Д-р Дора Пачова е председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Завършва медицина през 1987 г., практикува хомеопатия близо 20 години, специализирала е в Германия, Белгия, Индия, Израел, Гърция.

 

Как природата може да ни помогне да изкараме здрави зимата?


На първо място трябва да уважаваме природата, да се вслушваме в нейния ритъм, да познаваме и да се грижим за телата си. Няма как да се справим с грипните атаки, ако не спим достатъчно и не се храним балансирано, ако не се движим, а сме постоянно пред компютъра. Разбира се, през зимата се увеличават факторите, които подлагат тялото на изпитание. Ето, например, повишената влажност и температурните амплитуди. Времето е толкова променливо напоследък. И все не знаем как да се облечем, така лесно настиваме.
Според древните медицински школи, когато организмът е в такива условия на ниски температури и влажност, трябва да правим всичко възможно да им противодействаме, като запазим топлината на тялото си. Това може да стане с прием на топли течности, различни видове чай, помагат и някои пикантни подправки и зеленчуци като джинджифил, куркума, чесън, лук. Те имат и антибактериално действие, което е допълнителен плюс.

Кои средства от народната медицина могат да помогнат?

Има много билки и средства в народната медицина, които познаваме от нашите баби. Те с голям успех се ползват и от повечето фитотерапевти. Такива са прополисът, ехинацеята, вече споменахме джинджифила. Препоръчвам една лесна рецепта на моите пациенти, за укрепване на организма: в бурканче се смесват 2 супени лъжици мед, сокът на 2 лимона и 2 супени лъжици пресен джинджифил, нарязан на ситно. Разбърква се добре и всяка сутрин след закуска гребваме по една лъжица и я изяждаме. Тази смес едновременно дава топлина на организма и активизира имунната система. Още подходящи билки са подбелът - при кашлица има отхрачващо действие, стръкове от риган - при простуди и бронхити, лайката, разбира се, със своето противовъзпалително и успокояващо действие, мащерката, листата на градинския чай са известни с антисептичното си действие.


NEWS_MORE_BOXАко все пак настинем, какво може да направим в първите часове?

На първо място голяма грешка е, че караме настинката на крак. Симптомите може да са по-леки от тези при грипа, но тялото има огромна нужда от почивка, за да може да се справи с преохлаждането, което е настъпило по някаква причина. Целта ни на първо място трябва да бъде бързо да затоплим тялото, например с горещи течности, разтривки. Ако чувстваме болка в определена област, трудно дишаме, гърдите ни болят, е добре да ги покрием с вълнени тъкани, за да се загреят. Топлината и разтривките позволяват кръвта да се раздвижи и да се преодолее усещането за студ. Добре е също да започнем прием на Шуслерови соли №3 железен фосфат и №4 калиев хлорид. Те се смучат под езика по таблетка от всяка на 30 минути или час. Тези две соли, приемани още при първите симптоми, успешно изключват нуждата от широко използвания парацетамол. За нас хомеопатите е много важно да научим пациентите, че трябва да стимулират имунната си система без химични субстанции. Това на практика означава да подпомагаме организма с естествени средства, каквито са например Шуслеровите соли, а не да блокираме директно повишаването на телесната температура. Не трябва да забравяме, че при температура от 38,5 градуса тялото изработва антитела за справяне с инфекциите. Тоест не е разумно рязко да я смъкваме, защото това е част от естествения имунен отговор на организма.
 

Втора част на интервюто