Жената, която се чувства щастлива, харесвана, ценена и удовлетворена в живота, не е застрашена от проблеми в хормоналния баланс. За това колко важни са женските емоции за женското здраве говори най-популярният немски натуропат и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл в онлайн образователни лекции, посветени на хормоналното здраве. 


Как изобилието на стресови фактори влияе на хормоналния баланс на жените и на какво да обърнем внимание в ежедневието си – ето съветите на Ангелика Волфскийл от нейния над 30-годишен терапевтичен опит. 

 


Признаци за нарушена функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза оказва влияние върху много области на организма –определя съзряването на яйцеклетките, поддържа нашето температурно равновесие, както и функциите на сърдечносъдовата система и др. Ако забележите засилен косопад, той също може да е свързан с нарушения в работата на тази малка жлеза с формата на пеперуда. Произведеният от нея хормон тироксин има фундаментални функции за метаболизма и за състоянието на цялото тяло.


Някои проблеми с щитовидната жлеза или хормонални смущения в организма могат да бъдат установени чрез характерни изменения (нарушения) по ноктите на ръцете и диагностика на ръцете, като промените могат да бъдат наблюдавани както на дясната, така и на лявата ръка.
Ето как можем сами да проверим върху себе си дали случайно нямаме такива нарушения. 


По нокътя на малкото пръстче (кутрето) – неговото състояние представлява огледало на състоянието на ендокринните жлези. Ако нокътят му има снежнобял връх, силна бяла линия, която върви в горната част на нокътя, това изменение може да е признак за нарушена функция на щитовидната жлеза или да указва настъпило заболяване на жлезата. 


Огъване на кутрето подобно на сабя - понижена функция на половите жлези, както и слабост на съединителната тъкан и на гръбначния стълб. 
Белите петна по ноктите (пигментация като малки бели облачета) – може да са знак за нервно претоварване или хормонален дисбаланс. 
Снежнобели краища на ноктите – възможно е да указват за заболяване на щитовидната жлеза, но също и бруксизъм, и стрес. 


Напречно набраздяване на ноктите (линии на Beau) – диагностичен белег за възможен хормонален дисбаланс или остри заболявания, възможна поява също след операции и инфекциозни болести. 

 

Причини за проблеми на щитовидната жлеза 

В натуропатията щитовидната жлеза се разглежда като посредник или разпределител на жизнената енергия в тялото. Много са причините за възникване на дисфункция в работата ѝ: замърсената околна среда, повишеният радиационен фон, забързаният ритъм на живот, нездравословният начин на хранене, нелекувани хронични възпалителни процеси. Инфекциите и генетичното предразположение също имат значение.

 

Свръхобогатената с йод храна може да доведе до автоимунни тиреоидни заболявания. Недостигът на селен и витамин D, излагането на пестициди и инсектициди и др. химикали също има връзка с формирането на възли и проява на автоимунен тиреоиден процес.


Стресът също силно влияе върху невроендокринната регулация и нивата на голям брой хормони. Хроничният стрес и неумението да го овладяваме, да се разтоварваме от напрежението, негативните емоции (тъга, обида), нерешени дълго време конфликти – всички те могат да прородят дисфункция на щитовидната жлеза.

 

Минерални соли в подкрепа на хормоналния баланс 

Графиня Ангелика Волфскийл препоръчва Шуслеровите соли като добро допълнение в грижата за женското здраве, тъй като те помагат да се съхрани хормоналното равновесие в различните етапи на живота. При съмение за проблеми с хормоналните жлези: 

 

  • Шуслерова сол №1 калциев флуорид – има значение при втвърдявания на жлезистата тъкан, които често се наблюдават като възли на щитовидната жлеза. Тя подпомага нейната функция, а също може да бъде полезна за омекотяване на втвърдени лимфни възли, които могат да се открият в областта под челюстта и по врата. Може да се прилага по 5 табл. сутрин, разтворени в чаша топла вода. 
  • Шуслерова сол №2 калциев фосфат – има своето място при увеличаване, разрастване на щитовидната жлеза, при оточност. Може да се приема 3 пъти по 2 табл. дневно. 
  • Шуслерова сол №4 калиев хлорид има детоксикиращо действие, подпомага функциите на жлезите и способства нормалното отделяне на хормони. Самата тя изгражда жлезистия епител и затова е една от най-важните минерални соли за здравето не жлезите, като се прилага 2 пъти дневно по 2 табл. 
  • Шуслерова сол №5 калиев фосфат е много подходяща, когато нарушението на жлезите е свързано с нервно напрежение. Дисбаланс на калиев фосфат в организма възниква в продължение на месеци, дори години на хроничен стрес и се проявява под формата на слабост и изтощение, нарушения на съня поради постоянно премисляне късно вечер на изоставащи задачи, на грижи и проблеми. Сол №5 може да се приема 3 пъти по 1-2 табл. дневно, до 15 ч., а под формата на Шуслеров мехлем №5 - да се намазва 1-2 пъти дневно в областта на слънчевия сплит, по слепоочията и в ъгъла на челюстта.

 

Промени в ежедневието – биоритми, хранене, физическа активност 

Хормоналните смущения и особено проблемите с щитовидната жлеза изискват промяна на личната нагласа и приоритети в живота, съветва графиня Ангелика Волфскийл. Трябва да се заложи на качествена храна - повече сурови плодове и зеленчуци и колкото се може по-малко обработена храна, безглутенова диета, намален прием на млечни продукти. Регулярната почивка е изключително важна за овладяването на нивата на стреса. 


Антиоксидантите са незаменими за балансирането на клетъчния метаболизъм и имунната система – нужен е достатъчен прием на селен, витамин E, витамин C, витамини B2 и B3, витамин D6.