Д-р Елен Рьону е преподавател по класическа хомеопатия, общопрактикуващ лекар и хомеопат с многогодишна практика в Париж, Франция. Председател на Европейския комитет по хомеопатия и главен секретар на Френското научно хомеопатично общество. Автор е на книгата „ Хомеопатични експерименти“, в която описва своите преживявания по време на хомеопатичните доказвания. 
Д-р Елен Рьону гостува в София по покана на Асоциация на лекарите хомеопати в България и изнесе семинар на тема „Хомеопатични лекарства от дървета”. Ето какво сподели тя за Puls.bg...

 

 - Д-р Рьону, темата за антибиотичната резистентност и потенциалните последици от нея е все по-широко дискутирана. Защо смятате, че хомеопатията може да даде решение на този проблем?


 

Ако не се предприемат спешни мерки, през 2050 г. броят на жертвите от инфекции с резистентни микроорганизми може да достигне 10 милиона души годишно. Става дума за жертви на болести като пневмония и туберкулоза – тоест ще се върнем в ерата преди откритието на антибиотиците. Антибиотичната резистентност се дължи на неправилната или прекомерна употреба на антибиотици за често срещани инфекции в ежедневната лекарска практика. Хомеопатията е ефективна за лечението на такива инфекции, дава възможност да се избегне използването на антибиотици в голям процент от случаите. И това показват няколко висококачествени клинични проучвания. Едно от тях, например, е за успешното приложение на хомеопатия при лечение на отит при деца. Знаем, че ушните възпаления са сред основните причини да се предписват антибиотици в детска възраст. Изследванията на д-р Дженифър Джейкъбс, САЩ, показват, че хомеопатичното лечение намалява нуждата от прием на антибиотици и скъсява времето за излекуване.

 

 - Какви са предимствата на хомеопатията и при какви случаи може да бъде използвана?

 

Хомеопатичната терапия е безопасна, икономически ефективна и ефикасна за лечение на повечето от често срещаните заболявания в ежедневната практика. Тази есен най-после беше публикуван метаанализът, направен в Австралия през 2012 г., в който има посочени окуражаващи данни за действието на хомеопатията при някои медицински състояния като отит, инфекции на горни дихателни пътища при възрастни, за някои от нежеланите странични ефекти от лечението на рак, при фибромиалгия и др.

 - Има ли обаче случаи или причини да се избягва приложението на хомеопатия?

Няма оплаквания от пациенти срещу хомеопатията и много малко са случаите на странични реакции, свързвани с хомеопатична терапия - 4 за 30 години анализиран период, което е нищо в сравнение с нежеланите реакции в конвенционалната медицина, като причина за тях са медицински грешки, а не хомеопатичното лечение. Отговорните лекари, обучени както в конвенционалната медицина, така и в хомеопатията, са най-квалифицираните специалисти, които могат да преценят коя е най-ефективната и най-подходящата терапия във всяка ситуация. И да решат кога е най-добре да се подходи с хомеопатия и кога е необходимо конвенционално лечение.

 

 - Какъв е статутът на лекарите хомеопати във Франция в момента?

 

Във Франция лекарите хомеопати могат да споменават хомеопатията като своя допълнителна квалификация и са длъжни да имат диплома, издадена в университет или от частни училища, които са под надзора на Националната медицинска камара. Наскоро медицинската камара реши, че отсега нататък само университети следва да могат да издават такива дипломи, за да се гарантира по-високо качество и по-строг надзор върху обучението по всички необходими критерии. 


Според мен на всички студенти по медицина трябва да се предостави възможността да изучават хомеопатия в университета и да бъдат информирани за философията и стойността на хомеопатичния подход, за да могат да направят информиран избор за бъдещата си практика.

 

 - Какво можете да кажете от практическия си опит за ефективността на хомеопатията?

 

Използвам хомеопатията в ежедневната си практика като общопрактикуващ лекар повече от 25 години. Вече се грижа за децата на хора, които са мои пациенти още от деца. Тези млади родители виждат, че заедно сме успели да преодолеем през годините простудните заболявания, техните алергични реакции, кожни проблеми, умората по време на следването им, особено по време на изпитните сесии. Знаят каква голяма подкрепа е хомеопатията за жените по време на бременността. И това са само малка част от примерите. 


Когато лекарят хомеопат види на практика колко прецизно, точно и ефективно е действието на хомеопатичната терапия, той чувства истинско удовлетворение в работата си! Всяка консултация е уникална, както и всеки пациент и това за мен също е изключително стимулиращо.

 

 - Плацебо ли е хомеопатията? 


Ако хомеопатията е просто плацебо, с високото ниво на удовлетвореност сред пациентите  - 74% от французите имат добро мнение за хомеопатията според неотдавнашно проучване на IPSOS - то всички лекари би следвало да решат да използват плацебо вместо скъпите и евентуално токсични конвенционални медикаменти. Но, ако използвате плацебо - без хомеопатия – резултатите от проучванията не са убедителни и това ясно показва, че съществува разлика между хомеопатия и плацебо.