Д-р Весела Попова-Балтова е лекар, хомеопат, нутрициолог, Шуслеров и Бахов терапевт


 - Как се отразява стресът на работата на щитовидната жлеза?

 


Фактът, че нарушенията на щитовидната жлеза зачестяват все повече и придобиват епидемични размери, говори, че има нужда да се погледне проблемът по-цялостно, да се търсят скритите причини...


Официалната медицина вече признава стреса като отключващ фактор за редица заболявания. Стресът, при който се отделя много кортизол от надбъбреците, блокира превръщането на свободния Т4 в Т3, който е активният хормон на щитовидната жлеза, а това е от първостепенно значение за функцията на щитовидната жлеза, дори ТСХ (тироиден стимулиращ хормон) да е в границите на нормата. 


Освен стресът, важно значение има и недобрата функция на храносмилателната система, претоварен черен дроб, инфекции, хранителни непоносимости, синдром на пропускливото черво и др.


Живеем в свят, в който си поставяме високи изисквания. Работим много, до късно, почиваме често пред телевизора. Ядем храна, в която има недостиг на хранителни вещества. Базирайки се на моята практика, виждам следния феномен - хората страдат все повече от затлъстяване, а всъщност техните клетки изпитват хроничен глад на полезни и незаменими хранителни елементи. Такъв е случаят с масовия дефицит на витамин D, витамин В12, селен, магнезий и други. 


Когато се почувстваме уморени, не се вслушваме в сигналите на тялото, а се стимулираме отново и отново, докато се докараме до хронична умора с натоварени надбъбречни жлези, с хормонални разстройства и хронични възпалителни и автоимунни заболявания. 


Все по-често се появяват пациенти мъже с проблеми на щитовидната жлеза. А при жените стресовото натоварване се е увеличило през последните 2-3 десетилетия неколкократно. Съвременната жена се старае да има кариера, признание, да е самостоятелна, независима, дори и сама да отглежда децата си. Изобщо да е като мъжете, но и още повече! Нали разбирате, че женският организъм не е създаден да поема толкова стрес. За мен лично това е една от причините да има толкова проблеми със забременяването при младите жени, което има връзка както с щитовидната жлеза, така и с надбъбреците. 


Неумението да се разтоварваме от напрежението, съществуващи проблеми в комуникацията, негативните емоции като тъга, обида, нерешени конфликти – всички те водят до проблеми в работата на щитовидната жлеза.


От патофизиологична гледна точка това всичко е част от т. нар. „система ПНЕИ”, която е основен регулиращ фактор в човeшкия организъм. 


Най-лесно може да се каже така - психиката, т.е. стресът и психичните натоварвания, посредством нервната система, влияе на ендокринната и имунната система.

 

 - Как се разглеждат проблемите на щитовидната жлеза от холистична гледна точка? 

 

От холистична гледна точка болестта започва на енергийно ниво и това е моментът, когато можем да предотвратим развитието ѝ. В духовен план щитовидната жлеза е свързана с 5-та гърлена чакра - това е чакрата на комуникацията и креативността според източната философия. 


Продължителното блокиране на себеизразяването, в съчетание с продължителен стрес, чести възпаления на гърлото, ларингити, скован врат е най-честата причина да се увреди щитовидната жлеза. Възможно е да има страх от провал, отхвърляне и критикуване. Когато не можете да осъществите онова, което искате и се налага постоянно да се съобразявате с другите, а не със себе си. Усещането е сякаш сте атакувани от живота!


Но най-важното е невъзможността да изразиш себе си продължително време по една или друга причина!


Появата на структурни изменения на жлезата  - например възли - е вече по-късен етап. За съжаление, това са възможностите на диагностиката днес. Има алтернативни диагностични методи, които могат да са много полезни в тези случаи.

 

- Как можем да подпомогнем конвенционалното лечение на щитовидната жлеза и какви са неговите алтернативи?

 

Не забравяйте, че е добре лекар да снеме случая и да разгледа цялостната картина, както и да се направят при необходимост лабораторни изследвания и т.н. 


Алтернативните лечебни методи могат да се използват като основни или като помощни, като много добри резултати имат хомеопатията, нутритерапията, хомеопатичната детокс терапия и други. Много е важно да се намери най-подходящият вариант или комбинация за самия човек. В основата е връщане към вътрешния баланс и осъзнаването какво и как се случва в живота ни.


Например индивидуално или в комбинация пациентите много харесват Шуслеровите соли. Тъй като хроничният стрес се поема от надбъбреците и щитовидната жлеза, препоръчвам комбинацията, която се използва за регулиране на стреса – соли №2, №5 и №7, по 3-5 табл. дневно от всяка. Друга комбинация в помощ нормализирането на функцията на жлезата е от соли №5, №7 и №9, отново по 5 табл. от всяка дневно. 


Сол №5 калиев фосфат помага при оток на жлезата, при сърцебиене и нарушен сърдечен ритъм, които са честа изява на отклонения в работата на жлезата. Сол №7 магнезиев фосфат контролира автономната дейност на жлезите, използва се при напрежение и стрес. А сол №9 натриев фосфат - възстановява алкално-киселинното равновесие и по този начин подпомага функцията на жлезата. Доста често към тях добавям и сол №11, тъй като силицият често липсва в храната ни, това е елементът на съединителната тъкан, на здравината и гъвкавостта като цяло, има отношение към имунитета. 


Най-често се работи комбинирано с детоксикация, терапия, хранене и хранителни добавки и се съставя лечебна схема.

 

- Какво да променим в начина си на живот, в хранене и др., за да си помогнем при подобни проблеми?

 

Храненето има централно значение за нашето здраве. Вече много се говори и пише за връзката на храносмилателнато система с имунитета, значението ѝ за развитието на автоимунните заболявания и редица хронични заболявания. 


Хубаво е, че все повече млади хора обръщат внимание на това и то жени, които искат да имат здрави деца по естествен начин. За всички бъдещи майки, но особено, ако има вече някакъв проблем, подготовката преди бременност и самата бременност има много голямо зачение и е добре да се започне предварително.


Затова обръщам голямо внимание на хранителния режим и навиците. 


Има общи неща, които могат да се прилагат от всеки като протокола за автоимунни заболявания например. Например:

  • Намаляване приема на месо и млечни продукти;
  • Спиране на глутена, зърнените култури;
  • Прием на повече качествени плодове и зеленчуци;
  • Въпросът за чистата вода става все по актуален - без флуор и пластмаса;
  • Да се избягват преработени храни, захар, кафе, алкохол и шоколад;
  • Да се погрижим за микробиома си;
  • Хубаво е да знаем нивата на витамин D, B12 - особено за вегетарианци, но и не само;
  • Добавянето на цинк, селен, магнезий е препоръчително практически за всеки.

Нужна е цялостна промяна в начина на живот, достатъчна почивка, повече движение; да се преосмислят приоритетите ни в живота понякога.