Доц. д-р Христо Златанов е специалист „Уши, нос, гърло” (оториноларинголог) с 20-годишен стаж по специалността. Началник е на отделение в УНГ клиниката на Военномедицинска академия (ВМА).На прага на зимния сезон и дни преди Първата педиатрична УНГ конференция с международно участие (1-3 декември 2017 г., София)  разговаряме с него за проблемите с честото боледуване от ангина (тонзилит) при децата. 

 

 - Какви са предпоставките за често боледуване от ангина при децата?


 

Острият тонзилит е едно от най-често срещаните заболявания, като е особено типичен за децата между 3-4 докъм 10-12 години. Целият пръстен на Валдайер, който е формиран от небните сливици, назофарингеалната сливица, латералните греди, както и езичната тонзила, е пръстен на имунитета. Там попадат факторите от околната среда, които биха могли да причинят заболяване на организма. Той се запознава с тях по един сложен механизъм, след което изгражда съответния имунитет, така че да може във възрастта след съзряване да бъде готов за посрещане на такъв тип атаки от страна на околната среда и заобикалящите ни нейни вредни фактори.

 

От една страна, имунитетът на децата е незрял. От друга, налице са непостоянство в климата, изключително замърсен въздух, нездравословен начин на живот, пребиваване в големи колективи, особено в детските градини, което благоприятства разпространяването на всякакви вируси и бактерии. Съчетанието на всички тези фактори води до изключително често боледуване при децата в днешно време. И като пример трябва да кажа, че ако преди 30 г. се казваше, че едно дете е много боледуващо, когато пие 3-4 пъти годишно антибиотик, то сега това е абсолютно нормално. Много деца приемат антибиотик по 7-8 пъти в годината.

 

След съзряването на организма и влизането в пубертета в повечето случаи епизодите на боледуване се разреждат, като при по-голямата част от хората сливиците вече губят своята изключително важна функция, каквато имат в детска възраст. 

 

 - Кога е наложителен приемът на антибиотик?

 

Повечето инфекции при децата започват като вирусни. Когато има недобра мобилизация на имунитета и недобра антивирусна терапия, организмът не може в рамките на 3-4 дни да овладее този първоначален възпалителен процес. Тогава се наслагва бактериална инфекция, независимо дали тя също е попаднала по въздушно-капков или по контактно-битов път, или е флора, която паразитира като условно патогенна по лигавицата на горните дихателни пътища и поради снижения имунитет се е активирала и причинява заболявания. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Антибиотик се изписва, само когато имаме данни за бактериална инфекция. Даването на антибиотик при първото вдигане на температура, при първите болки в гърлото, хрема или леко увреждане на общото състояние на детето е изключително погрешно. Защото в 60-70% от случаите, което е доказано и статистически, това е вирусна фаза и да се дава антибиотик е абсолютно безсмислено. Той няма никакво влияние върху вируса, напротив – създава и култивира тежко патогенна резистентна флора, след което се стига до момента, когато след 4 изпити антибиотика нямаме желания ефект. И практически се изчерпваме във възможностите за лечение. 

 

 - Кога говорим за хроничен тонзилит и какви рискове крие?

 

За последните 50 години така и не се изработи единен консенсус за хроничен тонзилит  в световен мащаб, нито в оториноларингологичното общество или педиатричните среди. Като цяло, се приема, че повече от 4 епизода на остър тонзилит в 3 последователни години е показание за премахване на сливиците, т.е. със сигурност имаме хроничен тонзилит и се налага хирургично лечение. Разбира се, има деца, които правят за 1 година 8 остри лакунарни (гнойни) ангини и тогава не можем да чакаме още 3 години. Ясно е, че това дете на практика се храни с антибиотик. Тогава още в същата година можем да вземем решение за премахване на тонзилите, но това е решение на лекаря  оториноларинголог. 

 

 - Третата сливица също е чест повод за притеснения на родителите. Кога се налага нейното премахване?

