Д-р Мария Василева е специалист по детски болести и магистър по психология и психопатология на развитието.

 

- Дали стресът и страховете, които донесе пандемията, още дълго време ще оказват своето негативно влияние върху хората?Тази есен е много различна, тъй като сме изправени пред много неизвестни. Измъчват ни въпроси, свързани с нашето чисто физическо и психическо оцеляване, изпитваме финансова несигурност. В периода на социална изолация тази пролет имах доста пациенти, при които страхът прерасна в психологически проблем. 


По принцип в малка доза страхът има мотивиращ характер, който ни позволява да се адаптираме към новосъздадена обстановка. Важно е всеки да е в хармония със себе си, но и в унисон с обществото. Ако родителите, например, отричат противоепидемичните мерки и носенето на маски, те предават това поведение и на децата си. Отричането на дадени ограничения е много специфично, особено за тийнейджърите. И обратното – повишената тревожност на родителите се предава върху децата им. 


Има начини да се разтоварим от тази повишена тревожност и начини да се адаптираме, да се преборим със страховете си, да си изградим стратегия, за да сме психически стабилни и да сме предпазени максимално. На своите пациенти препоръчвам, например, комбинацията от Шуслерови соли №2, №5 и №7, която има много добър ефект приемана ежедневно за намаляване на стреса, справяне на нервната система с необичайното психическо натоварване, при безсъние, негативни мисли.  Шуслеровите соли могат да се използват от всички членове на семейството, за дълго време, по 5 табл. от всяка сол дневно. 


Всеки от нас трябва да приеме като лична отговорност спазването на противоепидемичните мерки, независимо от личното му мнение. Ползването на маска не само ни пази, но и предпазва другите от нас. Всеки би трябвало да има поведение, с което да не пречи и да не застрашава другите в обществото.


- На фона на всеобщата тревога, свързана с пандемията, в същото време вече навлязохме в сезона на обичайните респираторни вирусни инфекции. Как да се погрижим за себе си в тази сложна ситуация? 


Респираторните инфекции могат да се причинят от повече от 200 вируса. И не всяка проява на симптоми като висока температура, хрема, кашлица, треска и отпадналост означава, че сме болни от Covid-19. Важно е при наличие на специфични симптоми - липса на вкус и обоняние - или при контакти с много хора да се направи PCR тест. Избягвайте да обикаляте излишно по лекарски кабинети – телефонната консултация е най-безопасна. 


Какво още може да направите? Един от най-честите симптоми на Covid-19 е т. нар. „аносмия” – намалено или липсващо обоняние, промени във вкуса. Знаете ли, че дефицитът на цинк дава същите симптоми? Цинкът е микроелемент необходим за имунитета и за борбата с вирусите. Най-богати на цинк са морските дарове, освен тях - говеждото месо, яйцата, бобовите растения. 


Когато разполагаме с пресни плодове и зеленчуци е добре да наблягаме на тях като източник на витамини, а суплементирането с препарати да оставим за зимата. Зелените листни зеленчуци (спанак и салати), риба и маслини са богати на витамин D. Дюлята и тиквата са богати на витамин C и микроелементи. Дюлята е традиционна за нашата кухня – от нея се приготвя желе, което има много добът лечебен ефект при кашлица, действа диуретично, помага при бъбречно и жлъчно-каменна болест. 


Не са за пренебрегване и горските плодове: малини, къпини, боровинки, шипки - пресни, сушени, като чай или компоти. Горските плодове дават много енергия, полезни са при анемия, при жени, които кърмят и губят бързо своите запаси. Малините са незаменими при повишена температура и болно гърло. Освен плодовете, полезни са и листата им, които изсушени се използват за чай. Интересен плод е и черницата, която действа противопаразитно и повишава имунитета. 


Да не забравяме също меда и производните му, а ако някой се страхува от алергична реакция, статистиката показва, че само 5% от популацията има алергия към меда. 


Добре е да разполагаме също и с противовирусни препарати –за подкрепа на имунитета препоръчвам например Инфлуцид и Шуслерова сол №3, три пъти дневно по 1 табл., като могат да се приемат заедно, както и да се комбинират с друг вид профилактика или лечение. 


Искам да споделя и няколко лесни, практични съвети, подходящи в настоящата ситуация: 

 

  • Добре е да имаме специално място у дома, изолирано, където да държим връхните си дрехи и обувки.
  • Мобилните ни телефони са опасен преносител на вируси и бактерии, но може сутрин да ги опаковаме в домакинско фолио и с прибирането у дома да го премахнем. 
  • За любителите на масивни бижута е добре да знаят, че дори при многократно измиване и дезинфекция под пръстените могат да се задържат вируси и бактерии. 
  • На всички ни е омръзнала постоянната дезинфекция, затова в препаратите за миене на ръце можем да капнем по няколко капки етерични масла. Например, за приятно коледно настроение са подходящи есенциите на канела и портокал, карамфил, ванилия и шоколад. По същия начин можем да използваме ароматните свещи в ежедневието – не само по време на празници. Докосването на сетивата с различни цветове и аромати създава настроение и с тези малки детайли си създаваме „малки празници за душата”. Така животът по време на пандемия е по-цветен и разнообразен.
  • Всички ние се нуждаем от социални контакти и в период на наложителна изолация, можем да запълним тази необходимост като отделяме повече време на семейството си, като развием нови хобита и интереси, с активна комуникация онлайн. Лично за себе си аз преоткрих везането на красивите български шевици като хоби, което ме зарежда с много позитивна, женска енергия. Изборът и съчетаването на цветовете, очакването на резултата – на готовата бродерия, усещането, че имаш принос към продължаването на нашите национални традиции.... Невероятно е! 
  • Друго интересно хоби е усвършенстването на кулинарните ни умения – търсенето на нови рецепти, съчетано с приготвянето на здравословна и полезна храна за семейството. 

Всеки трябва да намери своя начин да се съхрани психически, а чувство за щастие и сигурност ни създава именно семейството. Щастие е да сме всички заедно и здрави!