Децата също страдат понякога от главоболие. Какви са възможностите на хомеопатията да помогне? 

 

Както при възрастните, така и при децата често причината за главоболието е стрес и претоварване. Т. нар. „училищно главоболие” например е широко разпространено оплакване в ученическите години. Свързано е с усещането за непосилни задължения и изисквания, слаба концентрация, умора и страх от изпитване.


 

Освен болката поради напрежение и умствена преумора, други възможни фактори, върху които трябва да се замисли родителят на детето са: 

 

  • Начинът на хранене – преобладават ли в детското меню хранителни продукти с химически добавки (оцветители, ароматизиращи и консервиращи вещества). Консумира ли прекалено много сладки изделия? Известно е например, че заместителите на захарта повишават чувствителността към болка.
  • Има ли детето евентуална непоносимост към лактоза, фруктоза, глутен или други хранителни вещества? Отговорите на тези въпроси също могат да са ключът към края на изявите на главоболие, след съответна промяна на начина на хранене.
  • Спи ли достатъчно и има ли изграден режим на лягане и ставане; има ли достатъчно двигателна активност и игри навън; пие ли достатъчно вода, а не сокове, чай, мляко и др. Безсънието, недостатъчното движение и чист въздух, дехидратацията също могат да доведат до главоболие. 
  • Възможно ли е детето да има проблем, с който не може да се справи само, но не смее да потърси помощ от родителя? Има ли напрежение у него поради свръхвисоки изисквания от семейството?
  • Случвали ли са се злополуки с него (например падане от колело)?
  • Проверявано ли е за гръбначни изкривявания? 

 

Важно е оплакването на детето от главоболие да се приема сериозно и при чести прояви да се направи консултация с лекар, който да установи възможната причина, тъй като състоянието може да е признак на различни заболявания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Ако искате да лекувате с хомеопатия детското главоболие, трябва да се получи от детето много точно описание на симптомите, за да се направи съответният избор на подходящото хомеопатично средство. Важно е да знаете, че използването на хомеопатични лекарства е напълно съвместимо и с друг вид терапии. Изготвянето на конституцията на детето най-удачно може да направи лекар хомеопат с опит.

 

В немската хомеопатична и натуропатична школи са се утвърдили като ефективни следните подходи за лечение спрямо индивидуалните оплаквания при детско главоболие:

 

При т. нар. „училищно главоболие” - често това са слаби деца, които описват усещане за студ в и по главата, като главоболието се локализира в челото или тила. Болката тръгва от врата (съпроводено със скованост на врата) и преминава през главата. Влошава се през нощта и при промяна на времето. Главоболието е свързано с умствено претоварване, детето е тип перфекционист, но по-скоро плахо и нерешително, има силен усет за ред, чете много.

 

Подходящо хомеопатично лекарство е Силицея D10 - повлиява хронично главоболие, при свръхангажирани, амбициозни и прилежни деца, а също и при затруднения при запаметяване и концентрация, екстремна психическа умора, липса на самочувствие и страх от неуспеха.

 

Основна минерална сол за подкрепа при „училищното главоболие“ е Шуслерова сол №2 калциев фосфат. При остър пристъп може да се разтворят 5 до 10 таблетки от солта в чаша топла вода, от която да се пие през 15-30 минути по 1 глътка. При хронични оплаквания може да се приемат 3 пъти дневно по 2 таблетки.


Ако детето има главоболие, съпътствано от повръщане - лицето му е зачервено, оплаква се от напрежение в главата, усещане за пулсиране, пробождане, замайване (сякаш „главата му ще се пръсне” - признак за прилив на кръв. Възможно е също така да описва болки в очите, нарушаване на зрението, болка, която се простира от челото до тила. Избягва да движи главата си и не търпи натиск по нея. Хладно и студено (налагане на студени компреси) му носят облекчение. 


Подходящо хомеопатично лекарство е Беладона D6 – повлиява силно главоболие с внезапно начало, зачервено лице, свръхчувствителност към светлина, шум и движение, пулсираща болка (като от „удари с чук”). Подобно главоболие може да е свързано с протичаща вирусна инфекция с висока температура или да се появи след слънчев удар/ прегряване.

 

Основна минерална сол за подкрепа при този тип оплакване е Шуслерова сол №3 железен фосфат. При пристъп може да се дават през през 15 минути по 1 таблетка, докато настъпи подобрение, след което да се разреди приемът до пълно отзвучаване на оплакванията.

 

Ако детето страда от главоболие на нервна почва, свързано с раздразнителност - получава пристъпи на болка при умствено и физическо напрежение, ако изглежда преуморено или разгневено, твърде амбициозно е, нетърпеливо, лесно избухва, оплаква се от смущения в съня.

 

Подходящо хомеопатично лекарство е Нукс вомика D6 – повлиява „училищно главоболие”, а също е и едно от най-често предписваните лекарства при оплаквания от безсъние поради прекомерно претоварване; от стрес и повишена нервност, раздразнителност (гняв) поради напрежение и преумора.

 

Основна минерална сол за подкрепа при този тип главоболие е Шуслерова сол №5 калиев фосфат, от която могат да се разтворят 5 до 10 таблетки в чаша топла вода и да се дава на детето на всеки 15-30 минути по една глътка до отзвучаване на оплакванията.

Трите основни минерални соли, подкрепящи нервната система и психика – сол №2, №5 и №7, могат да се комбинират по следния начин за продължителен период от време през училищния период на детето: сутрин по 2 табл. от сол №2 и сол №5, вечер, преди лягане по 5 табл. от сол №7, разтворени чаша топла вода, като течността се пие бавно, на малки глътки. Повишена нужда от тези минерални соли има винаги в периоди на повишено натоварване и стрес, при физическо и ментално изтощение, при смущения в съня. Комбинацията укрепва нервната система, помага за повече енергия и концентрация, при депресивни състояния, тревожност, страх от изпити и др.