Главоболието като симптом на алергичния ринит (т.нар. сенна хрема), е често срещано оплакване, то може да се дължи и на възпалителни процеси на синусите.

По-голямата част от случаите на главоболие не са признак за сериозно заболяване, но често пъти силно нарушават качеството на живот. Ако ви безпокои усещане за тежест или болка в областта на синусите, сезонно обусловени или с прояви с различна честота и в различни периоди, трябва да потърсите консултация със специалист. Правилната диагноза е особено важна, тъй като лечението на една мигрена, на сенна хрема или на риносинуит, се различава съществено.
 

1. Симптоми, на които трябва да се обърне внимание

При болните, страдащи от алергичен ринит, оплакванията започват, когато има повишена концентрация на специфични полени във въздуха (по-чести са проявите на алергия към полените на плевели, храсти и треви, по-рядко към дървета). Характерни са следните симптоми: кихане, течащ или запушен нос, сърбеж в носа, очите и небцето, сълзене от очите, кашлица, главоболие, нарушения на съня, намаляване на трудоспособността вследствие на оплакванията. Тежестта на алергичната реакция при всеки човек е различна, но нерядко съществува силно психологично напрежение във връзка с нарушеното качество на живот.Главоболието може да е свързано и с ринит, дължащ се на вирусна или бактериална инфекция, т.е. на обичайни простудни заболявания и грип. Характерни при ринита са: обилен секрет, затруднено носно дишане, промяна на гласа, липса на обоняние, повишена температура. Усеща се тежест в ниската част на челото, а също и главоболие, което е по-силно изявено при вироза, особено при грип, като е локализирано над очите, челото и слепоочията.

NEWS_MORE_BOX

 


Главоболието при хрема, която продължава повече от 3-5 дни, с обилен, гъст, жълто-зеленикав (гноен) секрет, може да сигнализира за това, че инфекцията е засегнала не само носната кухина, но и синусите. Може да се стигне до развитие на синуит (популярно название синузит). В зависимост от това, кои синуси са засегнати, главоболието може да слиза към слепоочията и скулите; болката може да се усеща при вътрешния ъгъл на очите или пък само в челото, в областта на веждите; а също и да има осезаема болка в областта на очите, съпроводена със зрителни проблеми.
 

2. Лечение с хомеопатия при сенна хрема

Сенната хрема е много чест здравословен проблем, който може да засегне цели семейства. Според статистиката всеки пети човек страда от сезонен алергичен ринит, голям е и броят на децата с алергични прояви.


Традиционното лечение включва употреба на антихистамини, кортикостероиди, десенсибилизация и др. В редица случаи за съжаление не настъпва очакваното подобрение или облекчаването на неприятните симптоми е частично, или е само временно. Неподходящата или неуспешна терапия при алергичния ринит може да доведе до нежелани усложнения, свързани с възпаление на синусите.

Затова все повече пациенти се обръщат за помощ към хомеопатията и Шуслеровата терапия, с помощта на които симптомите могат да се овладеят. Липсата на странични ефекти правят хомеопатичните лекарства отличен избор при деца, бременни и кърмачки. Лечението с хомеопатия не води до сънливост и виене на свят, каквото може да е страничното действие на антихистамините, използвани в традиционната медицина. Ето какво препоръчват хомеопатите за успешно лечение на сенната хрема:

 

  • Поне два месеца преди началото на очаквания алергичен сезон е добре да се започне с профилактика. Т.е. ако страдате от сенна хрема през май, започнете още през март лечение с хомеопатия с цел да се намали свръхчувствителността на организма към полените.

 

  • В началото на алергичния сезон, при първите прояви на сенната хрема, се започва интензивно хомеопатично лечение. То задължително трябва да е съпроводено с промяна в храненето. Трябва да се спрат слузообразуващите храни (млечни продукти и такива съдържащи глутен, като хляб и тестени изделия), защото те засилват хремата. Заедно с това се погрижете и за изчистването на токсините от тялото: спрете полуфабрикатите, алкохола и цигарите, съветват специалистите. Детоксикацията, почистването от токсини на черния дроб и червата, чувствително намаляват неприятните алергични симптоми.

 

  • Нуждаете се от прием на голямо количество вода (поне 2 л дневно), за да се компенсира загубата на течности и освен това по този начин се намалява нивото на хистамин в кръвта, съответно се намалява и тежестта на алергичната реакция.

 

  • За профилактика и лечение на сенната хрема Немският хомеопатичен съюз препоръчва комплексният хомеопатичен препарат Ринитал, в чийто състав влизат: Луфа - направени клинични проучвания на лекарството показват, че действа при остри възпаления на носната лигавица и преустановява обилната водниста секреция от носа. Галфимия – отстранява сърбежа, паренето и сухотата на носната лигавица. Има хипосенсибилизиращ и бронхолитичен ефект. Кардиоспермум – притежава противоалергично и противооточно действие. Бързо и ефикасно възстановява носното дишане. Препоръчва при алергични рино-конюнктивити.

 

  • Шуслеровата терапия при сенна хрема включва комбинация соли №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. Сол №3 стопира острия възпалителен процес на лигавиците, а сол №8, която регулира водния баланс в организма, повлиява воднистата хрема и осигурява регенерацията на лигавиците. Най-удобно за болния е да разтвори минералните соли в малка бутилка вода, която да се изпие постепенно през деня.