Д-р Дора Пачова е председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Завършва медицина през 1987 г., практикува хомеопатия близо 20 години, специализирала е в Германия, Белгия, Индия, Израел, Гърция.

 

Първа част на интервюто


А ако се окаже, че вече сме в пика на вирусната инфекция, какви природни препарати е добре да приемаме?Има различни варианти за действие по време на грипна епидемия. Ние, хомеопатите, боравим с понятието genius epidemicus. Най-ефективният начин за борба с епидемията е намирането на това лекарство, което най-ефективно ще помогне за профилактиката и лечението в ранните стадии на заболяването от разпространяващия се в момента грипен вирус. Genius epidemicus често се изяснява след лечението на 5-6 случая в разгара на епидемията. Избраното лекарство действа и срещу симптомите при остри състояния. Това хомеопатично лекарство е специфично за заболяване от контретен щам. При следваща епидемия от друг щам се търси ново лекарство genius epidemic. Сред нас има и колеги вирусолози, с които се консултираме как да го подберем. Всяка грипна епидемия има своите специфики, но доказали се в практиката лекарства за лечение при такива инфекции са, например, инфуленцинум и инфлуцид. Разбира се, съветваме пациентите да приемат заедно с тях и Шуслерови соли и витамин С.

Колко дълго време се пият тези средства?


Често пациентите правят една грешка. Спират лекарствата при първото подобрение и отшумяване на неприятните симптоми. Искам да припомня, че хомеопатичните лекарства действат стимулиращо на организма, активизират естествените му защитни сили. Тоест тялото се нуждае по-дълго от тях, за да възстанови напълно нарушения си баланс. Така че е важно те да се приемат минимум 3-4 дни или седмица, след като сме преминали през най-интензивните симптоми. Това важи и за Шуслеровите соли и за лекарствата в ниски потенции. Важно е във възстановителния период организмът да бъде подкрепен поне 1-2 седмици с прием на Шуслерови соли №3, №5 и №8.

Защо е необходимо това? Случвало ли ви се е седмици след прекаран грип все още да се чувствате изтощени? Състоянието се нарича астеничен синдром и се среща все по-често, тъй като рядко си позволяваме да почиваме, когато сме болни. Всяка настинка или вирус водят до дисбаланс на минералните соли в организма, защото ги губим с потенето и при повръщане и диария. Разстройва се целият солеви баланс на организма, което се отразява на тонуса му. Шуслерова сол №3 помага на имунната система, №5 дава допълнителни сили, а №8 възстановява баланса на соли и течности в тялото.

Кога да отидем на лекар, ако симптомите не отшумяват?

Ако в рамките на 2-3 дни няма подобрение или състоянието рязко се влошава, трябва да потърсим квалифициран фитотерапевт или лекар хомеопат. Така може да се подбере индивидуалното лекарство за конкретния пациент спрямо неговото състояние, защото той явно има нужда от по-задълбочен преглед. Специално за родителите и най-вече за майките искам да кажа да бъдат търпеливи и наблюдателни. За тях е много трудно да изчакат няколко дни, когато детето има температура. А не бива да се бърза с приема на температуропонижаващи медикаменти. Действително боледуването при децата е много драматично, защото симптомите са много интензивни и се променят за твърде кратко време, което стряска майките. Бурната реакция на имунната система показва, че тя е здрава. И така както бързо състоянието при децата се влошава, така и бързо се подобрява. Детският организъм не е толкова натоварен с медикаменти и бързо реагира на хомеопатичните лекарства. При възрастните е по-различно. Често симптомите не са така явни и ако не си обърнат внимание се стига до неприятни последици. Организмът им е толкова изморен, че няма сили да реагира срещу вирусите и те могат да се настанят в тялото и безпрепятствено да доведат до усложнения.

NEWS_MORE_BOXВ този случай наравно с традиционните медикаменти, добре ли е да се приемат и натурални?

Разбира се, че лекарствата се комбинират, ако се налага. От моята практика мога да кажа, че идват няколко вида пациенти. Такива, които са изпили няколко антибиотика и не са оздравели. Има  и цели семейства, които започват с хомеопатични продукти. Други се консултират как да се лекуват и с хомеопатични, и със стандартни средства.

А препоръчително ли е, особено при децата, първо да се наблегне на хомеопатични продукти и след това на традиционните?

Искам пак да се върна към търпението на майките. Ако няколко дни изчакаме повишената температура да спадне сама и даваме, например, Шуслерови соли №3 и №5, това ще ни се върне стократно. Даването още през първите дни на нестероидни противовъзпалителни медикаменти пречи на имунната система да си свърши работата. Така ние отваряме вратата и за много хронични болести в бъдеще. Ако сте притеснени, по-добре се консултирайте с лекаря хомеопат, но не бързайте с понижаването на температурата.