Д-р Василка Юрукова е специалист по вътрешни болести и хомеопатия.  Специализира хомеопатия в Центъра за развитие и обучение на хомеопатията в България (ЦОРХ България, клон на CEDH International), с последващи тренинги по хомеопатия в България, Франция и Германия, както и по акупунктура във Великобритания. 
Международен лектор по хомеопатия от 2000 г. Изнасяла е лекции в България, САЩ, Австралия, Нова Зеландия. Член е на Международната медицинска хомеопатична лига - Liga Medicorum Homeopathica International (LMHI) и Европейското общество по интегративна медицина - European Society of Integrative Medicine (ESIM).
 
 - Каква е връзката между състоянието на храносмилателната система и имунитета? 
 
Ако искаме да сме здрави, трябва да имаме здрави стомах и черва, защото в храносмилателната система се намира около 70% от нашата имунната система. Червата съдържат най-голямото количество лимфоидна тъкан в организма, а именно в тази тъкан се произвеждат защитните клетки. Често боледуващите хора винаги имат стомашно-чревни проблеми и докато те не бъдат отстранени, не се постига трайно оздравяване. Не напразно лечителите в Древен Китай казвали: „Смъртта започва от червата...” 
 
„Добрите” бактерии, известни още като чревната микрофлора, защитават тялото ни от свръхрастеж на потенциално вредни бактерии, паразити, гъбички в червата и не позволяват тяхното проникване в кръвта и лимфната система. Микрофлората в червата е изключително  разнообразна и освен влиянието й върху имунната система, въздейства и върху:
  • изявата на гените в организма;
  • развитието на мозъка и паметта;
  • телесното тегло;
  • риска от развитие на редица заболявания, включително рак и захарен диабет.
През последните десетилетия учените откриха, че при липса на нормална микрофлора и наличие на „лоши”бактерии в червата, човек страда от наднормено тегло, става муден, има намалена концентрация и памет, и много по-често боледува. Затова при лечението на деца с аутизъм пробиотиците са задължителна част от лечението. 
 
 - Има ли връзка и между алергичните състояния и здравето на стомашно-чревната система? 
 
Има неразривна връзка между алергии и здрав стомашно-чревен тракт. За мен като хомеопат беше много интересно да видя, че ако човек е с добре функционираща имунна система, той не реагира на редица алергени, които преди са били проблем за него. Това не са само мои наблюдения. Един американски лекар е наблюдавал над 450 случая на алергични състояния, които изчезват след стомашно-чревна детоксикация. 
Ние можем да повлияем потенциалната заплаха от развитие на алергии още преди едно дете да се роди. Проучване преди няколко години показа, че ако жената взима пробиотици по време на цялата бременност, тя намалява с 50% риска нейното дете да развие алергични заболявания като атопичен дерматит и бронхиална астма. Затова според мен е много важно личните лекари на бременните да им назначават системно пробиотици.
 
- Може ли хомеопатията да ни помогне да се справим с честите стомашно-чревни проблеми?
 
Съвременната наука доказа, че повечето заболявания се предизвикват от стрес,т.е. те са психосоматични по своята същност. Наблюденията ми като лекар хомеопат показват, че стомашно-чревните проблеми винаги се провокират от негативни емоции като тревожност, страх или гняв. Най-добрите хомеопатични лекарства за храносмилателни проблеми, лекуват не само гастрити, язви, колити, запек, но също така и емоционални проблеми. Лечението с Нукс вомика, Ликоподиум, Анакардиум, Аргентум нитрикум, Арсеникум албум и други, е толкова ефикасно, защото се лекува не само локалният проблем на ниво черва или стомах, но и първопричината на емоционално и умствено ниво. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Шуслеровите соли са чудесен начин да се подобри храносмилането и усвояването на хранителните вещества, да се намали повишената киселинност, да се освободи тялото от токсини. Ето само няколко примера. Ако страдате от хранителни алергии, имате нужда от Шуслерова сол №2 калциев фосфат. Ако имате постоянно киселини, те ще намалеят от Шуслерова сол №9 натриев фосфат, която алкализира организма. Ако години наред сте използвали химически лекарства, Шуслерова сол №10 натриев сулфат или индивидуална схема за пречистване на организма с Шуслерови соли, ще ви помогне да постигнете бърз детоксикационен ефект.
 
В аптеките има голямо разнообразие от пробиотици, които освен своя благотворен ефект върху храносмилането, са и чудесни имуностимулатори. Добре е да се използват не само пробиотици под формата на капсули, но и да се консумира качествено кисело мляко. Няма да имате особена полза от кисело мляко, което е прекалено гъсто, защото е сгъстено със сухо мляко или остава в непроменен вид, без да ферментира цял месец в хладилника ви. 
 
В страната вече се продават и стандартизирани закваски за кисело мляко. Те съдържат основните 4 пробиотика („добри”бактерии) в много голямо количество – лактобацилус булгарикус, лактобацилус ацидофилус, бифидус и стрептококус термофилис. С тях можете да си приготвите кисело мляко в домашни условия. В крайния продукт се съдържат до 11 милиарда бактерии на 100 мл и затова имат много бърз лечебен ефект при хронични гъбични инфекции, гастрити, алергии, синдром на раздразненото дебело черво и други.