Д-р Дора Пачова е лекар хомеопат и председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Тя е един от лекторите на безплатните образователни лекции по повод предстоящата Световна седмица на хомеопатията с тема „Битката за имунитета. Антибиотична резистентност и хомеопатия”. 
 
- Каква е тайната на добрия имунитет?
 
Добрият имунитет e израз на хармония – и вътре, и вън. Зависи от много фактори, не е въпрос само на генетика. Свързан е и с отношението към здравето в семейството, и с добрата атмосфера у дома, но и извън него. Важни са и начинът на хранене, и начините на лечение, които избираме. Трябва да поддържаме хармонична вътрешна среда, да бъдем в добро физическо и емоционално състояние, да си почиваме и да се движим достатъчно. Тогава нашата имунна система работи добре. Инфекциите винаги са резултат от два фактора – излагане на действието на бактерия или патогенен вирус, съчетано с персоналната възприемчивост. Когато организмът е в добро състояние, средата не е кисела, клетките не са стресирани, тогава попадналите бактерии и вируси веднага биват обезвредени. Хомеопатичното лечение е сред начините да подобрим индивидуално функционалността на имунната система. Така тя ефикасно се справя с инфекциите и възстановява здравословното състояние без дълготрайни усложнения. 
 
- Какви грешки допускаме, които водят до отслабване на имунната система?
 
Имунитетът може да бъде подкопан, както от стрес на физическото тяло (температурен шок, попадане в неблагоприятна среда и т. н.), така и от стрес на всички други нива – драстични промени в живота, напрежение и преумора от работа, изпити в училище, загуба на близък. Така че за лекарят хомеопат е изключително важно да знае каква е първопричината да се развие дадено заболяване, за да може да се погрижи за цялостното решение на проблема. Ако например често боледувате, защото сте много стресирани и преуморени, което е довело до спадане на имунитета, лечението с антибиотик не е достатъчно. Лекарството за момента ще изпълни своето предназначение, но организмът страда цялостно, в системата има недостиг на енергия и ако не се вземат необходимите мерки да се коригира това, ще последват нови и нови инфекции, а накрая след два или три антибиотика ще установим, че се е развила антибиотична резистентност. 
 
- Когато антибиотиците спрат да действат, какъв е изходът? 
 
Проблемът с антибиотичната резистентност става все по-голям и темата на Световната седмица на хомеопатията е изключително актуална, защото след първоначалния ефект на радост от това, че са открити антибиотиците и че чрез тях спасяваме животи, всъщност не усетихме кога сме преминали границата. Заради страха от бактериите, цялата ни западна медицина се е ориентирала в посока как да се унищожат микроорганизмите. Само че в природата всяко нещо има своя смисъл. Ние не можем да съществуваме без цялата сложна организация от микроорганизми, която населява нашето тяло. И опитвайки се да унищожим вредните бактерии, ние много често унищожаваме здравето си. Поради неразбирането на този факт и поради прекомерната употреба на антибиотици, сега се сблъскваме с парадокса, че всъщност повечето микроорганизми се научават как да оцеляват въпреки антибиотичното лечение. 
 
Не по-малко важно е как антибиотиците влияят върху микробиома - цялата сложна организация от микроорганизми в тялото, без която не бихме могли да съществуваме – те могат да се окажат с разрушаващ и разстройващ ефект, да причинят редица хронични заболявания като затлъстяване и диабет, дори и рак. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изключително много са случаите, когато при нас идват пациенти, изпили вече по няколко антибиотика - без ефект от лечението. И тогава трябва да се справим или само със средствата на хомеопатията, или да преминем един период от време, в който да комбинираме двата вида лечение, за да се стигне накрая до връщането на баланса в организма.
 
Образователните лекции на тема „Битката за имунитета. Антибиотична резистентност и хомеопатия” ще се проведат от 18.30 часа в: София, 22.04, НДК, зала №9, ет.5; Велико Търново, 23.04, Общината, пл. „Майка България“ №2; Варна, 24.04, х-л „Черно море“, бул. „Сливница“ №33; Бургас, 27.04, Културен дом на нефтохимика, пл. „Тройката“ №1; Стара Загора, 28.04, х-л „Верея“, бул. „Цар Симеон Велики“ №100; Пловдив, 29.04, х-л „Санкт Петербург“, бул. „България“ №97. 
 
Лекциите са безплатни и се организират от Асоциацията на лекарите хомеопати в България, Сдружение „Приятели на хомеопатията” и с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.