Д-р Ирена Маждракова
лекар, специалист по класическа хомеопатия, член на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България.
За хомеопат се обучава през 1996-1999 г. Лекува чрез хомеопатия повече от десет години от завършването си.
Д-р Маждракова има и дипломи за терапевт на лица с увреждания, за EFT- терапевт (техника за емоционална свобода).
Завършва медицина през 1995 г. В Медицинска академия, София. От 2004 г. придобива специалност по клинична лаборатория. 
Има ли успех хомеопатията при лечението на алергичните заболявания?

Категорично може да се каже, че в случаи на алергични проблеми – сенна хрема, деца с астма - хомеопатията има успехи. За да се види ефектът при сенна хрема е необходима година, година и половина. Това се дължи на спецификата на заболяването – т.е. ние можем да оценим ефекта на лечението през следващата година, когато настъпи отново проблемния сезон. Но не и само затова. Когато е  налице острото състояние на сенната хрема ние лекуваме отново по-скоро симптоматично с хомеопатични средства. При хомеопатията е много важна тази остра картина на състоянието, тъй като колкото и общи да са симптомите, има индивидуални различия, които се взимат предвид и се прецизират в избора на конституционално, основно лекарство. И след като отмине този остър период са необходими 6 месеца, период, в който пациентът трябва да приема лекарството, което макар и разредено води до траен терапевтичен ефект. Дали имаме успех, естествено се разбира на следващата година.Какъв е механизмът на действие при хомеопатичното лечение?

Хомеопатичното лечение е енергийно лечение. Хомеопатичните лекарства действително се произвеждат от билки, минерали или различни животински отрови, но те се приготвят по много специфичен начин с разреждане, разбиване на лекарството, в хомеопатията се нарича сукусио и предаване на кинетична енергия. При едно определено разреждане, 12С, няма нито една частица от изходното вещество. Тоест ние говорим за постигането на енергийно въздействие, за копиране на енергиен модел на субстанцията и влияние по енергиен път така, както при акупунктурата и акупресурата се работи на определени центрове, за да се задейства енергийната система в организма.
По подобен начин хомеопатията въздейства на енергетиката в организма на  принципа на резонанса. Какво означава това: може би много от хората вече са чували за принципа на подобието, който се използва в хомеопатията, при което терапевтът трябва да изучи много добре картината на пациента, да изучи и да познава много добре картината на лекарството и двете картини да съвпаднат така, че, когато пациентът поеме субстанцията, да се предизвика енергийна реакция в организма. Напоследък се появиха интересни публикации в тази насока на един много известен физик, проф. Поп, който говори за ролята на фотоните в организма. Тази теория ще даде много ясен отговор и представа през близките години как изобщо въздействат енергийните медицини.


Друг основен принцип при хомеопатията е принципът на минималната доза. Тоест ние даваме лекарството дотогава, докато то предизвика стимула в организма и видим реакция от страна на организма. След което лекарството се разрежда, т .е. не се дава непрекъснато или дори се спира, ако реакцията е много ясна или категорична.


Има и друг интересен закон, закон на Херинг или за излекуването. В хомеопатията се смята, че когато в организма настъпва разболяване, този процес върви от по-маловажни към по-важни за организма органи. Например, ако има някакъв дисбаланс в организма проблемът започва да се вижда чрез най-банална хрема, т.е. появява се стремеж на организма да изхвърли вредните  микроорганизмите по този начин. Ако ние подтиснем тази хрема, но не я излекуваме, т.е. не унищожим съвсем бактериите ние подтискаме и имунната система, тогава се появява кашлица, по-късно може да се стигне до пневмония.


Каква е логиката – когато организмът е силен той „избутва“ заболяването на много по-маловажни органи за него, (каквито са кожата, лигавиците ) от които животът не зависи така пряко. Когато обаче не даваме възможност на организма да се справя, а пречим, тогава той реагира с друга проява. Така както като запушим отвора на преливаща вана, проблемът не се решава - водата намира друг път да изтича.


