Д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат, преподавател по класическа хомеопатия към Асоциацията на лекарите хомеопати в България, Шуслеров терапевт, автор на книгата „Болестознание или кое е първичното – симптомът или болестта”.
 
 
 - Как можем да стимулираме организма, така че имунитетът да е в баланс и да не се стига до усложнения и хронични заболявания?
 
Тук е особено важно разбирането за болестта и лечението й от холистична гледна точка. Мога да дам следния пример: разболявате се от гнойна ангина или бронхит. Това означава, че имунитетът в дадена зона, е спаднал поради някаква причина и няма ресурси да поддържа добър контрол над микроорганизмите в съответната област. Поради тази причина някой от тях (бактерия или вирус) се е размножил прекомерно и имунната система възбужда защитна възпалителна реакция. Появяват се болка, секреция, кашлица, оток. Когато вземем химично лекарство, ние убиваме микроорганизма, но имунният проблем си остава. И като спрем приема на лекарството, отново развиваме същото заболяване, защото там имунитетът продължава да не контролира добре зоната и е въпрос на време да „дойде” друг микроорганизъм и да се размножи прекомерно. При нерешаване на имунните проблеми патологиите се връщат отново и все по-често. Все по-кратки са светлите периоди. Но се случва и друго – тъй като ние потискаме имунитета с химичното лечение, болестта може да се насочи към друг, по-важен орган, защото имунитетът вече не контролира добре и него. Например от устната кухина и фаринкса болестта се насочва към белите дробове, от кожата – към ставите, от пикочния мехур към бъбреците... 
 
- Какъв е изходът, какво съветвате вашите пациенти? 
 
Съветът ми към всички е да се лекуват, използвайки стимулиращи имунитета терапии, каквато е например хомеопатията. Тя преодолява болестите като стимулира естествените защитни системи на организма, без да го потиска. По този начин помагаме на имунитета да върне стабилността си и контрола върху съответния орган. Ако всеки път подхождаме по този начин при лечението, дори и на една банална настинка, това профилактира организма и помага за дълготрайно запазване на състоянието му на здраве и добри защитни възможности. Много добър метод за профилактика и лечение е също и Шуслеровата терапия. 
 
Работя с Шуслерови соли вече над 10 години. Хубавото при тях е, че помагат във всеки аспект, тъй като здравословният проблем винаги тръгва от клетката, а точно там работят минералните соли. Могат да се използват съвсем спокойно, нямат странични ефекти и винаги помагат, защото всяка сол има многостранно действие и лесно може да се определи, дори от неспециалист. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
С хомеопатични средства може да се постигне терапевтичен ефект на различни по вид, тежест и давност патологии – от елементарни настинки и грип до дегенеративни заболявания и  стерилитет. Хомеопатията помага при астма, проблеми на щитовидната жлеза, уртикария, пневмонии, дори тежки депресивни разстройства. Сърдечносъдовите заболявания и алергиите също се повлияват много добре. Точно за тях ще говорим и по време на лекциите, които организираме по случай Световната седмица на хомеопатията. Така че всеки пациент, който има нужда от помощ, може да дойде и да зададе въпросите, които го вълнуват. 
 
Повече по темата можете да чуете на безплатните образователни лекции по повод на Световната седмица на хомеопатията 2016 г. Заповядайте на лекциите от 18.30 ч. в:
 
Бургас, 11 април, Куклен театър. Лектор: д-р Маринела Корнел, лекар хомеопат 
София,12 април, НДК, зала №9. Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
Варна, 12 април, хотел „Черно море”. Лектор: д-р Искра Капинчева, лекар хомеопат
Пловдив, 13 април, хотел „Санкт Петербург”. Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
Велико Търново, 13 април, Голямата зала на Общината. Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
Русе, 14 април, Доходно здание. Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
Стара Загора, 14 април, хотел „Верея”. Лектор: д-р Мария Грозева, лекар хомеопат
 
Тема на Световната седмица на хомеопатията тази година е „Как да избягаме от семейните наследствени болести? Медицината развенчава митовете”. Организатори на седмицата са Асоциацията на лекарите хомеопати в България, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.
За повече информация: homeopathybulgaria.org; dhu-globuli.bg