Десислава Безинска-Шеинкова надгражда висшето си образование по психология с магистратура в областта на психология на управленията. Докторска степен получава в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград след защита на дисертация на тема „Психология на труда и професионална психодиагностика“. 
Има сертификат за „Позитивна психология“ от Университета на Северна Каролина с лектор по дисциплината Барбара Фредриксън. Сертифицирана е в направление „Позитивна психотерапия“ и „Хипноза и хипнотерапия“. От 2019 г. е и сертифициран Шуслеров терапевт.
Пълноправен член е на Дружеството на психолозите в България и негов координатор за Югозападна България. Член е и на Българската асоциация по хипноза. 
Автор е на книгата „Отровни стихове, легенди и една… Нимфея“. 
Води собствена практика в Благоевград и София, като работи предимно с възрастни и тийнейджъри. Сътрудничи и като трудов и организационен психолог. 

 

До каква степен хазартните игри могат да се определят като зависимост близка до пристрастяването към вещества, как да си помогнем или помогнем на наш близък, разговаряме с Десислава Шеинкова, д.пс.


 

- Какви са наблюденията Ви като специалист върху поведението на българина по отношение на хазартните игри? Така популярното „търкане на талончета” може ли да се определи като хазартна зависимост или говорим просто за безобидно забавление?

 

Обещанието за лесна и бърза печалба, която да подобри трудния живот, е сред основните подбудители на това поведение. Освен това постоянните реклами и пропаганди създават усещането за много достъпно и почти сигурно забогатяване. Но в крайна сметка не всички посягат към този вид т.нар. „мек хазарт“. 
Ако веднъж в седмицата или в месеца с колеги и приятели на шега се изтърква по един талон, колкото „да си изпробваме късмета”, тогава говорим просто за забавление. Но, когато това стане ежедневно занимание или единствена цел, или застрашава нормалния живот, застрашава финансовото състояние на човек, както и ако това се превърне в едничка надежда за забогатяване или финансово обезпечаване, то тогава вече може да се говори за хазартна зависимост. Лотарийните билетчета са хазарт, а по-лошото е, че са общодостъпни и свалят възрастовата граница на започването с хазартни игри.

 

 - Можем ли да кажем, че търкането на талончета е бягство от реалността - отказ да се изправим пред проблемите си и да поемем отговорност за живота си?

 

Определено е бягство, но не само от реалността и проблемите, а и от живота като цяло. Хазартната зависимост води със себе си депресията, а това може да породи суицидни мисли и дори такива действия. Не бива да се забравя, че най-голям брой самоубийства има сред хазартно зависимите. Те не просто правят опити за самоубийство, но най-голям брой от тези опити, в сравнение с опитите на хора с друг тип зависимост, завършват фатално.

 

 - Какви са причините за поява на хазартна зависимост – има ли определен тип хора, които са по-податливи?

 

Причините са много, но обикновено първите тласъци в посока хазарт се крият още в детството. Затова е важно какво родителите показват на децата си. Ако бащата или майката са имали склонност към хазартни игри, то много вероятно е детето също да развие подобна в по-късна възраст. Най-податливи към подобен тип поведение са т.нар. „идеални хора”. Отстрани те изглеждат изключително образовани, мили, добри, отзивчиви, помагащи на всеки и разочарованието им от света наоколо, от това, че другите не са като тях, ги кара да искат да избягат от нещата, които не харесват. А както вече казах, най-близкият до нас и най-пропагандиран начин за „бягство от реалността“ е хазартът – независимо под каква форма.

 

 - Защо е толкова трудно да се откажем от нещо, към което сме пристрастени – било то алкохол, цигари или лотария?

 

За алкохола, цигарите и наркотиците е ясно, че освен чисто психическата зависимост, там се създава и физиологична такава заради веществата, които биват вкарвани системно в организма. Хазартните игри не са свързани с прием на определено вещество, но те повишават нивата на адреналин и допамин в организма. Допаминът, известен още като хормон на удоволствието, всъщност е причинител на зависимости, защото човек може да се пристрасти към определено удоволствие. В случая удоволствието се изразява в повишаване нивото на адреналина по време на игра - или изтриване на билет - и се създава усещане за неповторимо изживяване, което нищо друго не може да замени.

 

 - Може ли човек сам да преодолее своите зависимости?

 

Много трудно е човек сам да се справи с проблема, защото се изисква изключителна воля, за да се откаже от нещо, което му носи удоволствие. Работя с пациенти с хазартна зависимост от доста дълго време и все още не съм срещала човек, който да се е справил сам за дълъг период от време със зависимостта си. Най-доброто, което може да се направи, е да се потърси специализирана помощ. Ако не знаят към кого да се обърнат, хората могат да се свържат с Националната линия за алкохол, наркотици и хазарт, откъдето ще ги насочат към специалист. Или могат сами да потърсят помощта на психолог и/или психиатър.

 

 - Има ли терапия, която може да помогне в тези случаи – конвенционална или алтернативна?

 

Моята практика в посока хазартна зависимост е малко по-различна като методика от стандартно установените и лично аз почти винаги препоръчвам като подкрепяща терапия лечение с Шуслерови соли. Има утвърдени комбинации (като например Шуслерови соли с номера 2, 5, 7), които в случаите на зависимост много добре подпомагат терапията, но аз предпочитам да подхождам индивидуално към всеки и на база цялостната картина за състоянието на човека да изготвям най-подходящата за него комбинация.

За хората, нуждаещи се от постигане на емоционално равновесие, комбинацията соли №2, №5 и №7 може да е много полезна. Приемат се по следния начин - сутрин, сол №2, на обяд - №5, и вечер - №7, по 5 табл. от всяка сол дневно. Шуслерова сол №5 калиум фосфорикум е известна като генерално средство при всички състояния на психическо и физическо изтощение, включително абстинентен синдром. Тя мобилизира, осигурява прилив на енергия и увеличава психическата издръжливост. Подходяща е за ежедневна антистрес профилактика. Помага и при депресивни състояния, при потиснатост, повишена тревожност, плачливост, раздразнителност, нервност и др. Шуслерова сол №7 магнезиум фосфорикум също е важно успокоително средство в Шуслеровата биохимия. Премахва подсъзнателното напрежение и помага при вътрешно безпокойство, депресия, натрапчиви мисли и страхове, свръхвъзбуда и др. Шуслерова сол №2 калциум фосфорикум действа релаксиращо при нервност и безсъние. Освен това тази сол регулира сърдечния ритъм. Когато човек е зависим от хазарт, играейки той получава прилив на адреналин, което кара сърцето да бие по-учестено. Затова сол №2 е много удачна за ползване при тази зависимост.

Тази антистрес програма с Шуслерови соли може да се прилага за продължителен период от време, тъй като няма нежелани странични ефекти и не съществува риск от привикване. Но отново подчертавам, че е важно към всеки един случай да се подходи индивидуално и съветът ми е да се потърси помощта на специалист.

 

 - Ако имаме близък, който е хазартно зависим, има ли начин да го подкрепим и да му помогнем?

 

В много случаи близките на такива хора започват да изплащат дълговете им. Тук въпросът е дали не трябва да се преустанови тази практика? Да плащате дълговете на хазартно зависим е като да купувате дрога за наркозависим. Затова като за начало е наложително да се свържете със специалист, за да се прецени в каква степен е зависимостта и коя е най-адекватната мярка.