Д-р Василка Юрукова е специалист по вътрешни болести, хомеопатия, Шуслерова терапия и биорезонансно лечение. Тя е международен лектор по хомеопатия с опит в клиничната хомеопатична практика при деца и възрастни. Наскоро публикува първата си книга „Живот без алергии. Мисията възможна“, в която споделя своя опит за редица алергични заболявания, сред които са и „модерните“ хранителни алергии и непоносимости.


 - Д-р Юрукова, какво е вашето обяснение за нарастващия брой хора с хранителни непоносимости и алергии? Мода ли е безглутеновото и безмлечно хранене?

 


Хранителните непоносимости към глутен и млечни продукти в последните 10 години нарастват като лавина. Макар за някои безглутеновата или безмлечна диета да е модна тенденция, за други това е шанс да водят нормален живот и да оздравеят от редица тежки заболявания.

 

Непоносимостите към храни често са свързани с наличието на пропускливи черва и са в основата на изключително разнообразие от заболявания.

Когато аз бях студентка по медицина, в университета нямаше пациенти с хранителни непоносимости, които да ни покажат. Днес всеки ден в кабинета ми идват такива хора… Толкова много зачести тази патология. Аз самата имам непоносимост към глутен и лактозна нетолерантност, за които не знаех допреди няколко години. Започнах да развивам оплаквания в различни тъкани и органи, откриха ми автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, чувствах се по-изморена сутрин след събуждане, отколкото вечер, започнах да отичам, да напълнявам и да имам тъмни кръгове под очите. Спирането на тези храни и лечението с алтернативна медицина на червата доведе до удивително подобрение на здравето ми. В книгата си съм описала своите наблюдения за това кои хора най-често са склонни да развият хранителни непоносимости, а също и симптомите при този тип проблеми. Например упоритото запушване на носа, непрекъсната хрема, постоянните и трудно лечими синузити, задушаващата астматична кашлица или „нелечимото“ бяло течение при жени може да се дължат на проблем с глутена или млечните храни. Има около 250 симптома, които се свързват с наличието на глутенова непоносимост – от поликистозни яйчници, нередовен или болезнен цикъл до атрофия на мозъка или автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото, фибромиалгия, ревматоиден артрит и други.

 

 - Какво казвате на пациентите, които трябва да минат на безглутенов режим? Как ги мотивирате да го спазват?

 

Истината е, че е трудно, защото липсва достатъчно информация по проблема. Често се налага да дискутирам дълго с родителите на болни деца, които смятат, че такъв начин на хранене би ги ощетил. Но след около 2 месеца се виждат първите резултати и хората разбират колко е важно този тип хранене за лечението. Първите признаци например, че премахването на глутена ви помага е, че внезапно силно се повишава енергията, подобряват се настроението и съня. Отшумяват болките по ставите, започва отслабване, особено в областта на корема, изчезват отоците по тялото, подобряват се концентрацията и паметта. Това не означава, че всеки пациент трябва да спре глутена. За мен това е лечебна мярка, а не начин на живот. 

 

 - Подобна ли е ситуацията при спирането на млечните продукти?

 

Действително повечето пациенти се притесняват да спрат млечните продукти, защото според тях това ще доведе до недостиг на калций, белтъчини и витамин D. Има проучвания, проведени в САЩ, Австралия и Щвеция, които проследяват голям брой хора за продължителен период от време. Такова едно американско проучване изследва 75 000 жени за 12 години. Резултатите показват, че млечните продукти не помагат в диетата срещу остеопороза. Нещо повече – хората, които ги употребяват в големи количества имат по-чупливи кости, от неконсумиращите ги. По-здрави са костите на хората от страни, където млякото не е често срещана храна на трапезата. Нека не забравяме, че калций може да се набави и от месо, риба, спанак, яйца, семена, някои ядки и други. 

 

 - Млечните продукти са традиционна храна за българите? Защо изведнъж станаха толкова вредни за нас?

 

Не бива да изпадаме в крайности. Не твърдя, че всички млечни продукти са вредни. Вредно е само еднообразното хранене с тях и са опасни за хора, които не могат да ги разграждат. Голяма част от хората с напредване на възрастта, под въздействие на различни лекарства или лечения (химиотерапия, лъчетерапия и др.) или в резултат на чревни инфекции (например, инфектиране с ламблия), развиват лактозна нетолерантност. В тези случаи има силно намалено или липсващо образуване на ензима лактаза, нужен за разграждането на млечните храни. Когато пациентът е с лактозна нетолерантност, в организма му се натрупва много слуз. Тази слуз започва да търси пътища да излезе от нашето тяло. Често това са пациенти с постоянно запушен нос и лепкави секрети без ефект от капки за нос. Задържането на слуз води до развитието на бактериални инфекции. Така те често страдат от хронични хреми и синузити, които не се повлияват трайно нито от антибиотично лечение, нито от кортикостероидни капки за нос. Друг път слузта търси начин да напусне тялото с урината, с изпражненията или през вагината. Слузта в тялото благоприятства както развитието на инфекции, така и затруднява функцията на клетките, на техните възможности за лечение и регенерация. Дори пациентите ми с хрема и кашлица, които нямат непоносимости, знаят, че временното спиране на млечните храни им помага да се възстановят много по-бързо, защото така бързо намаляват слузта в дихателната система и съответно секретите от носа и бронхите.

 

 - Какви мерки могат да прилагат хората с лактозна нетолерантност и алергии?

 

Хомеопатията може да помогне на хората с алергии и лактозна нетолерантност. Тя е индивидуална терапия, която трябва да бъде назначена от лекар, но все пак има средства, с които всеки може да си помогне сам. Например, втечняването на насъбраната слуз от тялото може да се направи с хомеопатичното лекарство Хидрастис. Най-добър ефект има приемът на най-ниското разреждане Хидрастис D6 –  3 пъти дневно по 10 гранули за поне 2 месеца.

 

Ако става въпрос за алергични хора, които години наред са приемали химични вещества, например пациенти с тежка бронхиална астма, е добре да правят поне 2 пъти годишно за 2 месеца пречистване на черния дроб със следната хомеопатична детокс комбинация - Хелидониум D6, Хидрастис D6, Берберис D6, Тараксакум D6. Всеки ден в 100 мл вода се поставят по 30 гранули от четирите лекарства и през деня тази вода се изпива на глътки, като преди всяка употреба шишето се разклаща енергично в ръка. Тези хомеопатични лекарства имат най-добър детокс ефект в най-ниските разреждания, каквито са D6 разрежданията на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Детоксът няма странични ефекти и може да се използва както при деца, така и при възрастни хора. Намаляването на токсините в тялото и по-специално подобряване функцията на черния дроб често се последва и от намаляване на алергичните симптоми. Тази комбинация е подходяща за пречистване на черния дроб и на всички хора, които са на дългогодишна терапия с лекарства, независимо от вида на заболяването им.

 

 - Можем ли да твърдим, че алергиите и хранителните непоносимости са лечими заболявания?

 

Нашето тяло има удивителни способности за излекуване и регенерация, особено в по-млада възраст.
Алергиите са лечими заболявания, ако пациентът направи съответните промени както на емоционално, така и на физическо ниво. В случаите, в които алергията е много напреднала и усложнена с други заболявания, може да се постигне намаляване на нейните симптоми и да се подобри качеството на живот на болния човек. Лечението при алергиите винаги трябва да се прави под лекарски контрол.