При редица нарушения, които произтичат от дефицит на калий, се назначават лекарства за коригиране на нивото му, но невинаги се получава желаният ефект. Какви са причините?

В човешкия организъм могат да се открият почти всички известни неорганични йони. Една част от тях е необходимо да се доставят с храната в по-големи количества (над 100 мг ежедневно) – наричаме ги условно макроминерали, един от които е калият.
 

Задачите на калия в тялото ни са многобройни

Калият е много важен минерал за функционирането на всички клетки, тъкани и органи в човешкото тяло. Намаленото му съдържание обикновено води до физическо и психическо изтощение, бърза умора. Недостигът му може да провокира проблеми с бъбреците и надбъбречните жлези, нарушено регулиране на артериалното налягане, както и проблеми със сърцето и др. От него зависят и поддържането на нервно-мускулната проводимост, транспортът на вещества в и извън клетките.


 

Калият образно казано „дирижира” правилната функция на сърдечния мускул, за да се осигури движението на кръвта до всяка клетка. За да имате добра обмяна на веществата, отново се нуждаете от баланс на този минерал. Същото важи и за регулирането на секрецията на солната киселина в стомаха.

Калият свободно се придвижва навътре и навън през клетъчните мембрани, преминавайки посредством специални йонни канали, и поддържа баланса на течности. При влизането в клетката внася хранителни вещества, а при излизането – извежда отпадъчните вещества и излишъка от вода. Нарушенията на функцията на калиевите канали влияят негативно върху мозъчните функции, върху нервната активност, паметта и концентрацията.

За да имаме нормална концентрация на калий в кръвта, се нуждаем и от баланс на натрия и магнезия. Съвременният модел на хранене обаче води до повишаване на количествата на натрия, което пък руши крехкото равновесие. Дефицит на ценния минерал можем да провокираме например с прекомерен прием на кафе, алкохол и сладки храни. Недостигът може да е провокиран също така от стомашно-чревни проблеми с продължителна диария и/ или повръщане, при силно изпотяване или употреба на лаксативни (разхлабващи) средства, прием на антибиотици, диуретици и др.
 

Стъпка напред към здравето

През последните две десетилетия учените са стигнали до извода, че много сериозни патологични състояния и болести могат да се отнесат към каналопатията – т.е. заболявания, в основата на които стои дадено нарушение във функциите на йонните канали. Сред тях са депресия, безпокойство, мигрена, диария, диабет, астма, камъни в бъбреците, тинитус (шум в ушите), исхемична болест, хипертония и др. Някои изследователи са склонни да приписват и синдрома на хроничната умора към същата група заболявания.

NEWS_MORE_BOXКакво представляват калиевите йонни канали и как работят?

 

За отговора на този въпрос Родерик Маккинън получава Нобелова награда по химия през 2003 г. Той обяснява механизма, по който йоните навлизат в клетката и откъде произлиза основната трудност на достъпа. Клетъчната мембрана, която обгръща всяка клетка, е „прорязана” с различни канали - сложна структура от липопротеинови комплекси, които са специално адаптирани към конкретен вид йон или молекула, така че да не позволяват друг вид да премине.

 

Йоните се придвижват през специални йонни каналчета. Ширината на калиевия канал е само 3 ангстрьома (единица за дължина за разстоянията при атомите и молекулите, 1 ангстрьом е равен на 0,1 нанометра). В междуклетъчното пространство калиевият йон е плътно обкръжен от „обвивка” от водни молекули и диаметърът му в този момент е равен на 22 ангстрьома. За да навлезе в устието на канала, започва процес на дехидратация – освобождаване на калиевите йони от водната обвивка. Те се придвижват навътре в канала и преминават, тъй като сензорите на йонните канали ги разпознават и пропускат. А без водната обвивка диаметърът им е точно 3 ангстрьома, колкото е и най-тесният участък в йонния канал. След попадането си вътре в клетката калиевите йони отново се „обличат” във водната обвивка и започват да функционират. Процесът на дехидратация е свързан с изразходване на енергия. Когато клетката е здрава, това се случва без затруднения. Но при отслабена, болна клетка енергията не достига и така калиевият йон не може да премине през мембраната.

Дълго преди откриването на нанотехнологиите, на единици като ангстрьома и на йонните канали, д-р Вилхелм Шуслер по емпиричен път решава въпроса как йоните да преминат през клетъчната мембрана без загуба на енергия отстрана на клетката. В солите на Шуслер йоните, например калиевите, вече са приведени в състояние, което им позволява безпроблемно да проникнат в клетката. Разредени по хомеопатичен път, те влизат директно в увредените клетки и започват да функционират.

Как да се погрижите за възстановяването на минералния баланс?

Доказани в Шуслеровата терапия комбинации със соли могат да помогнат за възстановяването на клетъчните функции и за укрепването на организма. Шуслеровите терапевти препоръчват следните:

  • Комбинация при хипертония: Шуслерова сол №4 табл. калиев хлорид (5 таблетки сутрин) и сол №8 натриев хлорид (5 таблетки вечер).

 

  • При диабет тип 2: сол №4 калиев хлорид (5 таблетки сутрин) и сол №6 калиев сулфат (5 таблетки вечер).

 

  • За подобряване на паметта и концентрацията – ежедневно по 5 таблетки сол №5 калиев фосфат (сутрин).

 

  • Енергизираща комбинация, подходяща също при сърдечносъдова недостатъчност и проблеми с кръвооросяването, хипотония: сол №3 железен фосфат (5 таблетки сутрин), сол №5 калиев фосфат (5 таблетки на обед) и сол №8 натриев хлорид (5 таблетки вечер). При сърдечносъдови нарушения е нужен дългосрочен прием по 3 таблетки от всяка сол.


Важно е да промените начина си на хранене, така че да приемате ежедневно достатъчно калий. Това ще понижи риска от развитие на хипертония и сърдечносъдови заболявания. При балансирани нива на калия също така се понижават нивата на стрес и тревожност.

 

Добър източник на калий са: всички видове месо, някои риби - сьомга, риба тон, треска, бобови храни, спанак, картофи, броколи, банани, сушени кайсии и др.

 

За да се подобри усвояването на калия от храната и достигането му до клетките, е незаменима помощта на Шуслеровите соли, които възстановяват пропускливостта на клетъчната мембрана и нормализират обменните процеси.