Повече от 20 години в Университетската детска болница в Мюнхен се прилага и хомеопатия. Проектът стартира д-р Зигрид Крусе, педиатър и хомеопат, като през тези години успява да убеди и най-големите скептици сред колегите си в ползата от интегративния тип медицина. 

 

Визитка: Д-р Зигрид Крусе работи в Отделението по интегративна и рехабилитационна педиатрия в Детска болница „Д-р фон Хаунер“, към университета "Людвиг-Максимилиан", в Мюнхен, Германия. Завършила е медицина в Тюбинген, където е и ръководител на изследователска група по хомеопатия. Участвала е в много национални и международни курсове по хомеопатия. Д-р Крусе бе лектор на Международния хомеопатичен симпозиум, който се състоя в София от 15 до 18 ноември т.г.


 

Медицината не е състезание или спор

„Въпросът не е в това да зачеркнем конвенционалната медицина и да предпочетем хомеопатията или да спорим коя от тях е по-добра. Важно е само едно - да изберем най-доброто лечение за пациента”, казва д-р Крусе. Според стратегията на Световната здравна организация за традиционната (алтернативна) медицина за 2014-2023 г. универсално здравно покритие за пациентите може да има само, когато се интегрира комплементарната медицина, в това число и хомеопатията, към здравната система. Целта е всеки човек да има достъп до качествени здравни услуги, на достъпна цена. Сред комплементарните терапии най-популярна е хомеопатията, следвана от акупунктурата и остеопатията. В числото на традиционните методи за лечение влизат също аюрведа, натуропатия, традиционна китайска медицина и др. 

 

През 1995 г. д-р Крусе стартира проект по интегриране на хомеопатията като съпътстваща терапия в Университетската детска болница в Мюнхен. „За интегрирането на хомеопатията в болничната практика беше много важно отношението на моите колеги – те са с отворени умове, с желание да опитат нови неща. Но увереността в ползите от хомеопатията започна постепенно да расте дори сред скептично настроените. Те виждаха колко прецизно снемаме историята на заболяването на пациентите. Информацията, която получавахме при хомеопатичния преглед, беше от полза и за останалите лекари за поставяне на правилната диагноза. И всички силно се впечатляваха от бързите резултати и подобрение на пациентите”, разказа д-р Крусе. На практика във всяко отделение в болницата може да се предписва и предлага хомеопатично лекарство по принципите на класическата хомеопатия. Много често родителите сами искат за тяхното дете като съпътстващо лечение тази терапия.

 

Хомеопатията е водеща в неонатологията при засилено неспокойство у новородени

В неонатологичното отделение често се прилага хомеопатия в случаи на засилено неспокойство при новородените, защото не е желателно да се използват успокоителни. Един от примерите за това е Кевин, на 3 дена, който плаче безутешно, а се налага да му бъде направена енцефалограма. Майката е била пристрастена към хероин и детето се ражда с абстинентен синдром. Роден е нормално, но 4 часа след раждането получава епилептичен пристъп. В конвенционалната медицина в подобни случаи се използват опиева тинткура, фенобарбитал, метадон и др. Но в случая с Кевин е било достатъчно да се даде хомеопатичното лекарство Опиум във висока потенция. Бебето се успокоява и заспива на мига. „Сякаш го бяхме изключили с бутон”, споделя педиатърът. Освен неспокойството и постоянен плач, хомеопатия се прилага и при преждевременно родени бебета, които не наддават на тегло. Има много добри резултати и при жълтеница на новородени и др. И най-важното е, че при хомеопатичната терапия няма нежелани странични ефекти.

 

Друг случай от практиката на д-р Крусе е малкият й пациент Лукас, почти 4-годишен, който е с диагноза остър енцефалит, в много тежко състояние, с лоша прогноза. Детето е в ступор, изобщо не реагира, нуждае се от апаратно дишане. Приложено е антибиотично лечение, интравенозно. В допълнение започва и хомеопатична терапия, по искане на родителите. За подобни състояния трите най-подходящи хомеопатични лекарства са Опиум, Хелеборус и Беладона. Опиум се използва при състояния на паника, шок, страх, при които пациентът може да е свръхвъзбуден, или обратното – в ступор. Хелеборус често се употребява при мозъчни травми и мозъчни нарушения, при които болният показва много слаби реакции. Беладоната е необходима при възпаление, обикновено със зачервяване, горещина. Д-р Крусе започва терапия с Хелеборус във висока потенция. Два часа, след като получава лекарството, детето става по-активно, започва да се оглежда и да реагира. Лечението продължава, като се включва и Опиум заради засилено нощно неспокойство. След седмица Лукас вече седи в леглото, гледа филмчета на таблета и може да ходи, като държи баща си за ръка. Реакциите му са нормални, но остава едно засилено слюноотделяне, не може да преглъща и да говори, не може да движи езика и устните си.

 

Основни хомеопатични лекарства при затруднено преглъщане са Кроталус, Каустикум и Гелсемиум. Картината на Кроталус в Материя медика много точно отговаря на симптомите при Лукас, затова д-р Крусе му дава доза от това лекарство. След 10 минути момчето моли да махнат сондата от устата му, защото вече може да преглъща и да говори. Този изумителен резултат впечатлява всички лекари от отделението. В действителност никой в клиниката не е вярвал, че той ще успее да се възстанови толкова бързо. След 4 седмици Лукас вече тича и си играе, както преди. Спестено е и от времето и разходите за рехабилитация, която му е предстояла.

 

Повече от 1000 пациенти годишно получават хомеопатично лечение в болницата. От 2002 г. (и за първи път в Германия), Националната здравноосигурителна система подкрепя финансово хомеопатията в тази университетска болница. Освен хомеопатичното лечение там се правят и научни изследвания, които помагат да се определи ползата от комплементарната хомеопатична терапия при енуреза, повтарящи се инфекции на пикочните пътища, мозъчни кръвоизливи при новородени, абстиненция при новородени (деца на майки, зависими от наркотични вещества) и др.