Най-голямото разочарование през годината е да излезем в лятна отпуска, да стигнем до мечтаното ваканционно място и внезапно да ни повали  вирус или да изгорим на слънце и повече да не стигнем до плажа. Далече от дома си често нямаме бърз достъп до лекарска помощ. В тези случаи хомеопатията е ефективно и безопасно решение, което помага бързо да овладеем здравословните оплаквания и най-после да се отдадем на заслужената си почивка. 
 
Ето кои са най-популярните хомеопатични лекарства за първа и бърза реакция при: 
 
Туристическа диарияОкубака D6. За лечение на диария и повръщане като реакция на непоносимост към храни. Действа ефективно при храносмилателни проблеми, включително със симптоми като гадене, стомашна и коремна болка с подуване на корема или киселини в стомаха. Те може да са следствие на консумация на храна, която не е била прясна или на проява на непоносимост към непозната храна. Окубака D6 има голямо предимство - може да се приема превантивно, например преди пътуване или преди хранене навън, когато не сме сигурни в качеството на храната. При чести изхождания и/ или повръщане се приема по 1 доза (5-10 глобули) от Окубака D6 на всеки два часа, а след като настъпи подобрение – 3 пъти дневно по 1 доза. Задължително е и спазването на диетичен режим – избягват се млечни продукти, мазни и пържени храни и др. 
 
Хранително отравяне - Арсеникум албум D12. При хранителни интоксикации след консумация на развалена храна, както и при ентеровирусни инфекции. Оплакванията са: обилно повръщане, с усещане за парене в стомаха и остри болки; диария с тъмни, воднисти изпражнения, силна отпадналост. Приемът е по същата схема като тази на Окубака, а изискването за спазването на диета е много важно и в тези случаи. 
 
Слънчево изгарянеБеладона или Апис. При усещането за парене на кожата (един от първите симптоми на слънчево изгаряне) трябва да се реагира бързо, за да се предотврати задълбочаването на проблема. При слънчево изгаряне с ярко зачервена кожа се препоръчва хомеопатичният препарат Беладона D30. При остри състояния на 30 минути се приема по 1 доза (5-10 глобули) до настъпване на подобрение. След това дозата се намалява до 3-4 пъти дневно. При по-леко изгаряне - с розова кожа и усещане за парене, помага хомеопатичното лекарство Апис D30. Приемът е по същата схема като тази на Беладона.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Антиоксидантите са другата важна защита, която можем да използваме през лятото, тъй като намаляват увреждането от слънчевите лъчи, предпазват кожата от стареене и редица дегенеративни заболявания. Към тази група спадат витамините А, Е, С, B3 и др. Растителните храни (плодове, зеленчуци, фрешове, пълнозърнести храни и ядки) са най-богати на антиоксиданти. 
 
Страх от пътуване със самолет – Аконит или Аргентум нитрикум. Аконит D30 е подходящ при страх от летене с много силно безпокойство. Засегнатият изпитва ужас от инциденти и страх от смъртта. Когато страхът по време на полет е придружен от следните оплаквания: диария, студена пот, усещане на „възел” в стомаха, подходящ е приемът на Аргентум нитрикум D30. Двете лекарства могат да се приемат 3-4 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули). 
 
Махмурлук - Нукс вомика D6. Най-често използваното хомеопатично средство за овладяване на неприятните симптоми вследствие на прекомерна употреба на алкохол. Можете да го вземете превантивно преди вечеря, както и да продължите приема на сутринта. Друг проблем, за който може да ви бъде полезно това хомеопатично лекарство е при храносмилателни смущения вследствие на преяждане. Препоръчва се при следните симптоми и оплаквания: главоболие или мигрена след прекаляване с алкохол; със силна чувствителност към светлина, миризми или шум; гадене и повръщане, като последното е силно затруднено. Непреработената храна се усеща като „камък” в стомаха. Препоръчителен прием на Нукс вомика D6: 4 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули). 
Симптомите на махмурлука са следствие от дехидратацията, причинена от алкохола. Ето защо организмът трябва да се рехидратира чрез пиене на много вода. Към нея може да се добави и малко лимон, което ще помогне за успокояването на стомаха. Добре е да се избягва студената или гореща вода, нека да е със стайна температура. 
 
Запек при пътуване – Нукс вомика D6. Неприятният запек често е провокиран поради промяната в рутината, непознатата храна и обстановка по време на пътуване. Приемът е отново 4 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули).