Дълги часове пред отрупаните маси, алкохол, цигари, недостиг на сън... Прегрешенията ни по празниците са многобройни, но началото на новата година е чудесен момент да започнем „начисто”. Кои са естествените начини за детоксикация на организма?

Всяка клетка в човешкото тяло има способността да се детоксикира. Отпадъците от метаболитните процеси и натрупани токсини от храни и замърсената околната среда се разграждат, за да бъдат изчистени от тялото. След като тези излишни и вредни за организма вещества са неутрализирани, те се изхвърлят от клетката и се отстраняват благодарение на...

Лимфната система – тя функционира чрез голяма мрежа, свързваща много различни органи и тъкани. Чрез нея през тялото се пренасят рециклирана кръвна плазма, отпадъци от клетките и т.н., за да се включат в кръвоносната система. Оттук започва работата на бъбреците.

Бъбреците - те притежават много чувствителна система за филтриране и отделяне на отпадъци. Пет минути са достатъчни на цялата кръв в човешкото тяло да мине през тях, а разградените в кръвта отпадъци се отстраняват и се изпращат до пикочния мехур за отделяне.

Здравият черен дроб обаче е ключът към детоксикацията на организма. Черният дроб също филтрира кръвта. За разлика от бъбреците, този важен орган се занимава предимно със субстанции, попаднали в него чрез храносмилателния тракт (което обяснява защо алкохолът толкова много му вреди). Вредните вещества биват неутрализирани и отстранени от тялото чрез процеси на окисляване, за да станат разтворими и да бъдат изхвърлени чрез урината. Други отпадъчни вещества се отделят чрез жлъчната течност и изпражненията.

Когато нарушаваме естествения си ритъм на активност-сън-почивка и се храним безразборно, тялото ни не може да се възстанови, да се зареди с нови сили. Системата за детоксикация на организма е претоварена и затрудена. Натрупват се токсини и отпадъчни продукти. Нарушени са и процесите на регенерация и на обмяна на веществата.
Как да помогнете на тялото си да се детоксикира?
 

Детокс без стрес

Не е нужно да правите някакви радикални промени, достатъчно е да спазвате някои съвети за разумно хранене и здравословен начин на живот...

Пийте повече вода – така помагате на функционирането на бъбреците си, извеждате токсините както от клетките, така и от извънклетъчното пространство. Пийте също много чай за пречистването на лимфата – полезни са билковите чайове, а зеленият помага за пречистване и извеждане вън от тялото на задържаните течности.


NEWS_MORE_BOXНе е нужно да прекалявате и да минавате на строга диета – тялото ви се нуждае от хранителните вещества, за да може органите за детокс да функционират правилно. Изключете алкохола, цигарите, кафето, месото, наситените мазнини и преработените храни. За да прочистите черния дроб и да подпомогнете работата му, включете в менюто си много храни, съдържащи горчиви вещества - рукола, цикория, зеленолистни зеленчуци, червено цвекло, ряпа, зеле, карфиол и др.

За връщане на алкално-киселинното равновесие – „празничният” режим на хранене и почивка води до свръхкиселинност на организма. Регулирайте това чрез адекватно хранене със сурови/ алкални храни –с много свежи плодове и зеленчуци, семена и кълнове, сурови ядки, пълнозърнести храни, богати на баластни вещества. Този режим е ефективен за детоксикация на дебелото черво, черния дроб и др. Връщането на алкално-киселинното равновесие помага на естествените възможности на тялото да се самолекува.

Детокс програма с минерални соли – при натоварване на черния дроб поради прекаляване с алкохол, задържане на течности, отоци, прекомерна употреба на неподходящи храни много ефективно действа следната комбинация Шуслерови соли: №9 натриев фосфат, №6 калиев сулфат и №10 натриев сулфат. Изчистват междуклетъчното пространство, стимулират регенерирането на клетките и разграждането на мазнините. Приемът е по 3 таблетки от всяка сол, сутрин - №10, на обяд - №6, и вечер - №9.

Шуслерова сол №10 натриев сулфат е особено важна – позната е като минералната сол на отделителните процеси. Помага за изхвърлянето на всичко, което е вредно или излишно за организма: излишното количество вода, отпадъчни вещества (при запек) и токсини (например след прием на медикаменти или натрупване на токсични вещества от околната среда). С нейна помощ се подобрява и разнасянето на отоците в тялото. От голямо значение е за поддържането на функцията на органите на отделителната система - черен дроб, жлъчка, бъбреци, пикочен мехур и дебело черво.

При дефицит на натриев сулфат се установяват нарушения в работата на черния дроб, жлъчката и панкреаса. Появяват се оплаквания от запек и газове, сърбеж, херпеси, кожни отоци, торбички под очите. Зачестяват настинките с отделяне на жълто-зелени секрети. Характерни заболявания са и тези на пикочния мехур и бъбреците, акне, невродермит, псориазис, ревматизъм, подагра. Може да има наличие на оточни лимфни възли.

Комбинацията за детокс със сол №10 може да бъде чудесно средство и за елиминиране на токсините след медикаментозно лечение. Приемът на антибиотици и други тежки химически медикаменти натоварва токсично организма. Затова можете да използвате следната комбинация за детоксикираща терапия: Шуслерова сол №6 калиев сулфат, сол №8 натриев хлорид, сол №9 натриев фосфат и сол №10 натриев сулфат – по 5 таблетки от всяка сол, минимум за 10 дни като „опашка” след всяко боледуване и продължителен прием на медикаменти.