Сутрешно гадене, киселини и проблеми в храносмилането – все негативи на 9-те месеца, които е добре бързо да преодолеем, за да не хвърлят сянка върху щастливото очакване на бебето. 


При сутрешно гадене - има бременни, които го понасят леко и бързо го преодоляват, но има и тежки случаи, в които прилошаването продължава месеци наред. Въпреки позивите за повръщане, именно храната е това, което може да помогне на бъдещата майка да преодолее неприятните оплаквания. 


На първо място, открийте храните, които ви се отразяват добре, и тези, които да избягвате дори да помиришете. Хапването на често, с малки порции също ще се отрази благоприятно, вместо 3 обилни хранения дневно. Настъргано коренче от джинджифил е много популярен природен лек срещу гаденето. Може да се добави към билковия чай, ако леко пикантния му вкус допада на бременната. Към водата, която трябва да се пие в големи количества (дори да е лъжичка по лъжичка при епизоди на прилошаване), може да се добави малко мед, за да се намали гаденето. Киселини и рефлукс - киселините са онова парещо усещане, което се надига от стомаха към гръдния кош и гърлото и при някои бъдещи майки е повод за все по-силен дискомфорт с напредването на бременността. Какво помага срещу тях? Отново храненето по-често, но с по-малки порции. Важно е също така да се въздържате от храни, които предизвикват появата им или влошават състоянието. Приемът на достатъчно вода, но не и по време на хранене, а поне половин час преди и след ставане от трапезата. 


След хранене бременната може да си почине, но нека е в полулегнала позиция. Малките разходки и раздвижване също се отразяват позитивно. Въпреки, че има медикаменти, които намаляват оплакването от киселини и рефлукс, добре е първо да се потърсят природни алтернативи (хомеопатични и билкови средства), безопасни за приложение в периода на бременността. 


Диария и хранително отравяне – тялото през бременността е по-чувствително към неправилно приготвени или неправилно съхранявани хранителни продукти, както и такива с недобро качество. Природата пази женския организъм и плода, като при най-малкото съмнение за опасност се грижи съмнителната храна да се изхвърли от тялото. Поради тази причина са възможни по-чести оплаквания от диария или храносмилателни смущения, повръщане след хранително натравяне или непоносимост към храни. Всички те представляват проблеми заради опасността от дехидратация, нарушеното равновесие на електролитите, изтощение, могат да предизвикат дори преждевременни контракции. Как да си помогне бременната? На първо място, като си набави нужните течности с пиене на вода. Ако има повръщане, водата се пие бавно, с паузи и на малки глътки. Към нея може да се добави малко мед или малко морска сол, което да намали гаденето. Полезни са и билкови чайове, които успокояват стомашната лигавица. Важно е да се хапват по малко леки храни. Целта е да се улесни храносмилането и да се осигури почивка на храносмилателната система. 


Хомеопатия в помощ на бременната – хомеопатичните лекарства са безопасен вариант през 9-те месеца и Окубака е хомеопатичен медикамент, подходящ за първа помощ при диария, гадене, повръщане след хранително натравяне или непоносимост към храна. Усвоява се още в устната кухина, което го прави особено ефикасен дори при повръщане. 


Към природните средства, подходящи за приложение през 9-те месеца, спадат и минералните соли на д-р Шуслер. При гадене и повръщане може да се използва комбинацията на Шуслерови соли №2, №8 и №7, които подпомагат адаптирането на организма към промените на бременността, предпазват от дехидратация и помагат за успокояване на стомаха. При оплакване от газове и чувство на тежест в стомаха, може да се приеме комбинацията от соли №7 магнезиев фосфат и №9 натриев сулфат, която е и основната минерална сол за облекчаване на киселините.