Килограмите в повече не са просто удар по самочувствието, а шредставляват сериозна заплаха за здравето ни. Каква е ролята на Шуслеровите соли за подпомагане на процеса на отслабване? 


Наднорменото тегло и затлъстяването все повече се превръщат в масово явление в индустриализираните страни. За съжаление излишните килограми не са само естетически проблем, а носят сериозни последици за здравето като хипертония, диабет, сърдечно-съдови проблеми, артериосклероза и др. 


Почти всеки човек с наднормено тегло е опитвал поне една диета за отслабване през живота си, но добре познатият на всички „йо-йо ефект“ след прекратяване на диетичния режим не позволява да се постигне желаната трайна загуба на тегло. Според Шуслеровите терапевти ключът към постигането на трайно редуциране на килограмите може да се окажат минералните соли – ето защо. Функции на Шуслеровите соли за регулиране на наднормено тегло 

Шуслеровите соли могат да бъдат много полезни в процеса на отслабване, като се прилагат успоредно с общите мерки: промяна в начина на хранене и повече движение. 


Минералните соли имат централно влияние върху метаболитните процеси в човешкия организъм и се намират в различни количества в клетките, тъканите и органите на тялото. Ако има дисбаланс на минералите, възникват нарушения (блокажи) в метаболизма, които възпрепятстват отслабването. От своя страна, определени минерални соли могат да активират и регулират метаболизма. 


Според теорията на д-р Шуслер, създател на терапията с 12-те минерални соли, дефицитът на определени минерали води до забавяне на разграждането на мазнините в тялото, което от своя страна може да бъде фактор за поява на наднормено тегло. 


Усвояването и оползотворяването на хранителните вещества в организма също са важни фактори при затлъстяване. С всяко наше хранене ние приемаме мазнини, протеини и въглехидрати - те се превръщат в най-малките градивни елементи, в енергийни и мастни запаси. Ако искаме да отслабнем, е необходимо да се мобилизират най-вече мастните резерви на тялото. Това може да се улесни с приемането на определени минерални соли, които влияят на метаболитните функции в човешкия организъм и по този начин подпомагат загубата на тегло. 


Солите на д-р Шуслер, също така, помагат за регулиране на водния и алкално-киселинния баланс на тялото. Ако тъканите и клетките страдат от повишена киселинност и са претоварени с токсини и отпадни вещества - резултатът е блокиране на метаболизма, което от своя страна може да доведе и до наддаване на тегло.


Ако не успявате да отслабнете въпреки промяната в храненето и повишената физическа активност, причината може да се крие именно в нарушенията на метаболизма: нарушения в преработката и усвояването на протеини, мазнини и въглехидрати, нарушения във водния баланс, натрупване на замърсители, токсини, ненужни и вредни вещества (отпадни продукти от метаболитните процеси), които следва да се изхвърлят от организма, подкиселяване на тъканите и клетките. Шуслеровата терапия може да помогне за регулирането на всички тези нарушения, връщайки баланса на минералите в организма. 


По препоръка на Шуслеровите терапевти комбинациите Шуслерови соли за регулиране на метаболизма и подкрепа на процеса на отслабване могат да се приемат за период от 3-4 седмици, по 3 табл. дневно от всяка сол. 


Подкрепа при оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати

 

  • При нарушения в усвояването на протеини - разграждането на протеини се извършва в стомаха и тънките черва посредством ензими на панкреаса. Разграждането започва в стомаха, където солната киселина денатурира протеините и ги разгражда на най-малките градивни елементи - аминокиселините. След това те могат да се абсорбират от кръвта и да се използват от тялото. Те се транспортират до клетките и органите на човешкото тяло чрез порталната вена, черния дроб и кръвния поток. Аминокиселините са необходими за производството на жизненоважни вещества (ензими, хормони, антитела и др.) Ненужните продукти от разпада, получени по време на метаболизма, се превръщат в урея и се отделят през бъбреците. Въпреки това, ако се прекалява с приема на протеини (твърде много животински белтъци се приемат ежедневно за дълъг период от време), метаболитните процеси се претоварват и крайните отпадни продукти вече не могат да се отделят. В резултат на това тялото започва да „трупа“ по-голямата част от излишъка под формата на мазнини, което може да доведе до затлъстяване. Според Шуслеровата биохимия следните минерални соли могат да подпомогнат разграждането и усвояването на протеините – Шуслерова сол №2 калциум фосфорикум, №4 калиум хлоратум и №9 натриум фосфорикум. 
  • За ускорено разграждане на мазнините - нарушенията в разграждането на мазнините са друг често срещан проблем, който е пречка за отслабването. Мастните киселини са жизненоважни за човешкия организъм, но не всички мазнини за здравословни. В индустриализираните страни, също така, се консумират твърде често и то в големи количества мазни храни (полуфабрикати, готови ястия от заведения за бързо хранене, десерти и др.), които на даден етап вече не могат да бъдат усвоени от организма. Разграждането на мазнините се извършва в тънките черва и, за да може те да бъдат използвани, мастните молекули (триглицериди) трябва да бъдат разбити на по-малки компоненти (моноглицериди, диглицериди, мастни киселини и т.н.) Жлъчните сокове и ензимите от панкреаса осигуряват разграждането на приетите чрез храната мазнини. Най-голямата част от тях след това навлизат в кръвта, а излишните мастни киселини се превръщат обратно в мазнини и се отлагат в мастната тъкан. За да се редуцира успешно теглото, винаги трябва да обръщаме внимание на правилното метаболизиране на мазнините, а за да си осигурим такова от ключово значение е Шуслерова сол №9 натриум фосфорикум. При проблем с наднорменото тегло се препоръчва тя да бъде приемана вечер, преди хранене, по 3 табл., за да се подобри преработването на по-мазните храни. 

 

Следва продължение 

 

Референции: 
www.schuessler-salze-zentrum.de
https://www.graefin-wolffskeel.de/
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013