Много красив, но и много опасен, жълтият жасмин може да парализира. Приложен като хомеопатично лекарство обаче той помага на болните от грип или на силно притеснените преди изпит, при мъчително главоболие или високо кръвно от безпокойство и стрес.
 
Gelsemium sempervirens (жълт жасмин) е красиво пълзящо растение, което се среща в топлите и тропически райони на Америка – от Гватемала до южните щати на САЩ. Образува гирлянди от дърво на дърво и щедро пръска приятния си аромат по време на цъфтежа си (от март до май). Не бива да се бърка с истинския жасмин, който е от друга ботаническа група. 
 
Гелсемиум е едно от най-отровните растения в света. Индианците го използвали в лова, тъй като отвара от него отслабва и парализира животното. В големи количества има същия ефект като отровата на кураре. В растението се съдържат алкалоиди, които при вътрешен прием предизвикват конвулсии и потискане на централната нервна система. Нектарът му например е токсичен дори и за пчелите. 
 
Гелсеминът е основният алкалоид, съдържащ се в растението - най-вече в цветовете и корените, който определя токсичните му свойства. Той оказва седативен ефект върху централната нервна система, съпроводен със сънливост и вцепенение. Така отровата на жълтия жасмин предизвиква слабост на всички нива: умът е муден, мускулите са слаби, крайниците се усещат толкова тежки, че сякаш не могат да бъдат помръднати. При остра интоксикация настъпва замъгляване на съзнанието, парализа и накрая кома. 
 
Внесен в Европа през 17 век, той бил харесан като декоративно растение заради вечнозелените си листа и ухаещите жълти цветя. Медицинската история на това растение е много интересна. Датира от началото на 19-ти век, когато било използвано по погрешка от фермер в Мисисипи, който объркал корена на гелсемиум с корен на друго растение, което му препоръчали за лечение на висока температура. След като се възстановил от отровните ефекти на гелсемиума, фермерът се излекувал и от хроничната треска от неизвестен произход, която го измъчвала периодично. Така това случайно натравяне довело до откритието на нов билков лек. А впоследствие и до появата на ново хомеопатично лекарство.
 

Гелсемиум като хомеопатично средство

Липсата на сила, отпуснатост, сънливост, замаяност – това са водещите признаци за нуждата от лечение с гелсемиум. Слабостта не се изразява само на физическо ниво, но и на емоционално, проявявайки се като силно притеснение, страх да се изправиш пред предизвикателства, което увеличава умствената умора и отслабва паметта.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Болният, който се нуждае от лечение с гелсемиум има много характерни оплаквания: треска / треперене, болки в ставите, бавно начало на болестта, без жажда, без изпотяване, силна тревожност от очакване на сериозно изпитание.
 

Примерни случаи за необходимост от гелсемиум

Заболяване при преживяно силно напрежение и тревога – например преди и след изпит, интервю, презентация. Преди или след напрегнато пътуване или посещение на зъболекар, болнично лечение, съпроводено със силни тревоги. Този тип хора, които изпитват силна сценична треска, се чувстват много изтощени, треперят. Нервното вълнение води до често уриниране или диария. По време на изпита блокират – изглеждат почти като парализирани. 
 
Заболяване след внезапни емоционални проблеми – шок от инцидент, унижение, разочарование или лоши новини, на които засегнатият реагира с поява на неврологични симптоми.
 
Заболяване, което започва след слънчев удар или прекомерно излагане на слънце, а също и при резки метеорологични промени при смяна на сезоните.
 
Нуждаещите се от гелсемиум често имат оплаквания като затруднено зрение, двойно виждане, световъртеж и силни главоболия.
 
Болният усеща тежест и умора в цялото тяло (клепачите, ръцете и краката). Трудно извършва и най-малкото движение (да отвори очи, да вдигне глава от възглавницата, да стане от леглото, за да отиде до тоалетната). Няма усещане за жажда, оплакванията прогресират бавно. Температурата е умерено висока, предизвиква тръпки по тялото, треска, сънливост, замаяност. Оплаквания от болки в мускулите и главоболие (включително болка в очните ябълки). Главоболието може да е тъпо, тилно, с усещане за стягане на главата като в обръч. Лицето е зачервено, горещо.
 

Гелсемиум D6 в домашната аптечка


  • При постепенно повишаване на температурата, втрисане и треперене, изразено тилно главоболие. Болният е сънлив, отпуснат, бавен. Липсва жажда, въпреки постоянната температура. Оплакванията се развиват постепенно, в рамките на няколко дни.
  • При грип или настинка с тилно главоболие. 
  • При сценична треска с мъчително безпокойство или страх от предстоящото; безсъние от от притеснение. 
  • Главоболие в тила.
  • По лекарско предписание – високо кръвно от безпокойство и стрес.
 
Дозировка на Гелсемиум D6, D30: При безпокойство и стрес – 3 пъти по 10 глобули (1 доза) в D30. При висока температура или главоболие – на всеки 2 часа по 1 доза, в D6.
 
Не забравяйте, че само консултацията с лекар хомеопат може да Ви гарантира ефективност на лечението!
 
Консултант: д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на Център за обучение и практикуване на хомеопатия – ЦОПХ