Д-р Василка Юрукова е лекар хомеопат и специалист по вътрешни болести. Тя има забележителен 20-годишен опит в лечението на често боледуващи деца и ще бъде един от лекторите на Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе тази събота и неделя в НДК.

 


 - Бебетата и малките деца често страдат от кожни проблеми. Какво казва медицината по този въпрос?


Кожните проблеми са може би първите заболявания, от които страдаме в живота си. Например, най-честата кожна алергия при малките деца, каквато е атопичният дерматит, обикновено стартира в първата година след раждането на бебето. През последните години алергиите са нараснали 3 пъти като честота, но съвременната медицина все още търси точното обяснение за това. Трудно е като лекари да дадем  еднозначен отговор на въпроса защо алергиите зачестяват, тъй като те са комбинация от редица фактори – наследственост, начин на живот и начин на хранене, замърсена околна среда или твърде „стерилна“ околна среда и други.
Така например, научни екипи вече са установили наличието на няколко „алергични“ гени, но дори вашето бебе да е носител на тези гени, това не означава автоматично, че то ще заболее от алергия. Тези гени може никога да не се активират, ако детето живее, храни се и се лекува по начин, по който имунната му система да се справя успешно със задачата да поддържа тялото здраво.

 

 - Това ли е пълната картина? Можем ли да допълним с един по-съвременен поглед отговора на въпроса защо децата страдат от кожни проблеми и кожна алергия?
       
Холистичната медицина, каквато е хомеопатията, дава много ясен отговор защо кожата е първият орган, който най-често се засяга в ранна детска възраст. По принцип, органите в нашето тяло са неразривно свързани помежду си. Когато даден орган покаже признаци на болест, това ни ориентира доколко добре работи имунната система и доколко тежко е заболяването. Има йерархия на органите според тяхната важност за оцеляването на организма. В тази йерархия кожата се счита за най-маловажният орган и затова, когато имунната система се справя добре, тя успява да елиминира токсините от тялото именно през кожата. Но когато имунната система започне да отслабва, болестният процес се задълбочава, преминава навътре в тялото и засяга по-важни за оцеляването органи като храносмилателната система, дихателната система, а най-накрая се развиват болести на нервната система, сърцето и бъбреците.

 

Затова, когато в хода на болестта, симптомите при нашия пациент започват да се преместват от един орган към друг, от една система към друга, това може да покаже на лекаря дали имунната система е достатъчно силна или не и дали тялото се придвижва към оздравяване или влошаване. Или накратко, колкото по-важен в йерархията орган е засегнат, толкова по-тежко е заболяването и обратно.

 

Бебетата и малките деца като цяло имат много по-добре функционираща имунна система. Ако бебето реагира с кожен обрив, например атопичен дерматит, това означава, че неговата имунна система е достатъчно силна, за да изхвърля токсините през кожата. Но съвременната дерматология често предлага кортикостероидни кремове, с които да потисне обрива и да спре този процес на изчистване на тялото. Потискането на обрива може временно да го премахне от кожата, но в рамките на няколко месеца се последва от нови обриви на все повече места по тялото, които все по-трудно се влияят от кортикостероидния крем или детето започва някак “изведнъж“ да боледува от дихателни заболявания, които протичат с бронхоспазъм. След няколко подобни инцидента често на такива деца се поставя диагнозата „бронхиална астма“. На родителите се обяснява, че алергичните деца често имат и кожни, и дихателни алергии. Но всъщност с потискането на обрива често помагаме болестта да се измести от кожата към по-важните за оцеляването вътрешни органи, каквито са белите дробове. Затова е важно да подпомогнем детокса на тялото и да стимулираме имунната система на бебето, за да не се задълбочава болестта.

 

Другото важно нещо, което аз лично виждам в практиката си, е че деца с кожни алергии често страдат от определени инфекции. Премахването на тези инфекции водят до спиране или значително облекчаване на кожните алергии. 

 

Алергичните кожни заболявания също така се влияят от това дали майката е приемала определени лекарства преди и по време на бременността, както и от нейните емоции. В какъв семеен микроклимат майката е заченала, дали забременяването е било желано или непредвидено, дали е била спокойна или много стресова самата бременност? Всички тези подробности често ни дават отговора за това от какво точно хомеопатично лекарство има нужда малкото дете с кожна алергия. Когато едно дете се ражда, често сме склонни да смятаме, че то е чисто нов организъм, а то всъщност е вече тяло с история от цели 9 месеца…

 

Всички тези малко познати на общата публика причини за алергиите като инфекциите, влиянието на емоциите и токсините върху протичането им, както и възможностите на лечението с хомеопатия и шуслерови соли съм описала в моята книга „ Живот без алергии“. Смятам, че е много важно хората да имат информация на достъпен и разбираем език за това как да помагат активно в своето лечение и лечението на своите деца. 

 

 - На кои признаци по кожата, общото състояние да обърнем внимание и да потърсим лекар за консултация?
       
Когато става въпрос за бебе или малко дете, родителите обикновено са със заострено внимание към всеки признак на зачервяване, обрив или друг тип промяна на кожата и винаги търсят лекарска помощ. Но почти никой родител не знае, че може да има връзка между запушените слъзни канали на неговото бебе, или запушеният нос в първите месеци след раждането и алергичните кожни обриви. А тези привидно съвсем различни оплаквания често се оказват симптоми на една и съща болест. Нейното правилно лечение води до изчистване и на обрива по кожата, и на запушения слъзен канал, и на упоритата хрема. Затова според мен холистичният подход в лечението с хомеопатия и шуслерови соли често разплита трудно лечими случаи именно, защото търси връзката между всички симптоми на физическо и психоемоционално ниво.

 

Заповядайте на Форум бременност и детско здраве, тази събота и неделя, 20 и 21 април, в зала 3 на НДК. Д-р Юрукова можете да чуете през втория ден. Повече за програмата и регистрация за събитието >>