Игнация е едно от най-ефективните хомеопатични средства за трудно преодоляване на загубата на близък, на раздялата с любим или на обида от отхвърляне и наранени чувства. Не случайно я наричат „хомеопатичният Прозак”, макар че не по-малко успешно може да се използва за множество други състояния и редица здравословни проблеми.
 
Игнация или бобът на св. Игнаций идва от Филипините. Растението е кръстено на основателя на ордена на Йезуитите св. Игнаций от Лойола, който го открива и пренася в Европа през 17 век. Представлява храст с дълги, увивни клони и много дълги бели цветове, които миришат като жасмин. Плодът на растението има семена като бобчета, които местните племена носели на нанизи като амулети. По-интересното е, че въпросните амулети били силно отровни, тъй като семената съдържат алкалоидите стрихнин и бруцин, които биха довели до смърт, приети в големи дози. Поради тази причина в Малайзия наричали игнацията „кралска отрова” и я използвали за направа на отрова за стрели. В малки дози веществата могат да предизвикат главоболие, загуба на апетит, спазми, мускулни потрепвания, треперене, нервен смях и световъртеж.
 
По време на чумните епидемии хората отглеждали боба на Св. Игнаций с надежда, че растението ще ги предпази от болестта. Използвали го също за лечение на подагра, епилепсия, холера и астма. При производството на хомеопатичното лекарство, вследствие на многобройните разреждания, се елиминират токсичните му свойства. А принципът на подобието, чрез който лекува хомеопатията, позволява Игнация да бъде прилагана терапевтично за посочените по-горе симптоми.
 

Игнация като хомеопатично средство

Това е хомеопатичното лекарство, което е най-подходящо при мъка, но винаги е свързано и с любов, и с много романтика. Помага на пациенти, които са силно емоционални, с променливи настроения (непредсказуем характер), стигащи до крайности в изявата на чувствата си (от любов към омраза) и с парадоксални, противоречиви симптоми (например повръщане, което се подобрява при консумация на тежка храна). Повечето от техните оплаквания имат функционални, емоционални корени. Болки в гърба, в стомаха и главата, и неврологични симптоми като скованост, слабост на мускулите се появяват непосредствено, след като са били афектирани от някакво събитие (например нещо, с което ги е засегнал някой).
NEWS_MORE_BOX
 
 
Много често от лечение с Игнация се нуждаят романтични и чувствителни дами с артистичен талант, свръхизострени сетива, с вкус и стил. Типична за тях обаче е една дълбока несигурност, неувереност, които са в основата на психоастеничните им реакции, най-често проявяващи се в рязка променливост на настроението. Нерядко вярват в „Голямата и Единствена любов“ и си създават идеализирани представи за своите интимни връзки. В крайна сметка илюзиите им не могат да издържат до безкрайност, идеалът се „пропуква” и те остават извънредно разочаровани. Ако една такава жена се почувства изоставена, отблъсната или пренебрегната, може да изпита силен гняв и дори да прибегне до отмъщение. Често за нея всичко е или черно, или бяло, или любов, или омраза!
 
Дами с подобна психологическа характеристика лесно се влюбват в мъже, които не могат да отвърнат на чувствата им (женени, обвързани или неспособни да им отговорят с обич). Този техен „навик” хомеопатите разглеждат като огледало на детството, когато любовта им към родителите не е била споделена от тях. Затова отхвърлените, пренебрегнати жени буквално се сриват. Натрупаната тъга и разочарования са били задържани дълго и сега всичко излиза на повърхността – излива се в лавина от екстремни емоции. Възможно е и да избухнат внезапно с истерични сцени или да издигнат стена около себе си (да се превърнат в Ледена кралица).
 

Примерни случаи на необходимост от Игнация

Игнация е едно от първите лекарства, които хомеопатите имат предвид, когато лекуват случаи на дълбока и продължителна скръб, например след загуба (смърт) на близък или тежка раздяла с любим. В такова състояние би могъл да изпадне всеки човек в някакъв етап от живота си. Кризата се изразява в неудържим плач, резки промени в емоционалното състояние, функционални, спастични прояви от страна на храносмилателната система - гадене, повръщане, загуба на апетит, усещане „за буца в гърлото“; чувство на празнота, което нищо не може да запълни. В тези моменти (острите стадии на скръбта), Игнация е изключително полезна.
 
Като един от полихрестите в хомеопатията, Игнация може да се използва за лечение на широк спектър от оплаквания: главоболие, болки в гърлото, нервност, безсъние, сърцебиене, лошо храносмилане, промени в настроението, нарушения в менструалния цикъл, синдром на раздразненото черво, болезнени хемороиди или суха, гъделичкаща кашлица и още много други. Хистероидните реакции могат да включват различни симптоми, свързани с нервната система – епилепсии, мускулни крампи, изтръпване.
 

Игнация D6, D30 в домашната аптечка


  • При емоционална свръхчувствителност със спастични и променящи се симптоми: топка в гърлото и в стомаха, спазми, безсъние, нервна кашлица, колики, главоболие.
  • При емоционален шок, следствие от загубата на любим човек (смърт), краят на едно приятелство или романтична връзка, загуба на работа или др. силни разочарования.
  • При безпокойство, безсъние, тревожност и депресия, следствие от невъзможност човек да се справи със състоянието на скръб и разочарование.  
  • При главоболие (болка като от забиване на пирон), провокирано от емоционален шок и страдание.
 
Дозировка на Игнация D6, D30: 2-3 пъти дневно по 1 доза. При липса на отчетливо подобрение е нужна консултация с лекар хомеопат, за да се премине на по-високо разреждане.
 
Консултант: д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на Център за Обучение и Практикуване на Хомеопатия – ЦОПХ