Следваксиналните реакции често са повод за силни притеснения. Знае се, че с ваксините внасяме в организма чужди протеини. Попаднали в тялото, те могат да предизвикат редица нежелани странични реакции – висока температура, гадене, повръщане, диария, главоболие, оток, раздразнителност, тревожност и др.

 

Използването на антибиотици е друг чест повод за напрежение у родителите на деца с все още неизграден и неукрепнал имунитет.


 

Действително употребата на антибиотично лечение трябва да бъде винаги добре преценена не само поради риска от странични реакции, но и във връзка с все по-широкото разпространение на антибиотичната резистентност. Друга последица от прекомерната им употреба е унищожаването на полезните бактерии в чревната микрофлора, които защитават организма от свръхрастеж на паразити и гъбички и не позволяват проникването им в кръвта и лимфната система. Грешките в лечението с антибиотици водят до т. нар. „дисбактериоза”, свързана с развитието на неприятни гъбични инфекции, които често хронифицират. Ето и кои са симптомите на дисбактериоза: подуване на корема, образуване на газове, запек или обратното – диария, чревни колики, но също и хронична умора.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В хомеопатията има редица лекарства, подходящи за провеждане на детоксикация и за овладяването на неприятните симптоми и реакции след ваксинация и прием на антибиотици. Ето две от най-популярните и често използвани за целта от хомеопатите: 

 

  • Туя D30 – това хомеопатично лекарство има отношение към реактивността на имунната система, към пренастройката на организма за отговор по нов начин на външни дразнители и контакта с тях. Използва се като основно хомеопатично лекарство за дисфункция на имунната система след поставяне на ваксини (инжектиране на чужди протеини). Може да се прилага за 10 дни от деня на ваксиниране по 1 доза (5-10 глобули) дневно. Препоръчва се също така за детоксикация след хормонална терапия, прием на антибиотици, кортизонови препарати и др. 
  • Хомеопатията може да бъде от голяма полза за справяне и с ефектите на токсичното въздействие на антибиотиците. За целта е подходяща комбинация от монопрепаратите Туя D30 и Боракс D6. 
  • Боракс D6 се препоръчва за справяне с локалните симптоми на физическо ниво – пареща лигавица на устната кухина и болезнени афти, бял налеп върху езика, генитално възпаление с бяло течение, слузна диария, херпеси и обриви с мехурчета по кожата, когато те се появяват като нежелани странични реакции вследствие от антибиотичното лечение. 
  • Туя D30 от своя страна има по-дълбок ефект върху организма и може да изчисти страничните ефекти и токсично натрупване, включително след години на тежки хронични заболявания. Подходящо лекарство при рецидивиращи генитални инфекции. 

 

Двата монопрепарата могат да се съчетаят при поява на симптоми на дисбактериоза и гъбични инфекции след антибиотично лечение.

Препоръчителният им прием е: Боракс D6 – 4 пъти на ден по 1 доза (5-10 глобули), и Туя D30 – 2 пъти на ден по 1 доза до изчистването на всички симптоми. Много важно е подобен тип лечение да се съчетае с диета без сладки, млечни храни и без употреба на оцет (в салати, туршии). Нужен е и продължителен прием на пробиотици за възстановяването на баланса в чревната микрофлора.