Вирусните инфекции зачестиха през последните седмици, като често са съпроводени с усещане за прекомерна слабост, с болка в гърлото и крайниците, с треска. Друго характерно оплакване е, че неразположението продължава дълго време - инфекцията е упорита и не иска да отстъпи. А слабостта и умората се задържат дори след преодоляването на най-тежките симптоми. В подобни случаи е подходящо приложението на хомеопатичното лекарство Gelsemium (Гелсемиум).

 

Основната част от простудните заболявания са причинени от вируси и антибиотиците са напълно неефективни срещу тях. Общите мерки с прием на противовъзпалителни и противотемпературни средства могат да облекчат съществуващите проблеми, но създават и риска от възпрепятстване на естествените механизми на организма за преодоляване на болестта. Добре известно е, че понижаването на температурата с антипиретици, например, води до удължаване на продължителността на боледуването. Хомеопатичните лекарства не са предназначени само за облекчаване на симптомите. Те оптимизират защитата на организма и по този начин спомагат за по-бързото оздравяване. В този смисъл Gelsemium може да бъде отлично средство за преодоляване и лечение на вирусни инфекции, протичащи с висока температура.


 

Ето при каква картина на болестта се препоръчва лечение с Gelsemium:

 

  • Висока температура, съпроводена със слабост и изтощение

Температурата на болния не се покачва внезапно и драматично, а състоянието му се влошава бавно и постепенно. Обикновено крайниците са студени, има треска със студени тръпки (особено по гърба), които се засилват при събличане. Треската е съпроводена със силна отпадналост. Често има усещане за тежест, особено в крайниците, главата или очите. Болният се чувства толкова слаб и изтощен, че няма сили да помръдне. Дори и да иска да се движи, сякаш мускулите не му се подчиняват. За болния е най-добре да остане в леглото, в идеалния случай със затворени очи.

 

  • Главоболие и тежест в главата

Усещането за слабост може да се изяви като сънливост. Главата е замаяна, опитът на болния да се концентрира върху дадена задача изглежда невъзможен и може да предизвика главоболие или да го увеличи още повече. Усеща тежест в главата, трудно му е дори да я повдигне. Главоболие, което тръгва обикновено от врата/тила, е друг типичен симптом. Висока температура, изтощение, придружено от усещане за тежест, главоболие и замаяност са характерна комбинация от оплаквания, с които протича болестта.

 

  • Други общи оплаквания

Клепачите са тежки и отпуснати, болният изпитва нужда да затвори очи. Възможно е да вижда замъглено и трудно да прехвърля погледа си от близо надалеч и обратно. Не изпитва жажда, въпреки повишената температура.

 

Важно е да знаете: описаните симптоми могат да не се проявят едновременно и с еднаква сила. Но, ако болният споделя подобна картина на оплакванията си, хомеопатичното лекарство е подходящо за приложение, в ниска потенция - Gelsemium D6. Честотата на прием зависи от индивидуалното състяние на пациента. При много остри оплаквания може да се започне с прием по 1 доза (5-10 глобули) първо на всеки час, на втория ден - на всеки два часа, а след това 2 - 4 пъти на ден, до пълно възстановяване. Ако лечението е подходящо избрано, се наблюдава бързо подобрение, понякога в рамките на часове, по наблюдения в клиничната практика на лекарите хомеопати.

 

Не забравяйте, че при силен дискомфорт и продължителни оплаквания не е препоръчително самолечението. Ако състоянието ви не се подобрява в рамките на 2-3 дни или е много тежко, не се колебайте да се консултирате с лекар. Предоставената тук информация не отменя нуждата от консултация с лекар хомеопат или фармацевт.