Ако не успявате да отслабнете въпреки промяната в храненето и повишената физическа активност, причината може да се крие в нарушенията на метаболизма: нарушения в преработката и усвояването на протеини, мазнини и въглехидрати, нарушения във водния баланс, натрупване на замърсители, токсини, ненужни и вредни вещества (отпадни продукти от метаболитните процеси), които следва да се изхвърлят от организма, подкиселяване на тъканите и клетките. (Към първа част на материала Да регулираме метаболизма и подкрепим отслабването по естествен път с помощта на Шуслеровата терапия | Puls.bg)

 

Шуслеровата терапия може да помогне за регулирането на всички тези нарушения, връщайки баланса на минералите в организма. По препоръка на Шуслеровите терапевти комбинациите Шуслерови соли за регулиране на метаболизма и подкрепа на процеса на отслабване могат да се прилагат (и да се редуват при необходимост), за период от 3-4 седмици, по 3 табл. дневно от всяка сол, освен ако няма изготвена индивидуална схема от терапевт съобразно здравния статус и оплакванията на пациента.


При проблеми в разграждането на въглехидратите - приетите с храната въглехидрати се разграждат до най-малките глюкозни молекули (декстроза) и след това достигат до клетките чрез кръвния поток. Глюкозата е от съществено значение за производството на енергия за организма. Излишните въглехидрати се превръщат в гликоген и се съхраняват в мускулите и черния дроб. Когато тялото се нуждае от енергия, гликогенът се превръща обратно в глюкоза и енергията се използва.

 

При нарушения на този процес обаче, въглехидратите се складират също така в съединителната тъкан или се свързват с протеините. Тези захарно-протеинови съединения водят до появата на т. нар. „шлаки“ в съединителната тъкан. Тя вече не може да действа пълноценно като разпределител на постъпващите в тялото вещества и да спомага за транспортирането на отпадните продукти от обмяната извън организма. И това съответно рефлектира в покачване на килограми. 


За регулиране на правилното усвояване на въглехидратите и за стимулиращ ефект върху въглехидратния метаболизъм може да помогне Шуслерова сол №4 калиум хлоратум. Добре е тя да се комбинира със соли №6 калиум сулфурикум и №10 натриум сулфурикум.


За регулиране на водния баланс – нарушеният воден баланс в организма също може да бъде отговорен за нежеланото покачване на килограми. При него се наблюдава задържане на вода, свързано с повишена киселинност и натрупване на ненужни и вредни вещества в съединителната тъкан. Шуслеровите соли, които имат необходимия дрениращ ефект, са сол №8 натриум хлоратум и №10 натриум сулфурикум. С тяхна помощ се постига извеждане на излишните течности и регулиране на водно-солевия баланс. 


При натрупване на замърсители, токсини, ненужни и вредни вещества – има много фактори, които водят до този проблем: прекомерен прием на мазни и преработени храни, на алкохол и кафе, хроничен стрес или медикаментозно претоварване. Ако в организма има допълнителен дефицит на определени минерални соли, е засегнат целият храносмилателен тракт и важни органи като черен дроб, панкреас и черва.

 

Последиците от това са: метеоризъм, запек, процеси на ферментация и гниене в червата, нарушения в детоксикационната функция на черния дроб. Всички те могат да са свързани с оплакванията от затлъстяване, кожни проблеми, чести главоболия и др. 
Шуслеровите соли могат да се използват за подпомагане на детоксикационната функция на черния дроб, за подпомагане на елиминирането на вредните вещества през бъбреците, кожата и червата, както и за подпомагане на работата на панкреаса. За целта може да се използва комбинацията Шуслерови соли №4, №6 и №10.


За регулиране на алкално-киселинния баланс – повишената киселинност на тъканите в тялото е сравнително често срещан проблем в индустриализираните страни. Нарушенията на алкално-киселинния баланс се дължат на нездравословно хранене: с много животински протеини (колбаси и месо), захар и тестени изделия, преработени храни, но физиологичните метаболитни процеси и стресът също могат да доведат до повишена киселинност. В резултат се появяват редица здравословни проблеми като ревматични заболявания, подагра (високи нива на пикочна киселина в кръвта), диабет и затлъстяване. В случая може да помогне Шуслерова сол №9 натриум фосфорикум, която помага за неутрализиране на киселините и възвръщане на баланса. 


За подкрепа на психиката – в процеса на отслабване се подлагаме на различни режими на хранене, които често пъти ни ограничават в консумацията на любими храни. За да можем да доведем процеса до желания край, е от изключително значение запазването на емоциалния баланс. Можем да го постигнем с подкрепата на Шуслерова сол №5 калиум фосфорикум, която помага за балансирана и стабилна нервна система през целия ден. Сол №5 намалява излишното чувство на глад, задейства хормона на ситостта (лептин), дава енергия и предпазва от похапване поради стрес. Може да се комбинира със сутрешен прием на сол №10, която стимулира функциите на отделителната система и детоксикацията, и вечер – прием на Шуслерова сол №9, която се грижи за по-доброто разграждане на мазнините и въглехидратите, и за по-добър метаболизъм.


Тази утвърдена в практиката на Шуслеровите терапевти комбинация за подпомагане на метаболизма може да се прилага 2-3 месеца, по 3-5 табл. от всяка сол дневно.


Други пречки за процеса на отслабване – има редица фактори, освен изброените дотук, които затрудняват процеса на отслабване: генетични фактори; заседнал начин на живот; недостиг на сън или непълноценен сън; излагане на хроничен стрес; нарушения на щитовидната жлеза; спиране на тютюнопушенето и др.


Всеки, който страда от наднормено тегло и затлъстяване, е добре да потърси медицинска консултация, за да се изключат възможни заболявания като причина за покачването на килограми. Някои заболявания като хипотиреоидизъм и хормонални нарушения, а също и приемът на някои лекарства (кортизон, антидепресанти и др.), могат да са свързани с прекомерното наддаване на тегло. В тези случаи е важно да се отстранят първопричините, преди да се премине към смяна на режима на хранене и т.н.


Ако обаче причината за наднорменото тегло се крие в нездравословния начин на живот, минералните соли в съчетание с разумно хранене и повишена двигателна активност, ще бъдат ключът към постигането и поддържане на теглото в норма през всички периоди на живота. 


Референции: 
www.schuessler-salze-zentrum.de
https://www.graefin-wolffskeel.de/
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013