Д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат, преподавател по класическа хомеопатия към Асоциацията на лекарите хомеопати в България, Шуслеров терапевт, автор на книгата „Болестознание или кое е първичното – симптомът или болестта”
 
 - Можем ли да избягаме от семейните наследствени болести като хипертония, сърдечносъдови заболявания, диабет и много други, които ни застрашават все по-често и на все по-ранна възраст? 
 
Хората унаследяват не само цвета на косата и очите, но и абсолютно всички аспекти на организма: хормоналния баланс, моделите, по които работи имунната система, психоемоционални особености и др. Наследствеността е много обширна тема, но е важно да се направи едно уточнение. Когато хората мислят за наследяване на болестите, те започват да мислят за диагнози: ако моят родител е болен от диабет, и аз имам повишен риск да се разболея точно от диабет. Ако в наследствеността си имам повишено кръвно налягане, вероятно ще се разболея от хипертония. Това обаче не е точно така. Унаследява се видът на болестта, моделът, по който тя е възникнала. Ако разгледаме примера с диабета, това е автоимунно заболяване, т.е. в следващите поколения на болния от диабет, е възможно да се развие това или друго автоимунно заболяване. Може да е Хашимото, уртикария, склеродермия и много други. Друг пример – дете с астма, чиито родители са объркани, тъй като в семейството няма подобна наследственост. Но астмата е алергично заболяване и се оказва, че поколения назад съществуват алергични прояви (вазомоторен ринит, алергичен обрив, дерматит и т.н.). 
 
Тези предразположения няма как да бъдат избегнати, но в последните години в медицината се установи посредством различни изследвания, че не е достатъчно само да има наличен ген за някаква болест (т. нар. патоген). Съществуват редица белтъчни структури (хистонови белтъци), които могат да определят този ген кога ще се активира и дали изобщо ще бъде активен. Дали само ще се унаследи и ще се предаде към следващото поколение. И точно тези фактори, които определят дали патогенът ще бъде активиран се влияят от много действия на човека – хранене, лечение на заболяванията през живота му, физическата активност, наличие на затлъстяване, психоемоционално състояние и изобщо начина му на живот. Тези влияещи фактори се коментират в отделна наука за тях – епигенетика.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Що се отнася до подмладяването на болестите, което се наблюдава през последните десетилетия, от холистична гледна точка, то е свързано с агресивните въздействия върху жизнеността на човека през целия му живот. Ако моят дядо се е разболял от хипертония на 60-годишна възраст, моят баща е застрашен много по-рано – около 40-те си години. А следващото поколение е заплашено още в 20-те, тоест тази патология се появява все по-рано и по-рано. 
 
 - Какви са причините за тези тенденции? 
 
Методите на традиционната медицина включват използване на химични средства и хирургични манипулации. Действието на химичните лекарства е насочено към потискане на всяка проява на организма. Примерно болният вдига висока температура – даваме лекарство, което да я потисне. Същото правим и при високо кръвно, висока кръвна захар, кашлица и хрема, обрив и т.н. Лекувайки по този начин с години, в един момент се стига до трайно понижаване на жизнеността на организма. А следващото поколение съответно започва живота си от това по-ниско ниво на жизненост и имунитет. По този начин неговите защитни сили са много по-слаби и гените, които носи по отношение на наследствените болести, могат да се реализират не само по-рано, но и в по-тежка форма. 
 
По отношение на наследственото предразположение към болести се правят различни статистики през последните години и вече е ясно, че раковите процеси се умножават, дегенеративните заболявания на централната нервна система също, алергиите излизат на челни позиции. Но важното са не самите диагнози, а това, че видът на болестите, които започват да доминират в човешкото общество, са заболявания, свързани с трайна слабост на имунитета (автоимунни процеси, дегенеративни заболявания, засягащи нервна система и хормонални органи, трайни метаболитни проблеми и др.) Проблемът пред нас като холистични терапевти е, че трябва да образоваме хората да са наясно с тези заболявания и сами да предприемат различни стъпки в посока към здравето.
 
Повече по темата можете да чуете на безплатните образователни лекции по повод на Световната седмица на хомеопатията 2016 г. Заповядайте на лекциите от 18.30 ч. в:
 
Бургас, 11 април, Куклен театър. Лектор: д-р Маринела Корнел, лекар хомеопат 
София,12 април, НДК, зала №9. Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
Варна, 12 април, хотел „Черно море”. Лектор: д-р Искра Капинчева, лекар хомеопат
Пловдив, 13 април, хотел „Санкт Петербург”. Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
Велико Търново, 13 април, Голямата зала на Общината. Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
Русе, 14 април, Доходно здание. Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
Стара Загора, 14 април, хотел „Верея”. Лектор: д-р Мария Грозева, лекар хомеопат
 
Тема на Световната седмица на хомеопатията тази година е „Как да избягаме от семейните наследствени болести? Медицината развенчава митовете”. Организатори на седмицата са Асоциацията на лекарите хомеопати в България, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.
За повече информация: homeopathybulgaria.org; dhu-globuli.bg