, гледането на любими илюстрации също са сред подходящите начини за нормализиране на нивата на стреса.
Хомеопатията не само хармонизира собствения защитен механизъм на тялото, балансира имунната система и подобрява съпротивителните сили. Тя помага при емоционалните травми, които са причина за проявата на различни болестни процеси в организма. Хомеопатичните лекарства са носители на енергия, които могат да въздействат на различни нива в организма, като помогнат на тялото да изчисти натрупана „стара информация“ (например дълго задържани чувства на обида и гняв).

Как хомеопатията може да ви бъде полезна в изграждането на емоционална интелигентност и в грижите за детето ще научите на образователните лекции на тема „Как да отгледаш мъж? Помощ с хомеопатия и Шуслерова терапия“.

Лекциите на д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, и д-р Мария Папазова, холистичен лекар, се провеждат в рамките на Седмицата на хомеопатията у нас от 18.30 часа в:

 

  • София, 10 април, НДК, зала №9, ет.5;
  • Бургас, 15 април, Драматичен театър „Адриана Будевска”, ул. „Цар Асен” №36А;
  • Пловдив, 16 април, хотел "Санкт Петербург", бул. „България” №97;
  • Велико Търново, 24 април, Голямата зала на общината, пл. „Майка България” №2.