Над 1000 души посетиха образователните лекции по повод Световната седмица на хомеопатията във Варна, Бургас, Пловдив и София. Специалистите говориха за заболяванията на щитовидната жлеза, които все по-често се срещат у нас. Зад страшната статистика, обаче, човек рядко си дава сметка защо този проблем идва при него, обяснява д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати у нас. Родителите често правят една съществена грешка по американски маниер - напомпват егото на децата си до краен предел.

Важно е, разбира се, подрастващите да бъдат уверени, да споделят чувствата си и да отстояват правата си, но всичко трябва да бъде с мярка, разказва д-р Пачова. Проблемът идва от разочарованията и неуспехите, които може да претърпи едно такова дете. Ако години наред му се казва, че то е най-доброто, най-умното, най-важното, във всички житейски ситуации, в които то не се чувства такова, могат да възникнат редица проблеми.

Всичко започва с първите разочарования, после може да се стигне до раздразнителност, апатичност, дори агресия. Все чувства, които разболяват щитовидната жлеза. Нерядко такива деца не са толкова успешни и могат да влязат в омагьосан кръг. Тоест да се страхуват от следващите неприятни ситуации, в които те няма да са центърът на вселената. Така често се блокират нормалните механизми за общуване, а недоизказаните чувства и тревоги атакуват тъканите на щитовидната жлеза.

NEWS_MORE_BOXСпециалният гост на Седмицата на хомеопатията, индийският проф. Аджит Кулкарни, допълни, че хомеопатията има механизми да се справи с подобни ситуации, дори и вече да имаме заболяване на щитовидната жлеза. Той съветва да приемаме диагнозата като мъдър урок и повод за промяна.

Един от методите, с които д-р Кулкарни помага на пациентите си е Шуслерова терапия. Той препоръчва соли №4 и №7 при Хашимото и при хипофункция на жлезата. При възли е добре да се приема сол №1, а пациентите с хиперфункция трябва да релаксират и да намалят темпото със соли №7, №2, №5.

Ежедневното монотонно пеене, напомня индийския лекар, е най-добрият начин да освободим стреса, да изхвърлим отрицателната енергия от гърлото (щитовидната жлеза) и да се радваме на света около нас.