В хомеопатията за органи от най-дълбокото ниво се смятат мозъкът и жлезите с вътрешна секреция. Тук под внимание се взима и психо-емоционалното състояние. Йерархията е много специфична. При закона на излекуването оздравяването се обяснява като процес, който тръгва в обратна посока. И затова ние хомеопатите, когато дадем едно лекарство при една астма и се появи екзема, го приемаме за сигнал от страна на организма, че е намерен път за справяне със здравословния проблем, т.е. заболяването на организма се е прехвърлило от вътрешен орган, белия дроб, към външен, кожата. След време ще се преодолее и кожният проблем.Какъв е пътят, по който се постига този терапевтичен ефект?

Изборът на хомеопатичните лекарства е много индивидуален. Например, при пет деца, страдащи от сенна хрема, ще се изпишат различни лекарства, т.е. не може да се определи едно или няколко лекарства за сенна хрема така, както в класическата медицина. Действително, има по-често срещани лекарства, които се дават при определен вид страдание или заболяване. Лекарството се определя на така нареченото хомеопатично интервю, което отнема час-час и половина и започва с най-наболелия проблем за пациента. Хомеопатът се интересува от индивидуалните симптоми, които споделя пациентът. При сенната хрема – дали предимно ще се дразнят очите или хремата е тази, която дразни повече, дали има сърбежи на небцето или не, дали изпитва, макар и леко облекчение на сянка или слънце. Такива дребни на вид признаци, понякога дори парадоксални, които са специфични за пациента. Всички тези особености ни позволяват да преценим така наречения пълен симптом. Тук вече се интересуваме за модалности или преведено на стандартния език - влияния на различни фактори на околната среда и как един организъм реагира на тях. Например, за нас от значение е дали даден пациент се чувства по-зле на топло, или на студено, възможно е да не може да спи, да кашля повече само през деня или само през нощта. След което интервюто продължава с общата психо-емоционална картина на пациента. Ако има някакви причини, които са довели и отключват самото заболяване, това също е важно за лекарите-хомеопати.
Преминаваме през опознаване на вкусовите предпочитания, т.е. интересуват ни дори, какви храни се харесват, кои не, за нещата, които създават дискомфорт...Защо всъщност вкусовите предпочитания и всичко останало се взима предвид в хомеопатията? С какво може да повлияе предпочитанието на един хранителен продукт, например, върху здравословното състояние и терапията?


Това има значение за избора на конституционалното лекарство, което, както казах е индивидуално за всеки. За да го изберем са ни необходими същността и типът организъм на пациента. Изборът на лекарство се основава не толкова на характерните симптоми на дадената болест, колкото именно на тази специфика на организма. Всички знаем, че при сенна хрема се наблюдава кихане, кашляне, сърбеж на очите, сълзене, ринит и влошаване от полените навън, но това не ни води до никъде в лечението, необходими са ни индивидуалните особености на човека.Тогава може ли да се каже, че резонансното лекарство лекува дефекта в енергетичното заболяване?

Има няколко теории за това как работят хомеопатичните лекарства. Никоя от тях не е изяснена, но факт е,че хомеопатията постига успех. За да се отговори на този въпрос първо ще е необходимо да се изясни този механизъм на действие на хомеопатичните лекарства. Но, да, ние сме наблюдавали как, давайки стимул на организма се случва подобряване на функциите на имунната система - става въпрос за впрягане на резервите на организма и отклоняването му в правилната посока. Защото много често, когато има едно заболяване става въпрос за порочен кръг. Хомеопатията помага да се излезе от тази цикличност и всъщност лекува страданието. Интересен е този механизъм, но това е което наблюдаваме, а вече интимните механизми, какво точно се случва в тялото, за това, може би отговор ще ни дадат физиците.


Продължението на интервюто