Д-р Ирена Маждракова
лекар, специалист по класическа хомеопатия, член на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България.

За хомеопат се обучава през 1996-1999 г. Лекува чрез хомеопатия повече от десет години от завършването си.

Д-р Маждракова има и дипломи за терапевт на лица с увреждания, за EFT- терапевт (техника за емоционална свобода).

Завършва медицина през 1995 г. В Медицинска академия, София. От 2004 г. Придобива специалност по клинична лаборатория. Първа част на интервюто


Споменахте, че за да се излекува едно алергично заболяване е необходим  период от година-година и половина. Това предполага ли наблюдение от страна на хомеопата на състоянието на пациента в този отрязък от време?

 

След първоначалното интервю, когато няма остри сезонни оплаквания наблюдаваме пациентите един път месечно, за да преценим как върви терапията, дали да не се повтори лекарството, с каква честота да се продължи. Наблюдава се отговорът на пациента към даденото назначено лекарство. Това е важно, защото ако лекарството не е подбрано добре, то няма да навреди, но няма и да въздейства, да помогне.  Необходима е и постоянна връзка с пациента. Лечението не се провежда, както в класическата медицина – изписва се терапия за половин година и резултатът се преценява тогава. При хомеопатията се проследяват промените в организма през цялото време на терапия. И когато пациентът е мотивиран да се справи със заболяването, било то алергично или друго, регистрира какво се случва в тялото му през този един месец до новата среща със специалиста.
Как може да се измери успехът при хомеопатичното лечение?


Никой хомеопат няма да каже, че хомеопатията може да излекува дадено заболяване на 100 %, това е заради индивидуалността и многото фактори, които се наместват в процеса на лекуване. Бих могла да кажа за себе си, бях човек, страдащ от сенна хрема от десетгодишната си възраст. Започнах да я лекувам с хомеопатия по-късно, след като първоначално бях заета с други здравни проблеми, убедена, че излекуването от сенната хрема не е възможно. За едно година терапия постигнах невероятен за мен успех.

 


По-сложен е въпросът с кожните алергии и с астмата до някъде. Причините са различни. Кожните алергии, по принцип кожните заболявания, са най-упорити.

 


При лечението на кожните заболявания включвам и дезинтоксикация на организма, терапия чрез промяна на начина на живот и хранене, което е изключително важно при алергичните и въобще при кожни заболявания. Използвам и психотерапия.
 


При астмата от значение е от колко време пациентът има астматичното заболяване. При децата категорично излизането от това състояние е много ефективно. При възрастните пациенти с дългогодишна астма постигането на ефект е много по-трудно, заради натрупването на много лекарства в организма, обикновено са приемани и много кортикостероиди. При тези пациенти се налага да извървим много по-дълъг път на лечение от по-дълбокия орган към по-маловажния. Затова е необходимо и пациентите да са много мотивирани и търпеливи, за да се случи излекуването. Това, което съм наблюдавала в практиката си - разреждане на пристъпите, което не е маловажно за един астматик.
При децата, отново има лечение по същия път, като първоначално се постига разреждане на пристъпите. Те стават по-редки и по-слабо проявени. Отново резултатът не се случва веднага, а се налага продължително наблюдение на детето. Най-добри резултати се получават, когато се работи съвместно с педиатъра, който приема този вид, хомеопатичната, терапия. Даваме алопатични лекарства само в много тежки остри случаи.
 

 


Допуска ли се по време на хомеопатичната терапия прием на лекарства на класическата медицина?


Допуска се, разбира се. При тези пациенти, които имат заболяването от дълго време, са наясно при остро състояние до къде могат да чакат. В остри състояния даваме хомеопатични лекарства, но ако не успеем да повлияем пристъпа прибягваме и до медикаменти за купирането му. След това продължаваме с конституционалното или хроничното лекарство, което е основното при терапията на астмите.
 


Ще се върна на предишния въпрос и в тази връзка ще спомена, че разработваме проучване за въздействието и успеха на хомеопатичното лечение при астмите, за да можем да покажем статистични данни. Известно ни е, че на хората им звучи малко имагинерно, какво може хомеопатията. Трудно е да се докаже с цифри успехът на хомеопатията, тъй като все още никой не финансира проучвания на алтернативните методи. Имам предвид в България, в Европа вече има развитие в тази насока.Ще наблюдаваме пациенти с астматични заболявания, ще оценяваме тяхното качество на живот, т.е. проучването е разработено по всички съвременни критерии за наблюдение на астматика от страна на стандартната медицина. Ще имаме помощ от страна на колега пулмолог, който реално ще наблюдава състоянието на пациентите, ще се прави спирометрия на пациентите, ще се изследва имуноглобулин Е. Тоест пациентите ще бъдат наблюдавани с методите на съвременната медицина, но ще бъдат лекувани с хомеопатични лекарства.

 


Надявам след една година да можем да говорим с цифри за ползите от хомеопатичното лечение. Проучването се организира от Асоциацията на лекарите-хомеопати в България. Това де факто е първата по-сериозна инициатива в тази насока в България. Проучването все още е на предварителен етап. Решихме се на тази стъпка, тъй като действително с колегите имаме много добри успехи при лечението на астмата и ни се иска това да бъде облечено в цифри и да има научна стойност, за да бъде полезно и за нас и за пациентите.

 При кои заболявания може да се каже, че хомеопатията има повече успех, в сравнение с класическата медицина?


Смятам, че при функционални заболявания, когато няма тежки органни повреди хомеопатията е за предпочитате пред стандартната терапия, което не означава, че при тежки хронични заболявания хомеопатията не помага, но там има много ограничения и тя може да е също така палиативна, както стандартната медицина.При острите състояния също. Имам случаи, в които пациенти с тежко температурно състояние след два-три часа са здрави и се чувстват добре. При острите състояния според мен трябва първо да се прибягва към хомеопатия, тъй като действително тогава се постигат успехи.При хроничните състояния  ефектите са много добри, но там трябва търпение от страна на пациента и реална преценка от страна на терапевта до къде е стигнал, дали реално се справя и дали е намерил правилното лекарство.Хомеопатията в България е от сравнително скоро и ние се учим, нямахме никакъв бекграунд като лекари-хомеопати. Вече разполагаме с много литература, разполагаме със съдействието на много чуждестранни специалисти, които споделят опита си и идват тук. Българската школа на хомеопатите вече е доста добра.

 Кога най-често един български пациент се обръща към лекаря-хомеопат?


Най-често, когато е преминал през стандартната медицина и други методи. Доскоро се наблюдаваше моделът - отчаянието води пациента при лекаря-хомеопат. Напоследък все повече млади жени ни търсят за своите деца. Имам случаи, в които майки ме търсят превантивно, т.е. да снема случая на детето, за да може, ако се случи остро състояние да се реагира адекватно.