Животът, през погледа на един тийнейджър, може да изглежда като непреодолимо изпитание. В годините, в които изграждат себе си – своята личност и характер, подрастващите имат нужда да бъдат признати в своята среда и да се радват на внимание и авторитет. Крехкото им самочувствие бързо може да бъде сринато от появата на акнето, което ги кара да се чувстват като обезобразени. Как може да помогне хомеопатията в съчетание с балансиран хранителен режим и с постиженията на съвременната козметика. 
 
Характерно за тийнейджърската възраст е т. нар. акне вулгарис, което се изразява със засилена поява на комедони или гнойни пустули по лицето, врата, гърба и гърдите. Пустулите (пъпките) могат да бъдат много различни - от зачервени до пълни с гной, от сърбящи до силно болезнени. При тази форма на акне причината се крие в променената обмяна на веществата в организма. Проблемът се появява по време на пубертета вследствие на хормоналните промени и в много случаи продължава години наред. 
 
От гледна точка на натуропатията при наличие на акне трябва да се направят промени в хранителния режим и прием на течности. Важно е да се избягват сладкиши, промишлено произведени сокове и безалкохолни напитки, неузрели плодове. Да не се прекалява с приема на белтъчини от животински произход (кисело мляко, извара, кашкавал, месо), да се ограничат полуфабрикатните храни, пържени ястия, готови сосове и подправки. Препоръчително е да се засили приемът на алкални храни (до 80%). Промяната на хранителния режим цели детоксикация на клетъчно, тъканно и органно ниво и възстановяване на алкално-киселиното равновесие. Задължително е да се пие много вода - 2-2,5 литра дневно. 
 

Лечение с хомеопатични монопрепарати 

Хомеопатията може да бъде много полезна при този проблем, като лекарството се избира въз основа на индивидуалните симптоми и оплаквания. Ето няколко от най-често използваните препарати за лечение на акне, но за най-добър резултат се обърнете към лекар хомеопат:
 
Сулфур D6, D30 – препоръчва се на младежи с кожа с нездрав вид, с акне придружено със силен сърбеж, който се засилва през нощта и се влошава също при топлина. Оплакванията може да включват и усещане за парене. Подходящо лекарство, когато акнето е било дълго време външно третирано с агресивни медикаменти (антибиотици и др.). Сулфур е ефективно хомеопатично лекарство с бързо действие. 
 
Силицея D10, D30 – едно от най-добрите хомеопатични лекарства при гнойни процеси, които се развиват в дълбочина – при пъпки, които нагнояват, но не могат да пробият и след тях често остават неприятни белези. Влошаване на състоянието настъпва при студено време, особено през зимата. Кожата е деликатна, бледа. Влошено състояние на имунната система често придружава дерматологичните оплаквания, може да има и подути лимфни възли. Засегнатият е изморен, нервен, зиморничав, склонен към нощно изпотяване (особено в областта на главата). 
 
Хепар сулфурис D10, D30 – eдно от най-добрите хомеопатични лекарства за акне с болезнен пробив, както и при често образуване на циреи и абсцеси. Регулира възпалителните процеси и предотвратява усложнения и рецидиви. Характерен симптом за необходимостта от употребата му е силната болезненост при акне с гнойни пъпки. Секретът често е с неприятна миризма. Състоянието на кожата се влошава в студено време. Засегнатият е свръхчувствителен на болка, докосване, студ. 
 
Калциум сулфурикум D6, D30 – при акне с жълто-зеленикава, включително кървава гной. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Калиум броматум D12, D30 - при комедони с втвърдена част и синьо-червени пъпки по лицето, гърдите и раменете, които оставят белези. Може да е придружено със сърбеж, а при жените да се влоши при наближаване на менструалния цикъл. Състоянието на кожата се влошава при топлина. 
 

Терапия с минерални соли 

За да се избегне свръхпродукцията на мастните жлези, може да се използва и подходяща комбинация минерални соли, които помагат за регулирането на мастната обмяна. Шуслеровите терапевти препоръчват следната комбинация Шуслерови соли при акне вулгарис: №1, №9, №11 (при закрити гнойни процеси) или №12 (при открити гнойни процеси, когато е налице оттичане на гнойта) - по 5 таблетки от всяка сол на ден поне 2 месеца, 2-3 пъти годишно. 
 
Шуслерова сол №1 калциев флуорид дава здравина и еластичност на кожата, помага за изглаждането на белези. Сол №9 натриев фосфат регулира киселинно-алкалния баланс в организма и играе важна роля в процесите на обмяна на веществата. При използването и се постига цялостно подобрение на състоянието на кожата. Много полезна при образуване на комедони и ситни, зачервени пъпки (през пубертета, както и преди/по време на менструалния цикъл). Сол №11 силицея – много нужна при лечението на гнойни възпаления. Елиминира токсините и отговаря за здравината и изграждането на епидермиса. Без нея лечението на гнойни възпаления е нерезултатно. При открити гнойни процеси се използва сол №12 калциев сулфат, която подпомага отделянето на отпадните продукти от организма, намалява отлагането на вредните вещества и възпрепятства възпаленията. При хронично заболяване като акнето се препоръчва няколкомесечен прием на необходимите минерални соли. 
 
Подходящи козметични процедури – те включват разнообразни терапии, които се подбират спрямо индивидуалното състояние на пациента. Сред тях влизат: дълбок пилинг, терапия с активен кислород, клетъчна LED фототерапия със синя светлина, микродермабразио, аурикуломасаж и други.