 

И тя е част от пръстена на Валдайер. Най-активна е от около 2,5-3 до 7-8-годишна възраст. Там по въздушен път попадат различни антигени и болестотворни фактори от околната среда, с които организмът се запознава. Тя, както и другите тонзили, е постоянно напрегната. Нормално е при децата сливиците да са в постоянно напрегнато възпалено състояние, тъй като в тях се изгражда имунитет.  Много майки казват за детето: „То има големи сливици”. Колко големи? Ако тонзилите не създават горно обструктивен синдром, т.е. не пречат на дишането и не боледуват, няма показание за тяхното премахване. Ако са много малки, невидими, дори е притеснително, че детето не изгражда нормален имунитет. 

 

След 7-8 годишна възраст третата сливица започва обратно развитие. Разбира се, показание за премахването й е хронична обструкция на дишането. Когато едно дете месеци наред спи с отворена уста, хърка по време на сън, има епизоди на нарушаване на слуха с отити, е налице сериозен проблем в епифаринкса. Това пречи  на нормалното дишане, пречи на вентилацията на Евстахиевата тръба, тъй като наличието на постоянна инфекция или на хипертрофирала тъкан в епифаринкса чисто механично уврежда вентилационната функция на Евстахиевата тръба. Ушите остават с по-ниско налягане, което вече предразполага към събиране на течност там. Ако тя остане неинфектирана, говорим за серозен отит. Може и често да се инфектира и тогава имаме рецидивиращи гнойни отити. В такъв случай, тъй като това пречи на нормалното развитие на децата, дискутираме премахване на третата сливица.

 

 - Има ли варианти за профилактика на хроничния тонзилит, за да се избегне тонзилектомията? 

 

Любимо мое средство за превенция на хирургичното лечение на хроничния тонзилит или хроничния аденоидид с аденоидна вегетация е хомеопатичното лекарство Тонзилотрен. Имам вече 8-годишен опит с него. Неговото място е тогава, когато имаме катарално, вирусно възпаление. В началото на есенно-зимния период изписвам едномесечни курсове с Тонзилотрен при деца, които често боледуват, в комбинация с други имуноукрепващи препарати и локални пробиотици, каквито вече има за горните дихателни пътища. Тази комбинация намалява броя на децата, които преди това съм определял като вървящи към хирургично лечение, с около 50%. А нашата битка е колкото се може по-малко деца да стигнат до оперативно лечение. Защото с масовото махане на сливиците, както беше Съветската  школа през 50-те-60-те години на миналия век, хората не станаха по-здрави. Тонзилите имат своята функция. И хирургично лечение – само когато има пълна “катастрофа” на медикаментозното лечение. 

 

В началото на декември предстои Шестата Българо-италианска ринологична среща и Първата детска УНГ конференция. В рамките на събитието ще се състои кръгла маса на тема „Нови концепции в лечението на тонзилитите”, в която и вие ще вземете участие. 

 

Кръглите маси са изключително добър формат, защото в тях взимат участие много клиницисти с дългогодишен опит. Когато се съберем на такава кръгла маса и обсъдим превенцията на този тип заболявания с такива препарати, можем да сверим часовника си и всеки да почерпи опит от останалите. И да направим сметка докъде сме стигнали ние и какво би трябвало да направим оттук нататък. Защото, в крайна сметка, в своята амбулаторна практика всеки е сам. В ежедневната си практика не се събираме по 3-4 лекари, за да обсъждаме проблема. Всеки лекува сам и сам трупа опит. 

 

Тази година най-доброто е, че организационният комитет е успял да постигне съгласие с Българската педиатрична асоциация и това ще бъде съвместна конференция. Защото ние, оториноларинголозите, рядко се срещаме с педиатрите и това е много голяма грешка. Колкото повече се срещаме и обсъждаме нещата,  толкова по-добри ще бъдем в нашата клинична практика и научните разработки. Този път ще бъдем заедно, ще можем да присъстваме на общи кръгли маси, презентации, ключови лекции.  Искрено се надявам този тип съвместност да се превърне в добра традиция!