Доц. д-р Мария Папазова е холистичен лекар. Тя е един от лекторите на безплатните образователни лекции по повод предстоящата Световна седмица на хомеопатията, посветена на антибиотичната резистентност и хомеопатия и битката за имунитета.
 
- Как действа имунната система и какви грешки допускаме, които водят до отслабването й? 
 
От гледна точка на холистичната медицина, имунитетът представлява сложна мрежова система. Представете си я подобна на Интернет – органи и тъкани, с нелинеарни връзки помежду си (като Интернет сървърите), чиято роля е бързо да неутрализират чуждите за организма клетки и компоненти. За да има необходимата висока устойчивост тази сложна система, тя трябва да бъде добре балансирана. Какво означава това?
 
Имунната система функционира в две основни направления – клетъчен имунен отговор и хуморален имунен отговор (и двете са част от т. нар. специфичен имунитет). Клетъчният имунен отговор прилича на армия от клетки войници (NK-клетки, макрофаги и др.), чиято задача е в директна схватка да унищожат всяка клетка, която не разпознаят като собствена за организма и като здрава (непоразена от вирус или генна модификация). Хуморалният имунитет работи с производството на антитела от B лимфоцитите. Можем образно да ги наречем „химическите оръжия” или „артилерията” на нашите защитни войски, която не влиза в ръкопашен бой, но чрез антителата, които произвежда, неутрализира врага. 
За да имаме здрав имунитет, необходимо е да има равновесие в клетките, отговорни за двата вида имунен отговор. Защото балансираната имунна реакция е нещо като щафета между тях. 
 
Много често антибиотиците се явяват фактор, пречещ на нормалното предаване на щафетата. Това е ярко изразено в детството – децата се раждат с висока активност на хуморалния отговор, първите 2 години трябва да се „възпита” клетъчен имунитет чрез достатъчно дълготрайни и успешно завършващи срещи с микроорганизми. Ако пречим на тези срещи с прибързано даване на антибиотик, нарушаваме способността за балансиране на имунния отговор. Детският организъм зацикля - всеки „нашественик“ се посреща само с антитела, а това води до развитие на алергии и склонност към алергично възпаление, без да има дори наследствена предразположеност.
 
- Как можем да съдействаме за укрепването на имунитета?
 
За да укрепнат отбранителните сили на организма от най-ранно детство, е важно родителите да отглеждат правилно детето си. И атмосферата вкъщи да е добра, и да не се дават без нужда медикаменти, например при всяко леко повишаване на температурата. Ако адекватно асистираме на организма сам да се справя с инфекциите, тогава създаваме баланс.
 
Хомеопатията и солите на д-р Шуслер могат да помогнат за по-доброто координиране на работата на имунната система. Деликатната им помощ създава условия за плавно предаване на щафетата между различните клетки и съдейства за пълноценно изчистване на организма, след като инфекцията премине. Един от подходящите за тази цел хомеопатични препарати е Инфлуцид, който може да се приема почти непрекъснато, с малки паузи, от октомври до март, за балансиране на имунната система. Той не е просто препарат, който съдейства да се убиват вирусите, а „възпитател“ на имунната система. 
 
Укрепването на имунитета може да се постигне с асистиране на организма с хомеопатия, Шуслерови соли, правилно хранене и природолечебни методи. За всичко това ще говорим подробно на лекциите в Световната седмица на хомеопатията, която тази година стартира на 22-и април. 
 
- А какво можем да направим, за да намалим вредното въздействие на антибиотика, когато се е наложила употребата му? 
 
Антибиотикът е важно животоспасяващо оръжие, когато се използва правилно - при необходимост, но употребата му изисква още по-голяма грижа за имунната система. Тъй като, когато системите в организма не са в баланс, и антибиотиците спират да действат – развива се антибиотична резистентност.
 
Ако искаме организмът да се пребори окончателно с инфекцията, препоръчително е, в случай на наложително прилагане на антибиотик, успоредно с него винаги да даваме Шуслерови соли №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат, разтворени заедно, по 10 таблетки от всяка, в 300 мл топла вода. През първия ден на лечението солите се пият на често, а ден по-късно се включва паралелно втора комбинация: разтвор със соли №4 калиев хлорид и №6 калиев сулфат. Двата разтвора се редуват.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Соли №3 и №5 подпомагат предния фланг на имунната система и възпрепятстват суперпониране (наслагване) на бактериална инфекция. А №4 и №6 подпомагат функцията на черния дроб и възстановяват интегритета на лигавиците, като скъсяват секреторната фаза и изчистват белите лепкави секрети. Сол №6 е изключително важна, за да не хронифицира инфекцията. Тя изчиства междуклетъчното пространство и помага да не се появи вторична гъбична инфекция, вследствие от антибиотичното въздействие. Родителите трябва да запомнят, че в края на всяко боледуване трябва да дават на детето си сол №6. 
 
Образователните лекции на тема „Битката за имунитета. Антибиотична резистентност и хомеопатия” ще се проведат от 18.30 часа в: София, 22.04, НДК, зала №9, ет.5; Велико Търново, 23.04, Общината, пл. „Майка България“ №2; Варна, 24.04, х-л „Черно море“, бул. „Сливница“ №33; Бургас, 27.04, Културен дом на нефтохимика, пл. „Тройката“ №1; Стара Загора, 28.04, х-л „Верея“, бул. „Цар Симеон Велики“ №100; Пловдив, 29.04, х-л „Санкт Петербург“, бул. „България“ №97. 
 
Лекциите са безплатни и се организират от Асоциацията на лекарите хомеопати в България с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.