Честата неправилна употреба на антибиотици потиска естествения имунен отговор и води не само до отслабване на имунната система, но и до животозастрашаващи последици, предупреждават специалистите.

Как да укрепим имунната си защита? Как да избегнем прекомерната употреба на антибиотици и да върнем баланса на организма? На тези въпроси отговориха лекари хомеопати и специалисти в холистичната медицина, които стартираха ежегодната Световна седмица на хомеопатията с безплатни образователни лекции.

Статистиката сочи, че 52% от хората са злоупотребявали с приемането на антибиотици, като най-честата грешка е самостоятелното намаляване на дозировката. Други обичайни действия, с които болните си вредят, са прием на медикаментите в различно от предписаното време или прекъсване на курса на лечение преди завършването му.

Специалистите предупреждават обаче, че честата, безразборна и неправилна употреба на антибиотици потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването й. В същото време сме застрашени от дисбаланс в чревната флора и нежелани странични ефекти като алергични обриви, отоци по тъканите, анафилактична реакция, метеоризъм, диария, запек и др.

NEWS_MORE_BOXВсе по-често срещаната антибиотична резистентност води до по-тежко протичане на бактериалните инфекции и по-висока смъртност от тях. Антибиотиците могат да окажат разрушаващ и разстройващ ефект върху микробиома (сложната организация от микроорганизми, която населява тялото), с което причиняват усложнения и развитие на широко разпространени хронични заболявания като затлъстяване, диабет и рак. Нови проучвания разкриват също наличие на връзка между ранното прилагане на антибиотично лечение при новородени и поява на наднормено тегло в по-късна възраст.

Данните бяха изнесени на първата лекция на тема „Битката за имунитета. Антибиотична резистентност и хомеопатия”. Пред софийската публика д-р Дора Пачова, лекар хомеопат и председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, и д-р Мария Папазова, холистичен лекар, дадоха многобройни съвети как да изградим добър имунитет още в ранното детство. Помощта на хомеопатията и Шуслеровата терапия за лечение на острите вирусни инфекции предотвратява дисбаланса на имунната система, причина за честата употреба на антибиотици. Здравето през целия ни живот се определя от това доколко в детството е запазена чистотата, баланса на развитие и равновесието в детския организъм, обясниха специалистите.

Препоръките на д-р Папазова за балансиране на имунната защита на организма включват правилни грижи за детето, така че да се „възпита” клетъчен имунитет чрез достатъчно дълготрайни и успешно завършващи срещи с микроорганизми. Да не се прибързва с даването на антибиотик, защото така нарушаваме способността за балансиране на имунния отговор и провокираме развитие на алергии дори и без наличие на наследствена предразположеност. Нужна е една постоянна профилактика на имунната система, което може да се постигне ефективно с помощта на комплексното хомеопатично лекарство Инфлуцид. Препаратът е продукт на Немския хомеопатичен съюз. Съставките му пренастройват всички отговорни към овладяването на грипа и респираторните инфекции системи на организма - имунна система, невроендокринна система, екстрацелуларен матрикс (междуклетъчното пространство) и др. Профилактичната употреба на Инфлуцид за един месец води до висока устойчивост и бързо възстановяване при вирусни инфекции и грип за три месеца, сочат направени клинични проучвания на лекарството. Лечението с хомеопатичния препарат повлиява всички характерни симптоми на респираторните заболявания и грипа: високата температура, треската, чувството за отпадналост, главоболието и мускулните болки, хремата, кашлицата и др. Д-р Папазова препоръчва профилактика с Инфлуцид за целия есенно-зимен период от октомври до март, като се правят паузи след едномесечния прием. С него може да се провежда и целогодишно лечение при всеки грип и настинка.Така се постига трайно укрепване на имунитета. Препаратът е най-задълбочено изследваното хомеопатично лекарство, с отлична поносимост и безопасност.

Употребата на хомеопатия и Шуслерови соли подпомага клетъчното възстановяване и регенерационната способност на организма - оказва укрепващо действие при всички болестни и оздравителни процеси, подчертаха специалистите.

Лекциите продължават във:


Варна, 24.04, х-л „Черно море“, бул. „Сливница“ №33
Бургас, 27.04, Културен дом на нефтохимика, пл. „Тройката“ №1
Стара Загора, 28.04, х-л „Верея“, бул. „Цар Симеон Велики“ №100
Пловдив, 29.04, х-л „Санкт Петербург“, бул. „България“ №97

Лекциите са безплатни и се организират от Асоциацията на лекарите хомеопати в България и Сдружение „Приятели на хомеопатията”, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.